Ženu, která udělala na míjející auto s Donaldem Trumpem urážlivé gesto, vyhodili z práce

7. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

Cyklistku, jejíž fotografie se virálně rozšířila po internetu, poté, co udělala urážlivé gesto na automobil Donalda Trumpa, když ji míjel, vyhodili z práce.

"Jel kolem mne a mně začala vřít krev," řekla Juli Briskman. "Pomyslela jsem si, imigranti z projektu Daca jsou vyhazování ze země. Zrušil reklamy na otevřený vstup do Obamacare. Jen třetina obyvatel Portorika má elektřinu. Říkám si, jede zase na to zatracené golfové hřiště."


Briskmanovou vyfotografoval fotograf jedoucí v koloně prezidentových vozidel a snímek se rychle rozšířil po sociálních médiích. Mnoho lidí chválilo Briskmanovou jako hrdinku, někteří říkají, že by měla kandidovat ve volbách v roce 2020. Američtí televizní komici také tu epizodu zaznamenali.

Briskmanová pracovala jako specialista pro marketing a komunikace ve firmě Akima ve Virginii, která pracuje pro americkou federální vládu. Informovala kádrové oddělení firmy o tom, že se fotografie rozšířila na internetu. Šéfové ji pozvali na schůzku a propustili ji.

Stát Virginia má "volné" zaměstnanecké zákony, což znamená, že soukromé firmy mohou vyhodit z práce kohokoliv, kdykoliv chtějí.

Mnoho uživatelů sociálních sítí se nyní ptá, proč byla Briskmanová potrestána za to, že vyjádřila svobodně svůj názor ve svém volném čase, podle prvního dodatku americké ústavy.

Firma Akima nereagovala na žádost o vysvětlení od deníku Guardian. V pondělí jí zkolabovaly její internetové stránky. Byla založena crowdfundingová stránka pro sbírku peněz pro Briskmanovou.

Briskmanová uvádí, že vůbec nelituje toho, že vyvolala pozornost veřejnosti. Ráda se stala ikonou protestu.

"Zuřím ohledně toho, kde je teď naše země. Jsem zděšená. Tohle pro mě byla příležitost něco veřejně říct."

Podrobnosti v angličtině ZDE




0
Vytisknout
10345

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2017