V Británii jde do tuhého

22. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Začal už rozklad Evropské unie?

Je nyní naprosto možné, že ministr financí Osborne bude donucen rezignovat, že Cameron bude muset čelit konkurečním kandidátům na premiéra, že dojde k odchodu Británie z EU, že vzniknou v Británii předčasné volby a pak bude následovat nové referendum o nezávislosti Skotska.

Britská vláda konzervativního premiéra Davida Camerona v pondělí ustoupila a zrušila drastické škrty sociální podpory pro invalidy, ve výši 4,4 miliard liber, které minulý týden oznámil britský ministr financí George Osborne ve své výročním rozpočtu. K ústupku došlo poté, co před víkendem dramaticky odstoupil ze své funkce ministr sociálních věcí Iain Duncan Smith, sám proslulý škrty sociální pomoci těm nejslabším členům společnosti, pro něhož však byly údajně Osbornem navrhované další škrty příliš mnoho.

Ministr financí George Osborne se ve sněmovně v pondělí vůbec neukázal. Hovořil za něj jeho třetí náměstek a obhajoval ho také premiér Cameron. Ten oznámil, že zrušené škrty nebudou nahrazeny žádnými jinými škrty, které se nyní "neplánují". Nikdo ovšem nevysvětlil, co vláda nyní udělá s dírou ve státním rozpočtu ve výši 4,4 miliardy liber, která se tímto nově otevřela.

Odstoupivší konzervativní ministr sociálních věcí Iain Duncan Smith sice tvrdí, že odstoupil kvůli Osbornovým škrtům, zaměřeným na invalidy, jenže vzhledem k tomu, že se během posledních několika let tento ministr stal přímo symbolem škrtů proti nejslabším členům společnosti, je to poněkud nepřesvědčivé.

Někteří komentátoři poukazují na to, že jde ve skutečnosti o válku o odchodu Británie z Evropské unie. Iain Duncan Smith patří k odpůrcům EU, Cameron a Osborne k silným zastáncům setrvání Británie v Evropské unii. Útokem Iaina Duncana Smithe na Osborna bylo proevropské křídlo vládnoucích konzervativců oslabeno.

Konzervativní strana je ohledně Brexitu v naprostém rozkolu a část jejích činitelů plánuje dne 24. června, den po konání referenda o Brexitu, Camerona svrhnout, ať je výsledek referenda jakýkoliv.

Paul Mason upozorňuje v deníku Guardian, že v Británii nyní dochází k rychlé destabilizaci režimu. Píše:

"Když přijde konzervativní ministr do redakce novin nebo rozhlasu či televize, vidí tam často jen tváře přátel, bývalých kolegů nebo souputníků. Z hlediska establishmentu to může vypadat, že vládnoucí strana má pevné kořeny a je politicky odolná.

Jenže rezignace Iaina Duncana Smithe ukázala, jak křehký je britský konzervativní projekt. Cameron získal v posledních volbách volební podporu jen 24,3 procent registrovaných voličů. Ekonomické oživení skončilo. Fiskální předpisy jsou šmahem porušovány.

Je nyní naprosto možné, že Osborne bude donucen rezignovat, že Cameron bude muset čelit konkurečním kandidátům na premiéra, že dojde k odchodu Británie z EU, že vzniknou v Británii předčasné volby a pak bude následovat nové referendum o nezávislosti Skotska."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
9066

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016