Trumpovi se splnila nejhorší noční můra

19. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Ve středu došlo zřejmě k nejdůležitějšímu jmenování v kariéře Roberta Muellera, když se stal zvláštním vyšetřovatelem v kauze ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016, která zahrnuje i možné spiknutí mezi Moskvou a Trumpovou kampaní, napsal Philip Shenon.


Ale je těžké představit si, že by tato nová práce byla obtížnější než ta, s níž byl konfrontován ráno 11. září 2001, když se jako čerstvý ředitel FBI musel vyrovnat s teroristickým útokem, který usmrtil více než 3 000 osob a zpochybnil samotné přežití FBI.

Fakt že přežila a že Mueller sloužil se ctí dalších dvanáct let naznačuje, že bývalý námořní pěšák je mužem na svém místě - a že prezident Trump a jeho kampaňoví poradci se mají čeho bát.

Mueller bude mít pravomoc vyšetřit "jakékoliv spojení anebo koordinaci mezi ruskou vládou a jedinci spojenými s kampaní prezidenta Donalda Trumpa", a kromě toho vše co s tím může souviset, včetně porušení zákona a překážení spravedlnosti.

Je takřka jisté, že vyšetřování potrvá léta a bude mít nepředvídatelný dopad na doplňovací volby do Kongresu prezidentskou kampaň v roce 2020. Patrně může dojít ke sporům mezi Muellerovým vyšetřováním a vyšetřováním, které vede Capitol Hill, zejména ve věci imunity klíčových svědků.

Mueller a Trumpem odvolaný ředitel FBI Comey již sdílejí důležité místo v moderní historii ministerstva spravedlnosti a zákonů chránících občanské svobody. V březnu 2004 oba hrozili rezignací, pokud Bushův Bílý dům znova schválí takzvaný program odposlechů bez soudního příkazu, který právníci ministerstva označili za neústavní.

Cílem Muellerova jmenování je obnova "plné důvěry" veřejnosti ve vyšetřování vedené ministerstvem spravedlnosti, která byla otřesena zprávou, že Trump žádal Comeyho o zastavení vyšetřování týkajícího se bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11276

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2017