Španělsko: Osm ministrů ze svržené katalánské vlády bylo zatčeno

3. 11. 2017

čas čtení 3 minuty


Španělští prokurátoři žádají o evropský zatykač pro svrženého katalánského prezidenta

Desetitisíce lidí protestují proti zatčení katalánské vlády:




Soudce v Madridu nařídil zatčení osmi ministrů ze svržené katalánské vlády. Mají být obžalováni za vzbouření, podvracení státu, a zneužívání finančních prostředků. Jejich vinou je, že se pokusili minulý týden vyhlásit nezávislost Katalánska.

Katalánský prezident Carles Puigdemont odcestoval do Bruselu krátce předtím, že španělský generální prokurátor ohlásil svůj úmysl jeho i ministry jeho vlády trestně stíhat. Puidgemont byl povolán k národnímu soudu, aby tam svědčil ve čtvrtek a v pátek. Prokurátoři uvedli, že jak Puigdemont, tak čtyři další členové jeho vlády, vědí, že jim bylo nařízeno, aby svědčili, ale rozhodli se soudní příkaz ignorovat.



Barcelonská primátorka Ada Colau to charakterizovala jako černý den pro Katalánsko. "Demokraticky zvolená vláda je ve vězení," řekla. "Vznikla společná fronta k dosažení svobody pro tyto politické vězně."

Puigdemont reagoval na rozhodnutí soudce ve čtvrtek večer televizním projevem, v němž je označil za "velmi vážný útok proti demokracii" a za "puč proti regionálním volbám, které se mají konat 21. prosince".

Zatímco tisíce lidí po celém Katalánsku protestovaly, Puigdemont řekl: "Uvěznit vedoucí politiky za to, že plní to, co slíbili před zvolením, rozbíjí základní zásady demokracie."

Katalánský prezident apeloval na obyvatelsetvo v regionu, aby protestovalo "bez násilí, pokojně a s respektem pro názory druhých" a dodal, že čtvrteční události dokazují, že katalánská nezávislost už není jen interní španělskou záležitostí.

"Zuřivost, s níž španělská vláda zaútočila na krásný evropský národ, je šokující a ohrožuje nás všechny," řekl. "Jako legitimní prezident Katalánska požaduju propuštění ministrů i viceprezidenta. Vyžaduji respekt pro všechny politické alternativy a ukončení politické represe."

Pabli Iglesias, šéf politické strany Podemos, která se staví proti politice škrtů ve Španělsku, řekl: "Stydím se, že v mé zemi dávají politické oponenty do vězení. Nechceme nezávislost Katalánska, ale dnes říkáme, 'Osvoboďte politické vězně!'"

Poslanci katalánského parlamentu, který má 135 křesel, hlasovali minulý pátek pro nezávislost většinou 70 ku 10. Desítky opozičních poslanců hlasováni bojkotovaly.

Jen o několik minut poté poskytl španělský senát madridské vládě bezprecedentní pravomoci zavést přímou vládu v Katalánsku z Madridu, podle článku 155 španělské ústavy.

Španělský premiér Mariano Rajoy použil tohoto článku k odvolání Puigdemonta a jeho vlády a k tomu, že oznámil předčasné volby v Katalánsku na 21. prosince.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
8112

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017