Topolánek se rozhodl podpořit Zemana a Babiše

6. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty




Marek Dalík by měl dnes nastoupit do vězení a Mirek Topolánek se rozhodl oznámit svou kandidaturu na prezidenta. Vtip? Realita. Chybí vám ještě někdo? Petr Nečas? Aleš Řebíček? Vlastimil Tlustý? Důvodem Topolánkovy kandidatury je prý boj proti Babišovi a Zemanovi. Nic lepšího si Babiš a Zeman nemohli přát. Je to podobné, jako by Štrougal vytáhl v polovině 90. let do boje s Klausem, čímž by mu jen poskytl další velký díl legitimity.


Síla politického postavení Babiše i Zemana je dána právě tím, že proti nim stojí jen minulost, nikoli budoucnost. Topolánek byl budoucnost, když nahradil Klause v čele ODS, tehdy do něj mohli lidé vkládat naděje. Dnes si s ním spojí vládu, postavenou na přeběhlících, Řebíčka, Dalíka, tzv. julínkovné atd. Na druhou stranu: zkoušel jsem přemýšlet nad tím, komu by asi tak mohl Topolánek vzít voliče.

Nejpravděpodobnější odpovědí je: nikomu. Protievropská pravice typu obou Václavů Klausů či voličů Okamurových bude volit mnohem spíše Zemana. Tzv. levicoví voliči, kteří Zemanovi ještě zbyli, Topolánka volit nebude v žádném případě. Pro Babišovy voliče bude symbolem toho, proč vlastně volí tak, jak volí – tedy proti minulosti. V politické debatě je vstup Mirka Topolánka zpátky do veřejného prostoru obrovským magnetem pro udržení debaty v minulosti, tedy přesně tam, kde to Zeman s Babišem potřebují.

Podobně fatální nesmysl je snaha Miroslava Kalouska blokovat fungování Sněmovny. Poté, co Kalousek oznámil, že nebude už v čele TOP09, podává vyhlášení, v němž se stylizuje do faktického lídra tzv. demokratického bloku. Cíl je jednoduchý: diskreditovat demokracii ve jménu demokracie hned po volbách. Nic si Babiš nemůže přát více, než aby se takto došlo k předčasným volbám, které budou referendem o tom, zda tedy má vládnout on, nebo tandem Kalousek-Topolánek. Zda ten, kdo vyhrál přesvědčivě demokratické volby, nebo ti političtí nýmandi z minulosti, kteří mu chtějí bránit vládnout.

Normální demokratická cesta k vyhození Babiše z politiky spočívá v tom, že opozice vyhraje volby. Proč pravice po čtyřech letech Sobotkovy vlády nevyhrála drtivě sněmovní volby? Proč krajské volby poprvé v dějinách ČR dopadly naprostým propadem opozice? Protože se pravice neodřezala od Kalouska a Topolánka, od vlády Petra Nečase… jedním slovem: od minulosti. Pohádky o tom, že Babiš ovládá média, a proto proti němu nelze uspět, jsou nesmysl. Podívejte se na úspěch pirátů. Politika vyžaduje změnu. Je tak těžké to pochopit?





0
Vytisknout
17340

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2017