Byl jí jen měsíc, když zemřela

9. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


 Měsíční Sahar Dofdaa vážila méně než 2 kg, když 22. října zemřela. Lékaři se   snažili léčit její vážnou podvýživu, ale bez úspěchu. Byla to jedna z mnoha podvyživených dětí v obklíčeném regionu východní Ghouta v Sýrii.

Lékař: Tohle je náš pátý rok v obklíčení. Nemáme základní zdravotnické služby ani základní výživu. Máme mnoho případů podvýživy. Máme nedostatek zaměstnanců, ale náš největší problém je, že nemáme přístup k lékům a k výživě, abychom mohli zachránit děti.

Z 9700 vyšetřených dětí v regionu Ghouta jich 80 trpělo vážnou podvýživou. 200 mělo mírnou akutní podvýživu a 4000 trpělo nutričním nedostatkem.

Východní Ghouta je oficiálně "deeskalační zónou", avšak syrské vládní jednotky tuto oblast dál obléhají, a tak je obtížné tam dodávat potraviny a léky.  Mezinárodní organizace žádají o volný přístup do obklíčených oblastí. Avšak syrská vláda tvrdí, že tyto oblasti nejsou bezpečné, a omezila k nim přístup.

Stále je zapotřebí více než 30 milionů dolarů, mají li lidé v Sýrii v roce 2017 mít přístup k dostatečnému množství potravin (Zdroj: UNICEF)

V Jemenu je to podobné. "Bude to největší hladomor na světě za mnoho desetiletí, pokud Saúdská Arábie nevpustí do země humanitární organizace," varuje OSN:


0
Vytisknout
13843

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2017