V Německu se účtují záporné ceny za spotřebu elektrické energie

28. 12. 2017

čas čtení 1 minuta


Německo investovalo za posledních dvacet let  200 miliard dolarů do obnovitelných zdrojů elektrické energie. Tyto obrovské investice nyní mají neočekávaný dopad - občas se totiž děje, že spotřebitelům se za užívání elektrické energie platí. To se stalo zrovna o minulém víkendu.

Po většinu neděle 24.12. a ráno 25.12. klesly v Německu ceny elektrické energie pod nulu v důsledku malé poptávky, netypicky teplého počasí a silného větru, v jehož důsledku bylo do elektrické sítě generováno množství elektřiny vytvořené větrníky.



Takové záporné ceny elektřiny nejsou v Německu normou, ale dochází k nim docela často, v důsledku obrovského úsilí Německa investovat do ekologických forem vytváření elektrické energie.  Za poslední rok poklesly ceny elektřiny v Německu pod nulu více než stokrát.

V neděli dostávali velcí spotřebitelé elektrické energie za každou spotřebovanou megawathodinu elektřiny 50 euro. V době, kdy je větrno, je přebytek elektrické energie a spotřebitelé jsou zápornými cenami povzbuzování k její spotřebě. Vzniká nový systém, kdy jsou spotřebitelé povzbuzováni, aby třeba zapnuli pračku v době, kdy je elektřiny k dispozici nejvíc a je nejlevnější.

Záporné ceny elektřiny má celá řada západoevropských zemí, včetně Belgie, Británie, Francie, Holandska a Švýcarska. V Německu jsou ale nejčastější.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11724

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2018