Trump, Orbán, Farage, Le Penová i Kaczyński jsou neobolševici

7. 11. 2017

čas čtení 5 minut



K výročí Velké říjnové revoluce v Rusku publikovala komentátorka Anne Applebaum rozsáhlý článek o tom, jak ruští bolševici založili svou interpretaci politické minulosti Ruska i Evropy i své sliby pro ruské obyvatelstvo  v roce 1917 na drsných lžích. Pak pokračuje:


Donald Trump, Viktor Orbán, Nigel Farage, Marine Le Penová a Jaroslaw Kaczynski, i když jsou často charakterizováni jako "ultrapravice", jsou neobolševici.

Tito lidé mají velmi málo co společného s pravicí, která byla součástí západní politiky od ukončení druhé světové války a nemají vazby na existující konzervativní strany. V kontinentální Evropě pohrdají křesťanskou demokracií, která měla svou politickou základnu v církvi a snažila se po noční můře druhé světové války vrátit morálku do politiky.


Ani nemají nic společného s anglosaským konzervatismem, který podporoval svobodné trhy, svobodu projevu a burkeovský konzervatismus s malým k-: skepsi vůči "pokroku", podezření vůči radikalismu ve všech jeho formách a víru v udržování institucí a hodnot. Pováleční západní konzervativci plně podporovali zastupitelskou demokracii, náboženskou snášenlivost, ekonomickou integraci a západní alianci.

Naproti tomu neobolševici nové pravice nechtějí zachovávat to, co existuje. Jsou to radikálové, kteří chtějí svrhnout existující instituce. Namísto falešné a zavádějící vize budoucnosti, kterou nabízeli Lenin a Trockij, nabízejí falešnou a zavádějící vizi minulosti. Vytvářejí představy světů plných etnicky či rasově čistých národů, starodávných továren, tradičních mužských a ženských hierarchií a hermeticky uzavřených hranic. Jejich nepřáteli jsou homosexuálové, rasové a náboženské menšiny, obhájci lidských práv, sdělovací prostředky a soudy. Často to nejsou skuteční křesťané, ale cynikové, kteří zneužívají "křesťanství" jako kmenového identifikačního signálu - jsou to "křesťané", kteří bojují proti "muslimům" - anebo proti "liberálům", pokud muslimové nejsou k dispozici.

Pozoruhodnou měrou přijali Leninovo odmítnutí jakýchkoliv kompromisů, jeho protidemokratické povýšení určitých sociálních skupin nad jiné a jeho nenávistné útoky proti "nelegitimním" oponentům. Polská strana Právo a spravedlnostsi rozdělila polské občany na "opravdové Poláky" a na "Poláky toho nejhoršího druhu". Trump hovoří o "skutečných" Američanech, které jsou v opozici proti "elitě". Stephen Miller, stoupenec Donalda Trumpa a autor jeho projevu, nedávno použil slovo "kosmopolita", což je stalinská přezdívka pro židy, pro reportéra, který mu pokládal tvrdé otázky. Se "skutečnými" Američani se  mluví: "kosmopolité" musejí být odstraněni z veřejného života.

Dokonce i britská politika je nyní plná leninského jazyka. Když rozhodli v listopadu 2016 britští soudci, že referendum o brexitu musí schválit parlament - Daily Mail, xenofobní probrexitový deník, je na titulní straně označil za NEPŘÁTELE LIDU. Pak vyzýval britskou premiérku, aby ROZDRTILA SABOTÉRY - to je také slovo, které rád používal Lenin pro legitimní politickou opozici.

Trump také použil na Twitteru výraz "nepřítel amerického lidu". I když je nepravděpodobné, že by Trump rozuměl historickému kontextu, jeho stoupenci Bannon, Miller a další tomu určitě rozumějí. Steve Bannon se srovnává s Leninem. "Lenin," řekl Bannon, "chtěl zničit stát a to je i můj cíl. Chci všechno zlikvidovat a zničit celý dnešní establishment."

Trump, prezident, který nezvítězil ve volbách počtem hlasů, se odvolává, že jeho legitimita spočívá v "lidu". To je mystická představa, velmi podobná "davu", jehož jménem hovořil Trockij v Petrohradě. Tato neamerická představa "lidu" je velmi podobná pojmu "diktatura proletariátu", o němž vědecký marxismus kdysi hlásal, že bude vládnout světu. Totéž říká Le Penová, když hovoří o "Národě", v protikladu ke "zglobalizované elitě", anebo když strana Právo a spravedlnost v Polsko hovoří o "suwerenovi" - o suverénním národu, v protikladu k většině polských voličů, kteří se proti straně PiS stavějí.

Jako jejich předchůdci před sto lety v Rusku, neobolševici jsou také lháři. Trump lže patologicky a pořád. Ale není sám. Le Penová byla nedávno obžalována, že okradla Evropský parlament. Strana Právo a spravedlnost v Polsku předstírá, že její útoky na polskou ústavu jsou jen "soudní reforma". Orbán utajuje podrobnosti o zkorumpované dohodě o ruských investicích do jaderné elektrárny v Maďarsku. To není náhoda. Není ani náhoda, že nejúspěšnější neobolševici si vytvořili vlastní "alternativní média" na internetu a přesunuli se do mainstreamu, kde se specializují na dezinformace, nenávistní kampaně, rasistické vtipy a organizované trollování oponentů. (Staří bolševici tomu říkali propaganda a uměli to dokonale.)

Neobolševičtí politikové i novináři lžou z přesvědčení, protože věří, že normální morálka pro ně neplatí. V prohnilém světě smí být pravda obětována jménem Lidu, proti Nepřátelům lidu. V boji o moc je všechno dovoleno.


Vznikají nyní známky toho, že neobolševici začínají oceňovat "očistnou" roli násilí. Bělošské nacionalistické skupiny požadují "rasovou válku" a videa americké organizace NRA (National Rifle Association) vyzývají Američany, aby se ozbrojili pro nadcházející "apokalyptický boj pro záchranu naší země". Vizi apokalyptické války má Steve Bannon a i Donald Trump nedávno ve Varšavě hovořil o tom, že "každá generace musí povstat a sehrát svou roli při obraně západní civilizace". Každá generace? Připravte si své zbraně, protože tito lidé chtějí, abyste vy a vaše děti vykrváceli pro kauzu obnovení civilizace.

Kompletní článek v angličtině ZDE




 

 

0
Vytisknout
10339

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2017