Byl jí jen měsíc, když zemřela

9. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


 Měsíční Sahar Dofdaa vážila méně než 2 kg, když 22. října zemřela. Lékaři se   snažili léčit její vážnou podvýživu, ale bez úspěchu. Byla to jedna z mnoha podvyživených dětí v obklíčeném regionu východní Ghouta v Sýrii.

Lékař: Tohle je náš pátý rok v obklíčení. Nemáme základní zdravotnické služby ani základní výživu. Máme mnoho případů podvýživy. Máme nedostatek zaměstnanců, ale náš největší problém je, že nemáme přístup k lékům a k výživě, abychom mohli zachránit děti.

Z 9700 vyšetřených dětí v regionu Ghouta jich 80 trpělo vážnou podvýživou. 200 mělo mírnou akutní podvýživu a 4000 trpělo nutričním nedostatkem.

Východní Ghouta je oficiálně "deeskalační zónou", avšak syrské vládní jednotky tuto oblast dál obléhají, a tak je obtížné tam dodávat potraviny a léky.  Mezinárodní organizace žádají o volný přístup do obklíčených oblastí. Avšak syrská vláda tvrdí, že tyto oblasti nejsou bezpečné, a omezila k nim přístup.

Stále je zapotřebí více než 30 milionů dolarů, mají li lidé v Sýrii v roce 2017 mít přístup k dostatečnému množství potravin (Zdroj: UNICEF)

V Jemenu je to podobné. "Bude to největší hladomor na světě za mnoho desetiletí, pokud Saúdská Arábie nevpustí do země humanitární organizace," varuje OSN:


Czech Republic: Football fans have brutally beaten up a computer programmer on public transport because he was black

9. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


On Saturday, a group of football fans from the Moravian city of Olomouc attacked a West African man on a Prague tram because he was black. The police has arrested some of the attackers. 

The attack took place on a Line 6 tram near the I.P. Pavlova stop. A 36-year old man was forced to press an emergency button and to request the tram driver that she should call an ambulance and the police. The attacked man received a head injury. He was assaulted by a group of about 20 young man who yelled at him that he was a "dirty negro and should go back to Africa". They also yelled that "negroes and Jews must be gassed". 

No one on the tram stood up to defend the victim. The most agressive attackers started throwing lemons at the man. Then they  attacked him with  fists, pulled him down from his seat, dragged him onto the floor and kicked him.

The tram driver was surprised by his request for police help. 

Apart from Czech, the victim speaks seven other languages and holds  a PhD. He works as a computer programmer for a multinational company  in Prague. 

Source in Czech HERE


Rozhovor Britských listů 135.

Španělsko: Lze v 21. století obhájit celistvost státu terorem?

3. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Češi často slyší z médií, že Katalánsko má obrovskou míru nezávislosti. Problém je, říká v rozhovoru s Bohumilem Kartousem člen Česko-katalánského spolku Antoni Ferrando, že neexistují žádné záruky. Veškeré decentralizační zákony, které byly poskytnuty Katalánsku, má Madrid právo okamžitě a jednostranně zrušit. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. listopadu 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29762

Ich komme, ich muss, dřív než přijde schluss: Za ovečkami hledej pasáčka, šuhaju

9. 11. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Miloš Zeman se po deseti letech vrátil z Vysočiny na Hrad a nebýt jeho zdravotního stavu, zůstal by tam deset let. Václava Klause nelze vyvětrat ani poté, kdy odešel do politického důchodu. Vtíravý pocit marnosti nad jakoukoliv snahou deratizovat českou politickou scénu od tohoto druhu postotalitního deprivanta  s velkým apetitem po politické a ekonomické moci umocňuje následovník Klaus 0.0. Věřili byste, že zprofanované jméno stačí na to stát se politikem? Už aby Paroubkovi a Topolánkovi dorostli důstojní následovníci, aby jejich otcové nemuseli na stará kolena zachraňovat republiku. Co bychom si počali bez dynastií nedovzdělaných a nedovzdělatelných individuí, která si ve společnosti dlouhodobě decimující elity dokázala postavit fungující živnost na své nezměrné průměrnosti, která z nich činí ideální a dobře řiditelné politické objekty. Stačí nakrmit, napást. 

Úpadek stranictví

9. 11. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut


Povšimněte si: ani jedna strana nepostavila svého vlastního prezidentského kandidáta. (Ano, učinily to dvě nulitní strany, které se tím aspoň na pár minut dostanou do televize a nic víc, bez šance na zvolení - to je ale potvrzení mého tvrzení, ne jeho vyvrácení).

Prezident je vlivnou osobou, určuje agendu i témata veřejné diskuse, má nemalé mocenské možnosti. Která strana by nechtěla mít prezidenta na své straně, která by se nechtěla chlubit - podívejte se, tenhle skvělý prezident je od nás! Přesto žádná nepostavila kandidáta. Jaká je to změna oproti předchozí volbě, též přímé, kde byli čtyři kandidáti velkých stran, dva za strany malé a jen tři byli přísně nestrančtí.

Vzestupu Andreje Babiše se dalo předejít aneb Ještě nezoufejme

9. 11. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Na americkém levicovém webu Jacobin vyšla pozoruhodná analýza týkající se českých voleb do Poslanecké sněmovny a dalšího možného směřování České republiky. Ačkoli je česká veřejnost již značně unavena desítkami komentářů a rozborů letošních voleb a s nervozitou očekává, jak se vyvinou mnohdy kuriózní povolební vyjednávaní, nikdy není na škodu seznámit se s inspirujícími „hlasy zvenčí“.

29763

Tisková zpráva

Pozvánka na konferenci k 100. výročí Balfourovy deklarace

9. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Na VŠE proběhne konference ke stu letům od Balfourovy deklarace, jako hlavní řečník vystoupí izraelský historik a člen britské akademie věd  Avi Šlaim.

Druhého listopadu uplynulo 100 let od podpisu Balfourovy deklarace, která měla pro Palestince podobný význam jako mnichovský diktát pro Čechoslováky. Palestinci však důsledky Balfourovy deklarace trpí dodnes.  

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Evropský parlament: Práva občanů EU po brexitu zdaleka nejsou zaručena

9. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Evropský parlament také odmítá šokující britskou podmínku, která v současnosti platí pro britské občany. Ti si totiž smějí do země přivézt manžela či manželku ze zemí mimo EU pouze pod podmínkou, že vydělávají více než 18 600 liber ročně (cca 45,500 Kč měsíčně). Británie tuto podmínku chce vnutit i občanům EU žijícím v Británii, Evropská unie to  zásadně odmítá.

Tvrzení britské vlády, že dohoda o právech občanů EU žijících v Británii a britských občanů žijicích v EU po brexitu je téměř dojednána, je falešné a britská nabídka pro občany EU žijící v Británii je nedostatečná, varoval evropský parlament.

Jde o práva 3,2 milionů občanů EU (včetně Čechů) žijících v Británii a o práva 900 000 Britů žijících v jiných zemích EU. Evropský parlament má právo veta nad jakoukoliv budoucí dohodou.

Británie je dnes společností, které se nedá vládnout

9. 11. 2017

čas čtení 4 minuty



Neexistuje žádná jednotná vůle národa. Existují jen jednotlivci, kteří odmítají uznat realitu, jak ji vnímají jiní lidé. Každá strana obviňuje tu druhou, že je šílená.

Věci se pohybují směry, které už neodrážejí staré postoje levice kontra pravice, ale odhalují složité emocionální a kulturní reakce na globalizaci a její služku, politiku šetření a škrtů.

Členové vlády  jsou jako děti, které zavírají oči a myslí si, že je nikdo jiný nevidí. Lžou, pomlouvají a podvádějí, zatímco se Británie rozpadá.


Důvěra v naše instituce se nám rozkládá před očima. Paradise Papers nám ukázaly, že britská monarchie jsou daním se vyhýbající pokrytci. Opravdu? Kdo by to býval řekl? Jakmile dosáhnou lidé určitého bohatství, odejdou prostě ze společenské smlouvy - neboť právě v jejím rámci funguje zdaňování - a začnou jednat podle modelu, který tvrdí, že nic takového jako společnost neexistuje. Dělají to velké korporace. Dělají to celebrity, píše Suzanne Moore. Podobnost se situací v České republice je čistě náhodná...

Na to není dostatečně velký pytlík na zvracení...

9. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

 There isn't a sickbag big enough https://t.co/i9sIc2xhmk

Po svém strašném dni dorazila britská konzervativní premiérka na recepci s přáteli - na banket ve Stationers' Hall v londýnské City na oslavu pětadvacátého výročí Paula Dacrea jako šéfredaktora [odporného, lživého, rasistického,  manipulativního ultrapravicového bulvárního plátku]  Daily Mail:


Britská konzervativní vláda se drolí: ve středu uprostřed skandálu odstoupila ministryně pro mezinárodní rozvoj

9. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Konzervativní deník Daily Telegraph:


Další den, další krize:

The Times: Obavy, že po rezignaci Patelové vláda padne. EU se připravuje na chaos v Británii



Situaci v dnešní britské konzervativní vládě shrnul komentátor John Crace

"Celá vláda se vám kolem vás rozpadá. Ministr obrany Michael Fallon musel odstoupit, protože sériově obtěžoval ženy, a náměstek premiérky Damian Green je obviněn, že v práci ve vládě na svém počítači sleduje pornografii. Ministr pro brexit David Davis nemá tušení, zda napsal oněch 58 podrobných ekonomických analýz o dopadu brexitu na jednotlivá britská průmyslová odvětví, o nichž dosud tvrdil, že je napsal. Ministr zahraničí  Boris Johnson, se snaží dělat všechno, co je v jeho silách, aby prodloužil věznění nespravedlivě zadržovaných britských občanů v diktaturách a ministryně pro mezinárodní rozvoj  Priti Patel si zajela do Izraele a předstírala tam, že je britská premiérka."

Priti Patel během své dovolené  uspořádala celou řadu soukromých schůzek s vysokými izraelskými politiky, aniž by o tom informovala premiérku Mayovou, britského velvyslance v Izraeli či britské ministerstvo zahraničí.

Otázky pro lékaře Miloše Zemana

9. 11. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Je eticky vysoce sporné, pokud někdo publikuje zcela konkrétní informace o zdravotním stavu prezidenta země na sociálních sítích, aniž by dokázal doložit zdroj. Není nicméně eticky závadné mluvit o zdraví prezidenta, jelikož jde o veřejnou osobu par excellence a její zdraví neodmyslitelně souvisí s výkonem úřadu, který zastává. Je proto eticky velmi kontroverzní, pokud osobní lékař prezidenta, u něhož došlo k evidentnímu zhoršení zdravotního stavu, prohlásí, že spekulace o vážném zdravotním stavu jsou lži. Zde je pár otázek, na které by měl být schopen Zemanův lékař odpovědět, neboť má k dispozici závěry z klinických i laboratorních vyšetření.

Absurdní?

9. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

V roce 1967 zemřela Jayne Mansfield poté, kdy její auto najelo zezadu pod vlečku traktoru. Od té doby mají vlečky traktorů vzadu tyč, aby se pod ně auta nemohla dostat.

V roce 1982 zemřelo sedm lidí kvůli poškozenému obalu léku Tylenol. Od té doby potřebujete Ph.D., hasák a něco ostrého, abyste se dostali do obalu s léky.

V roce 1995 zabila bomba vyrobená za pomoci hnojiva z dusičnanu amonného 168 lidí. Vláda proto uvalila na prodej hnojiv tvrdé restrikce.

V roce 2001 se jedna osoba pokusila vyhodit do povětří letadlo s výbušninou ukrytou v botě. Od té doby se musejí cestující zouvat a nechat si prohlédnout boty, než jsou vpuštěni na palubu.

Od roku 1968 zemřelo na americké půdě střelnou zbraní 1 516 863 lidí. Zbraně zabíjí v USA průměrně 168 lidí každé dva dny. Nicméně tento problém nemůže být řešen jinak než modlitbami a vzpomínkami na mrtvé.

Bodláky Václava Duška

Perný dny

9. 11. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Pozdní sběry nechtěného úspěchu zaznamenaly vystrčení hospodáři od napajedla moci. Oligarchičtí braši odmítli zaprášené programy, i roztodivné plačky u vědomí, že smělý nadutec nepatří do vedení partajního sboru; ona líná huba, holé neštěstí, drzá prořízlá přitahuje tragédie. Pokřiky spravedlivých hnidopíšků, k trvalému smíchu. Buzení starých kádrů i kádrováků mohou přinést nepovedené revoluce, úchylné agitace, vzpomínky na nechvalnou minulost. Plácání si jater, zapomenutí bohatýři, k ničemou kloudnému nevede. V ideologické nicotě odpočívají myšlenky těžkých kalibrů. Existuje záznam slavného projevu dělnického potentáta Jde o to. O co jde ale nyní?

Američtí demokraté zaznamenali volební úspěchy

9. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



Američtí demokraté ve středu oslavovalo svá podstatná volební vítězství ve volbách státních guvernérů, státních poslanců, primátorů a regionálních činitelů.

Zaznamenali tři podstatná vítězství - získali funkci guvernéra Virginie, funkci guvernéra státu New Jersey a funkci newyorského primátora, a první otevřeně transgenderovou osobnost, Danica Roemovou, zvolenou ve Virginii do státní legislativy. Podle pozorovatelů to může znamenat, že v roce 2018 demokraté znovu získají zpět Sněmovnu reprezentantů.

Je to známkou, že Amerika se celá neobrátila směrem k populistické tradici, když loni 8. listopadu zvolila Donalda Trumpa prezidentem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

VŘSR po sto letech

8. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nejsem příznivec revolucí, ale myslím, že někdy jsou nutné. Nebo aspoň přinejmenším strach z nich, který motivuje společenskou změnu. Nicméně ani slavná Francouzská revoluce z roku 1789, představující svržení panského režimu, o němž asi málokdo pochybuje, že jeho konec byl správnou věcí, neměla jednoduché dědictví. Teror, Napoleon, restaurace, Ludvík Filip Orleánský, Napoleon III. Předivo společnosti nelze roztrhat a poskládat znovu podle vlastního přání. Různě se brání a šmodrchá.

29742

Masové střelby v USA jako komplex bílého muže?

8. 11. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Reakce amerického prezidenta na masovou střelbu v texaském kostele, jíž padlo za oběť 26 osob, byla naprosto předvídatelná, neboť pachatel nebyl černoch ani muslim, ale běloch. Trump útočníka Devina Patricka Kelleyho bez okolků popsal jako vyšinutého jedince s tím, že masakr nikterak nesouvisí s dostupností zbraní v USA. Přitom pachatel byl před pěti lety odsouzen vojenským soudem za napadení své ženy a dítěte, rok strávil ve vězení, a loni si bez problémů zakoupil samonabíjecí pušku Ruger AR-556. Zdá se, jako by se druhý dodatek americké ústavy definitivně stal svatou krávou, na niž je zapovězeno sahat, přestože kvůli ní zbytečně umírají tisíce Američanů ročně.     

Británie: Chaotická vláda s bezmocnou premiérkou

8. 11. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Ve Velké Británii se prohlubuje chaos. Po sérii sexuálních skandálů v Dolní sněmovně, kdy vyšlo najevo, že někteří poslanci a ministři zneužívali své moci k agresivním sexuálním výrokům vůči podřízeným ženám, případně k jejich osahávání, byla v minulých dnech zveřejněna dokumentace z tzv. Paradise Papers, z níž vyplývá, že bohatí občané v Británii a po světě (včetně kapitálových fondů britské královny, prince Charlese a dalších královských potentátů) se vyhýbají placení daní investicemi v daňových rájích.    Kromě televizí a deníku Guardian se však britský pravicový tisk těmito daňovými úniky nezabývá, neboť tiskoví magnáti, majitelé britských bulvárních novin, se právě placení daní investicemi v offshorových oblastech vyhýbají.

Zemanův lékař: Prezident není vážně nemocný

8. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Vyjádření ošetřujícího lékaře prezidenta republiky

tisková zpráva

Současný zdravotní stav pana prezidenta po kontrolních, klinických i laboratorních vyšetřeních v žádném případě nepotvrzuje lživé informace o jeho vážném zdravotním stavu. Jedná se o zcela vymyšlené, ničím nepodložené zprávy.

MUDr. Miloslav Kalaš

ošetřující lékař prezidenta republiky

Jiří Ovčáček

ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky

V Praze dne 8. listopadu 2017

 

Jak Německo odstartovalo ruskou revoluci

8. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Dvaatřicet ruských imigrantů na nádraží čeká na odjezd. Někteří z okolostojících vykřikují slova o "zrádcích, padouších, prasatech", zatímco příznivci zpívají Internacionálu. Koleje jsou na chvíli zablokovány, pak ale vlak odjíždí.

Velká katalánská lež

8. 11. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Zkuste si na chvíli představit, že žijete v Praze - a jste znechuceni fungováním v rámci jednoho státního celku s lidmi z Ostravy či Zlína. Tyto oblasti jsou výrazně chudší než hlavní město a prostřednictvím státního rozpočtu na ně tedy "doplácíte". - Takže zčásti oprášíte, zčásti vynaleznete starou kmenovou identitu, která vám kromě jiného umožní ekonomické sobectví prosazovat v kulturním kódu. Skutečný český kmen do 6. století vlastně osídlil zhruba jen území dnešního Středočeského kraje. Jižně od něj zabrali rozsáhlá území Doudlebové, severovýchodně pak Charváti, zatímco různé další oblasti dnešních Čech obsadila ještě nejméně desítka dalších menších kmenů. Ale Moravu, jak známo, si přivlastnili ještě jiní, Moravané a Slezané. A vy, samozřejmě, prohlásíte, že s těmi už přece nemáte nic společného, nebudete na ně platit a odmítáte uznávat jakoukoliv kolektivní identitu, která vás s nimi v minulosti spojila.

Chová se Španělsko jako fašistický stát?

3. 11. 2017

čas čtení 2 minuty



Moderátor: Chová se Španělsko jako fašistický stát? Owen Jones.

Owen Jones, Guardian v debatním pořadu televize BBC Question Time: No, chová se určitě jako velmi autoritářský, antidemokratický stát. Podívejte se, vůbec nezáleží na tom, zda podporujete nezávislost Katalánska. To je vlastně irelevantní. Jde o toto: Podporujete právo katalánského lidu svobodně rozhodnout o své budoucnosti, aniž by lidi tahala policie násilím z volebních místností a shazovala je ze schodů. A teď jsme v severní Evropě svědky toho, jak zvolený katalánský vedoucí politik prchá ze své země a žádá o politický azyl a jeho kolegové jsou uvrženi do vězení - toto by mělo zděsit všechny Evropany bez rozdílu. A proto musíme povstat v solidaritě s katalánským lidem. 

Podívejte se, tohle je jako právo na rozvod. Jen proto, že podporujete právo na rozvod, to přece neznamená, že si myslíte, že by se všichni měli rozvést. Ale představte si, že máte manželskou dvojici, a jeden z manželů řekne, hele, já mám o našem manželství pochybnosti, myslím, že to nefunguje. Pomýšlím na rozvod. A ten druhý manžel zařve: "Co si to dovoluješ!" Řve do tváře a zakazuje jakoukoliv zmínku o rozvodu a proměňuje život partnera stále více v peklo. V určitém smyslu je právo na národní sebeurčení podobné. Já sám náhodou nezávislost Katalánska nepodporuju, avšak myslím, že Katalánci mají základní demokratické právo rozhodnout, jestli chtějí nebo nechtějí nezávislý stát. Kdyby bývalo Skotsku zakázáno, aby rozhodlo o své budoucnosti, bylo by to z demokratického hlediska šokující. A v dnešní moderní Evropě to minimum, které musejí ostatní evropské vlády udělat, je říci španělské vládě, Přestaňte útočit na voliče. Přestaňte věznit zvolené politiky. Přestaňte upírat svým občanům právo rozhodnout o své budoucnosti. A přestaňte útočit na občanské svobody. A ať si o nezávislosti Katalánska myslíte cokoliv, toto by měl být postoj, který bychom měli všichni podpořit. 

Saúdská Arábie hermeticky uzavřela Jemen - pro místní lidí je to humanitární katastrofa

8. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


 



Humanitární organizace požadují naléhavě právo dovážet do Jemenu humanitární zásoby, poté, co koalice, vedená Saúdskou Arábii, uzavřela všechny přístupové cesty do této země, informuje BBC.

OSN a Červený kříž varují, že "katastrofální" situace ohrožuje životy milionů lidí, kteří závisejí na humanitární pomoci.

 11820

Íránské zbraně pašované do Jemenu procházejí přes území tří států

8. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

Arabská koalice podporující v jemenské občanské válce prosaúdskou vládu v pondělí předložila důkazy o íránské taktice pašování kvalitativně nových zbraní určených pro milice proíránských Húsiů v Jemenu - s cílem zmodernizovat jejich zastaralý arzenál.

Tento článek vyšel v časopise, který finančně podporuje vláda Saúdské Arábie a který podporuje domácí i zahraniční politiku saúdské diktatury. Drtivá většina mezinárodních komentátorů považuje vojenskou intervenci Saúdské Arábie v Jemenu za zločinnou, především proto, že děsivým způsobem postihuje civilisty v té zemi. Vojenský vliv íránské diktatury na Blízkém východě je ovšem nebezpečný.  (Pozn. red.)

Škola jako tovární pás

7. 11. 2017 / Dominik Zámec

čas čtení 9 minut


Jak má vypadat člověk, který studuje, nebo už dokončil střední školu? Jakými vlastnostmi by se měl prezentovat? Co má mít za znalosti?


Za dob reálného socialismu bylo vzdělání přizpůsobené režimu, který lidem od malička do hlavy vtloukal komunistickou ideologii a nutil obyvatele poslouchat a nemít vlastní názor. Avšak po změně režimu by si každý řekl, že v této nové době vzdělávací systém prodělá velkou změnu. Ano, řada věcí je jiná, dějiny nejsou zneužívány k propagandě a všichni mají svobodu se rozhodnout. Jsou však věci, které nadále přetrvávají.


Ve věku, kdy se z žáka stává student, tedy chvíle, kdy nastupuje na střední školu, se nejvíce utváří jeho charakter, hodnoty a v neposlední řadě názor politický. Ten je ovlivněn mnoha faktory, nejen rodiči, ale také jeho vrstevníky a učiteli. Je velmi důležité, aby se v tomto období mladí lidé naučili schopnosti kritického myšlení – lidé, kteří disponují schopností kritického myšlení, neberou vše, co slyší od autorit jako pravdu, umí se orientovat na internetu, dokáží rozpoznat hoaxy a pracovat s informacemi. Tyto vlastnosti jsou významné právě v této době, kdy je bez nadsázky ohrožena naše demokratická společnost. Na internetu známe spoustu konspiračních webů, které vedou k destabilizaci společnosti a vyvolávají falešné pocity ohrožení, odpor proti jinakosti a toho využívají populistické strany, aby získaly nové voliče. Je zapotřebí, aby na tyto problémy školství zareagovalo.

Litva navrhuje "Marshallův plán" pro Ukrajinu

8. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

Evropský parlament příští týden posoudí návrh ekonomické pomoci Ukrajině. Dokument předložili vyslancům západních států v litevském Sejmu v pondělí. Pokud poslanci návrh podpoří, může být schválen 24. listopadu na summitu Východního partnerství.

Rozhovor Britských listů 134.

Volby 2017: Nemáme peníze na jídlo. Tak já rozmlátím byt

31. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Nad důsledky říjnových všeobecných voleb se v tomto rozhovoru Britských listů zamýšlejí jejich redaktoři Jan Čulík a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. listopadu 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Ženu, která udělala na míjející auto s Donaldem Trumpem urážlivé gesto, vyhodili z práce

7. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Cyklistku, jejíž fotografie se virálně rozšířila po internetu, poté, co udělala urážlivé gesto na automobil Donalda Trumpa, když ji míjel, vyhodili z práce.

"Jel kolem mne a mně začala vřít krev," řekla Juli Briskman. "Pomyslela jsem si, imigranti z projektu Daca jsou vyhazování ze země. Zrušil reklamy na otevřený vstup do Obamacare. Jen třetina obyvatel Portorika má elektřinu. Říkám si, jede zase na to zatracené golfové hřiště."

Trump, Orbán, Farage, Le Penová i Kaczyński jsou neobolševici

7. 11. 2017

čas čtení 5 minut




K výročí Velké říjnové revoluce v Rusku publikovala komentátorka Anne Applebaum rozsáhlý článek o tom, jak ruští bolševici založili svou interpretaci politické minulosti Ruska i Evropy i své sliby pro ruské obyvatelstvo  v roce 1917 na drsných lžích. Pak pokračuje:


Donald Trump, Viktor Orbán, Nigel Farage, Marine Le Penová a Jaroslaw Kaczynski, i když jsou často charakterizováni jako "ultrapravice", jsou neobolševici.

Tito lidé mají velmi málo co společného s pravicí, která byla součástí západní politiky od ukončení druhé světové války a nemají vazby na existující konzervativní strany. V kontinentální Evropě pohrdají křesťanskou demokracií, která měla svou politickou základnu v církvi a snažila se po noční můře druhé světové války vrátit morálku do politiky.

Topolánek se rozhodl podpořit Zemana a Babiše

6. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty





Marek Dalík by měl dnes nastoupit do vězení a Mirek Topolánek se rozhodl oznámit svou kandidaturu na prezidenta. Vtip? Realita. Chybí vám ještě někdo? Petr Nečas? Aleš Řebíček? Vlastimil Tlustý? Důvodem Topolánkovy kandidatury je prý boj proti Babišovi a Zemanovi. Nic lepšího si Babiš a Zeman nemohli přát. Je to podobné, jako by Štrougal vytáhl v polovině 90. let do boje s Klausem, čímž by mu jen poskytl další velký díl legitimity.

Obrovský úspěch ruských trollů: Americká média léta široce citovala komentátorku z Twitteru, která neexistuje

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta




Jenny Abrams sledovalo na Twitteru asi 70 000 lidí. Její výroky, podporující ultrapravicové konfederační snahy, ale i výroky, které neměly nic společného s politikou, byly široce citovány ve článcích v amerických i světových periodikách, jako je   Bustle, U.S. News and World Report, USA Today, místní verze televize Fox News, InfoWars, BET, Yahoo Sports, Sky News, IJR, Breitbart,   Washington Post, Mashable, New York Daily News, Quartz, Dallas News, France24, HuffPost, The Daily Caller, The Telegraph, CNN, the BBC, Gizmodo, The Independent, The Daily Dot, The Observer, Business Insider, The National Post, Refinery29, The Times of India, BuzzFeed, The Daily Mail, The New York Times,  a samozřejmě   Russia Today a  Sputnik.

Abramsová šířila široce komplikované konspirační teorie a xenofobii. Vyvolávala tím kontroverzi a protesty od celebrit, které buď se s ní svářily - anebo s ní souhlasily.

Její účet na Twitteru byl vytvořen r. 2014. Americký Kongres při svém vyšetřování zjistil, že Jenny Abrams neeexistuje a její účet vytvořila a dlouhodobě provozovala farma trollů z Petrohradu v Rusku.

Její email jennnabrams@gmail.com byl zrušen. Firma Google se odmítla novinářům vyjádřit k tomu, zda k zrušení došlo proto, že Google zjistil, že účet provozovali ruští trollové.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Mezitím v Absurdistánu 45:

Náboženský útlak ve Francii, propad sledovanosti polských státních médií a dramatický globální úspěch metalové skupiny PiS

6. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Takže Polsko se konečně rozhodlo poskutnout útočiště oběti náboženského pronásledování... Ano, ano, vidím některé pravidelné čtenáře tohoto seriálu, jak si říkají, "Ale ne, zase ta stará historka, on si neumí vymyslet nějaký nový aktuální vtip, Polsko určitě do země nevpustí žádné uprchlíky!" A bohužel by opět měli pravdu: tentokrát není obětí pronásledování nikdo jiný než sám papež Jan Pavel II. Nebo, přesněji řečeno, jeho bronzová socha. Místní státní správa v okrese Sochaczew oznámila, že je připravena poskytnout útočiště papežově pomníku,  protože tento pomník je ve Francii diskriminován z náboženských důvodů. Papež Wojtyła je synem nejhrdějšího národa, jeho bratři a sestry nedovolí nějakým levičáckým Francouzům, aby pomník obtěžovali jen proto, aby to potěšilo nějaké islámské nájezdníky. Avšak, jako obvykle, ten příběh je úplně jiný.

Co se ve Rwandě před dvaceti lety vlastně odehrálo?

7. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 17 minut

Před dvaceti lety ve Rwandě proběhl jeden z nejhorších masakrů moderních dějin. Existuje oficiální verze této tragické a děsivé události a její zpochybňování je v této zemi tvrdě stíháno. BBC nicméně nyní odvysílala pozoruhodný dokument s názvem Rwanda's Untold Story, který průběh rwandské genocidy staví úplně na hlavu, přičemž se ze současného rwandského prezidenta Paula Kagameho za asistence jeho mocných západních přátel vyklube hlavní viník genocidy.

Rwandský prezident Paul Kagame je západními zeměmi, v první řadě Spojenými státy a Velkou Británií, vyzvedáván jako státník, který ukončil tři měsíce trvající jatka, během nichž bylo zavražděno až milion Rwanďanů. Podle oficiální verze měli většinoví Hutuové masakrovat menšinové Tutsie.

Tajná studie Bundeswehru:

Kolaps Evropské unie je reálný

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

Podle informací listu Spiegel Bundeswehr poprvé vyhodnocuje sociální a politické trendy do roku 2040. A stratégové rozvíjejí nejhorší možný scénář, napsal Konstantin von Hammerstein.

Německo připravuje své nouzové plány pro rozpad EU. Připravujeme je i my?

6. 11. 2017

čas čtení 4 minuty



Německé ministerstvo obrany vypracovalo svůj nejhorší možný scénář pro rok 2040 v tajném dokumentu, který byl minulý týden prozrazen týdeníku Der Spiegel? "Rozšiřování EU víceméně přestalo a další státy odešly z EU ... stále chaotičtější a konfliktnější svět dramaticky změnil bezpečnostní prostředí."

Tato stodvacetistránková analýza, nazvaná Strategické perspektivy 2040, je doḱumentem německé federální vlády a scénáře, které si představuje, jsou tvrdě realistické: konflikt mezi východem a západem, kdy některé členské země EU přejdou na stranu Ruska anebo do "multipolární" Evropy, v níž některé státy přijmou politický a ekonomický model Ruska navzdory Lisabonské smlouvě, píše Paul Mason.

Brexit: Dodavatelské řetězce mezi EU a Británií se začínají rozpadat

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Varování pro české stoupence odchodu ČR z EU: Britské firmy ztrácejí schopnost udržet si obchodní dohody pro období po březnu 2019



Dodavatelské řetězce mezi britskými firmami a Evropskou unií se začínají rozpadat. Firmy předpokládají, že po brexitu budou existovat obchodní bariéry. 

V průzkumu více než 1000 manažerů dodavatelských řetězců mezi Británií a Evropskou unií bylo zjištěno, že pětina britských firem, které se podílejí na dodavatelských řetězcích v EU, nebyla schopna uzavřít kontrakty s evropskými partnery pro období po březnu 2019, kdy má Británie odejít z EU. 

63 procent manažerů dodavatelských řetězců v Evropské unii, kteří spolupracují s britskými dodavateli, uvedlo, že očekávají, že část dodavatelského řetězce bude přesunuta mimo Británii a 40 procent britských firem konstatovalo, že bude muset nahradit své evropské dodavatele. 

Zvlášť problematický bude brexit v komplikovaných výrobních sektorech, jako je  automobilový průmysl. 

Paradise Papers: Škoda že má britská královna imunitu, měla by být obžalována ze zrady

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Zdanění, to je krádež!"


Soukromý fond anglické královny investoval miliony liber na Kajmanských ostrovech s cílem vyhnout se placení daní. Investice královny připlynuly i do britské firmy BrightHouse, která se stala terčem řízení za to, že vykořisťovala tisíce chudých rodin a zranitelných lidí. 

Just a shame that Crown immunity ensures the Queen can't be charged with treason: https://t.co/W3d3V5rdoF

Královský korespondent BBC: "Odhalení o královniných investicích v daňových rájích jsou bezpochyby ztrapňující, překvapující a ohromující". 


BBC dodává, že není prokázáno, že by se britská královna vyhýbala placení daní ZDE

Paradise Papers: Trumpův ministr obchodu utajil své podnikatelské vazby na Putinovu rodinu

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta





Wilbur Ross, Trumpův ministr obchodu, sdílí podnikatelské zájmy s příslušníky Putinovy rodiny. Ross tyto skutečnosti jasně nedeklaroval, když byl jmenován do americké vládní funkce.

Miliardář Ross je spoluvlastníkem loďařské společnosti Navigator Holdings. Ta má těsný obchodní vztah s ruskou energetickou firmou, kterou vlastní Putinův zeť a další členové vnitřního kruhu Putinových blízkých. Tato ruská firma, jménem SIBUR, zaplatila firmě Navigator Holdings 23,2 milionu dolarů v roce 2016 a 28,7 milionů dolarů v roce 2017. 

Trump: Kdo by si pomyslel, že v USA může dojít k masovému vraždění střelnou zbraní...

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



To řekl Trump po nejnovějším americkém masakru, k němuž došlo v jižním Texasu. 

Letos v USA došlo k 306 masovým vraždám střelnými zbraněmi. Ať žije Milan Chovanec, který prosazuje, aby se čeští občané ozbrojili! 


V únoru Trump zrušil Obamův zákon požadující kontrolu lidí s duševními chorobami, kteří si chtějí koupit střelnou zbraň

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

 

Dnes obvinil z masakru v Texasu problémy s duševními chorobami:

"Toto je problém duševního zdraví na nejvyšší úrovni. Není to otázka zbraní."


Masakr v jižním Texasu - žádné obavy, pachatel byl běloch, o terorismus tedy nejde

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

 


Muž v jižním Texasu v neděli usmrtil více než dvě desítky lidí a zranil mnoho dalších. K masakru došlo v baptistickém kostele v Sutherland Springs, malém městě asi 50 km jihovýchodně od San Antonia. Muž uprchl a posléze byl nalezen zastřelen. Nejméně 27 osob je mrtvých, více než 20 bylo zraněno.

Muž začal střílet před kostelem a pokračoval po vstupu do kostela. 

Trump se vyjádřil, že volné vlastnictví zbraní s masakrem v Texasu nemá nic společného.  ZDE  

Nemějte starost. Polovinu věřících v kostele v Texasu vyvraždil běloch. To znamená, že všechno je v naprostém pořádku. Nejde o terorismus:



 

Milada aneb Když ideologie zatemňuje úsudek

6. 11. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že jsem od filmu Milada režiséra Davida Mrnky příliš mnoho neočekával, a tak jsem ani nemohl být zklamán. A jelikož nejsem filmový kritik, nechci v první řadě psát o tom, jak byl film rozvláčný, nudný a až úzkostlivě vyumělkovaný; jak si ambiciózní režijní debutant ukrojil příliš velké sousto a podobně. Zaujala mne především jen stěží ukrývaná snaha o vytvoření díla, jež by s konečnou platností mohlo postavit komunismus na roveň nacismu, což je alespoň dle mého mínění nepřijatelný ahistorismus.

Prečo by mal byť Babiš premiérom

6. 11. 2017 / Igor Daniš

čas čtení 7 minut

Súčasný postup médií a takmer všetkých politických strán proti Babišovi a strane ANO pripomína dianie na Slovensku v 90. rokoch a postup liberálnych médií a ostaných strán voči Mečiarovi a strane HZDS. Obdobná ostrakizácia, vytláčania na okraj a znevažovanie nakoniec viedli v roku 1994 k triumfálnemu víťazstvu Mečiara. Keďže nikto korektný s ním nechcel spolupracovať, uzavrel koaličnú vládu s nacionalistom Slotom a jeho SNS a obskúrnou stranou Združenie robotníkov Slovenska. Panovanie tejto koalície a dopady pre Slovensko každý pozná. Keby nebol Mečiar v roku 1994 zosadený a dovládol by do roku 1996, dopadol by vo voľbách podobne ako Klaus.

Belgický soud propustil Puigdemonta

6. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Svržený katalánský prezident Carles Puigdemont a další čtyři svržení regionální politici byli v Belgii podmínečně propuštěni. Musejí se do 15 dnů dostavit k soudu, konstatovali v pondělí belgičtí prokurátoři.

Pět katalánských politiků, kteří se v neděli dali k dispozici belgické policii, poté, co na ně Španělsko vydalo evropský zatykač, mají zakázáno opustit Belgii bez svolení soudce. Musejí se také dostavit k veškerému jednání, které bude požadovat belgická policie či soudní úřady. 

Katalánští politikové čelí obvinění ze vzpoury, podvracení státu a zneužití veřejných fondů. Trestné činy vzpoury a podvracení státu však v Belgii neexistují.  Mnozí pozorovatelé poukazují na silnou problematičnost trestního stíhání demokraticky zvolených činitelů.

Jeden komentátor napsal na Twitteru: Proč Evropská unie mlči? Určitě by jednala, kdyby se toto dělo v Polsku nebo v Maďarsku...

Totalitární ideologie nikdy neumírají

6. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Nikdy nic není vyřízeno. Žádné historické trauma není nikdy rozhodnuto. Žádný historický zloduch není nikdy pohřben a žádná historická lekce není trvale osvojena, napsala Anne Applebaum. Vše může být oprášeno a každý může být oživen, cokoliv se můžete odnaučit - i v těch nejstabilnějších civilizacích.

Jak dvě polské zpravodajské služby bojují o moc

6. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Strana PiS, která po léta strašila "spiknutím zpravodajských služeb", takové spiknutí sama vytvořila, napsal Wojciech Czuchnowski. A ve skutečnosti hned dvě. Ovládají je dva místopředsedové PiS: Mariusz Kamiński i Antoni Macierewicz.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v září 2017

12. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

V září 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 47 177.96.     Výdaje na provoz Britských listů byly 53 192.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem září 2017 137 981.02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22752