Obrovská solidarita mezi muslimy i nemuslimy zavládla v Manchesteru po teroristickém atentátu

23. 5. 2017

čas čtení 7 minut

Aktualizace 18.30:

V Manchesteru se pokusila demonstrovat fašistická English Defence League. Střetla se s policií, ale především se proti jejich nenávisti postavilo množství manchesterských občanů, kteří EDL zabránili v demonstraci:


Je životně důležité, aby všechny ty různé komunity v Manchesteru "odmítly nenávist" - šéf manchesterské policie Ian Hopkins:

Lidé v Manchesteru sjednoceni proti terorismu:





Aktualizace 18:00:

Dvaadvacetiletý atentátník z Manchesteru se jmenoval Salman Abedi. Narodil se v Manchesteru. Jeho rodiče jsou imigranti z Libye. Jeho sousedé v Manchesteru svědčili o jeho podivném chování v týdnech před atentátem. "Zpíval nahlas na ulici islámské modlitby." Lina Ahmedová, 21,  muslimka, konstatovala: "Je to rodina z Libye a chovali se divně. Před dvěma měsící on (Salman) zpíval na ulici první kalmu (islámskou modlitbu) opravdu nahlas. Zpíval v arabštině."

Z malé oblasti v Manchesteru pocházelo nejméně 16 odsouzených nebo mrtvých džihadistických teroristů a někteří tamější občané byli trvale pod policejním dohledem.

Aktualizace 14.00: 

Tzv. "islámský stát" si přisvojil odpovědnost za manchesterský útok. Prohlášení je pochybné, mimo jiné i proto, že údaje, v něm uvedené, se neshodují s tím, co se stalo.

Útočník byl podle policie Brit, anebo žil v Británii.


 
Manchesterská policie informovala, že v souvislosti s včerejším incidentem v Manchesterské aréně byl zatčen v jižním Manchesteru třiadvacetiletý muž.

- Komentátorka listu Daily Mail Kate Hopkins byla udána policii za to, že požadovala v okamžicích po atentátu v Manchesteru  "konečné řešení". Hopkinsová posléze tento svůj výrok na twitteru vymazala

- Předáci náboženských a komunitních organizací po celé Británii, stejně jako politikové, útoky odsoudili. Harun Khan, generální tajemník Muslimské rady Británie, se vyjádřil: "Toto je děsivé, je to zločin. Nechť pachatelé čelí plné síle spravedlnosti v tomto životě i v životě příštím." 

- Donald Trump odsoudil "zlé losery", kteří spáchali tento útok: "Tato zlovolná ideologie musí být zničena - míním úplně zničena - a nevinné životy musejí být ochráněny." 

Taxikáři celou noc vozili lidi zadarmo: 

Taxíkář: "Snažím se všude pomáhat, jak můžu. Vezl jsem lidi, kteří potřebovali najít členy své rodiny, odvezl jsem je do nemocnice, neměli žádné peníze, uvízli tady. V Manchesteru není žádná veřejná doprava, všechny ulice jsou uzavřeny, je opravdu obtížné tudy jezdit. Musíme, víte, vyjít na veřejnost a ukázat, víte, že ať tohle udělal kdokoliv, že na tom nezáleží, protože Manchester, my jsme všichni spolu, a držíme se spolu, kdykoliv na tom záleží. Někteří byli celí zakrvácení, někteří měli jizvy, víte, vypadalo to jako ve válečné zóně. Je to děsné, že jsme to zažili v Manchesteru. Je to jedna z těch situací, o níž si nemyslíte, že by k ní mohlo kdy dojít ve vašem domovském městě."

 Taxi drivers, hotel workers and the emergency services have worked through the night to help those caught up in the Manchester attack pic.twitter.com/9FhngeMReO

Politikové vyjadřují solidaritu. Např. skotský ministr dopravy, muslim Humza Yousaf:

"Naprosto zdrcující zprávy z Manchesteru. Nádherné město plné nádherných lidí. Tohle překonají - solidaritu s nimi se všemi"


V pondělních večerních hodinách došlo v koncertní hale v Manchester Arena v Manchesteru, kde se konal koncert americké zpěvačky Ariany Grande, k výbuchu. Policie oznámila, že došlo k obětem, a apelovala na veřejnost, aby se do oblasti nepřibližovali. 

Do rána bylo zjištěno, že zahynulo 22 osob a 59 bylo zraněno. Mezi obětmi jsou děti.  Policie atentát považuje za teroristický útok, "pokud nezíská jiné informace". Bomba vybuchla ve foyeru koncertní haly ve 23.33 středoevropského času.

Manchesterská policie uvedla, že útočník byl sám a odpálil amatérsky zkonstruovanou bombu.

Britská média neprojevují hysterii z atentátu, spíš lítost a solidaritu. O motivaci útoku není dosud nic známo.


Šéf manchesterské policie Ian Hopkins v úterý ráno uvedl:

"Považujeme toto za teroristický incident a jsme přesvědčeni, že ho spáchal jeden muž. Prioritou je určit, zda jednal sám, anebo jako součást sítě. 

Útočník, mohu potvrdit, v aréně zemřel. Jsme přesvědčeni, že útočník měl u sebe improvizovaný výbušný stroj, který detonoval, a způsobil tak tento masakr. 

Žádáme veřejnost, aby nespekulovala o jeho podrobnostech a aby ani nesdílela jména. Toto je složité a rozsáhlé vyšetřování, které teprve probíhá. Naší prioritou je spolupracovat s celostátní protiteroristickou policejní sítí a britskými výzvědnými službami ve snaze získat další podrobnosti o člověku, který provedl tento útok."

Manchesterští muslimští lékaři pracovali po celou noc, manchesterští muslimští taxikáři vozili lidi domů zadarmo. Vy Manchester neznáte:


Celý Manchester projevil účastníkům koncertu obrovskou solidaritu. Lidé nabízeli ubytování zadarmo, taxíkáři je zdarma vozili domů:

"Když někdo potřebuje odvézt z Manchesterské arény či ubytovat. pošlete tweet" #roomformanchester. Přepošlete na twitteru, ať se do dostane do popředí a ať to lidem pomůže:"

 Obyvatelé Manchesteru otevírají své domovy lidem, kteří tu uvízli, podniky nabízejí svezení zadarmo. Tohle je Manchester, který miluju:


Taxíky v centru Manchesteru nabízejí svezení ZADARMO každému, kdo se dnes nemůže dostat domů. Přepošlete na twitteru a rozšiřte tuto informaci: 

0
Vytisknout
8240

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017