Francie: Ultrapravicová Národní fronta směřuje ke krizi a rozkolu

19. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Potyčky, ukazování prstem a škodlivé rezignace necelé dva týdny před volbami znamenají problémy pro xenofobní Národní frontu - necelé dva týdny poté, co Marine Le Pen získala rekordních 10,6 milionu hlasů v druhém kole prezidentských voleb.


Le Pen dosáhla největšího volebního úspěchu s 34 % hlasů v druhém kole prezidentské volby, ale to neznamená, že se situace pro Národní frontu automaticky vyvíjí příznivě.

Le Pen chtěla úspěchu využít a udělat ze své strany "hlavní opoziční sílu". Ale v posledních dnech důsledky dlouhé volební kampaně krajní pravici rozdělily.

Když 3. května v televizní debatě čelila Emmanuelu Macronovi, někteří členové již kritizovali Le Pen za to, že se její kampaň příliš zaměřila na EU a málo na centrální stranická témata jako přistěhovalectví a identita.

Mnozí také považují její zisk ve výši 21 % v prvním kole za neúspěch, protože v průzkumech krátce předtím dosahovala až 28 %.

Ale výkon v televizní debatě vyvolal ostrou kritiku nejen v médiích a u oponentů, ale rovněž u představitelů a příznivců Národní fronty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7768

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2017