Litva navrhuje "Marshallův plán" pro Ukrajinu

8. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Evropský parlament příští týden posoudí návrh ekonomické pomoci Ukrajině. Dokument předložili vyslancům západních států v litevském Sejmu v pondělí. Pokud poslanci návrh podpoří, může být schválen 24. listopadu na summitu Východního partnerství.


O novém Marshallově plánu na Západě hovořili hned po majdanu. Ovšem dohody se dosáhnout nepodařilo; současný návrh připravili v Litvě. Iniciovali jej bývalí litevští křesťanskodemokratičtí politici - premiéři Andrius Kubilius a Gemindas Kirkulas spolu s bývalým ministrem zahraničí Petrasem Vaitkunasem.

Na sjezdu Evropské lidové strany koncem března na Maltě dostal litevský plán zelenou. Delegáti přijali rezoluci "Za dlouhodobý plán podpory Ukrajiny". Obsahuje výzvu všem evropským stranám vybudovat dvoustranné i mnohostranné ekonomické vazby s Ukrajinou, které by pomohly reformám a eurointegraci.

V obecných rysech má nový "Marshallův plán", oficiálně "Evropský plán pro Ukrajinu", přivést do země každoročně investice ve výši 5 miliard eur po dobu 10 let. Prioritu mají energetika, infrastrukturní projekty a malé a střední podnikání.

Ukrajinští experti oceňují, že plán pracuje s principem "peníze za reformy".

Ovšem otázka je v tom, kdo bude reformy na Ukrajině kontrolovat - a také dohlížet na vynakládání prostředků.

Politolog Alexej Jakubin je ovšem skeptický. Podle něj takový plán nemá v celé Evropě dostatečnou podporu a ukrajinská vláda používá litevskou iniciativu hlavně ve vnitřní informační politice.

Celý článek v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8721

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2017