V dvou a půl hodinové televizní debatě si Macron a Le Penová vyměňovali nadávky

4. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že debatu vyhrál Macron

Nezávislý centrista Emmanuel Macron a ultrapravicová kandidátka Marine Le Penová si vyměňovali při dlouhé televizní debatě ostré osobní invektivy a střetli se ohledně toho, jak oživit stagnující francouzskou ekonomiku a bojovat proti terorismu.

Macron charakterizoval Le Penovou jako "neinformovanou, zkorumpovanou, nebezpečně nacionalistickou a nenávistnou lhářku", která "zneužívá mizérie Francie" a vyvolala by ve Francii "občanskou válku". Le Penova označila Macrona za arogantního, rozmazleného, chladného "bankéře s úsměškem" a obvinila ho, že se "spikl s islamisty, staví se ležérně vůči terorismu a chce zmasakrovat Francii v zájmu velkokapitálu".

Oba kandidáti druhého obvinili, že považuje Francouze za imbecily. V jedné chvíli po dlouhém útoku obviňujícím Le Penovou, že Francouzům lže, Macron zaútočil, "Je mi líto, madame Le Penová, ale Francie se zaslouží něco daleko lepšího, než jste vy."

Z průzkumu veřejného mínění po debatě vyplynulo, že jasná většina Francouzů dospěla k závěru, že v debatě zvítězil Macron.  Už před touto televizní debatou vedl Macron nad Le Penovou v poměru 60 procent vůči 40 procentům voličů.

Co se týče nezaměstnanosti, Macron řekl Le Penové: "Vaší strategií prostě je strašně lhát a pak jen říkat, co se v této zemi nedaří." Ona varovala, že Macron podporuje "nekontrolovanou globalizaci".


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7827

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017