Belgické úřady jsou zahlceny vyšetřováním teroristických kauz

23. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Úterní útoky přišly po týdnu napětí, během nějž belgické bezpečnostní složky dostihly Salaha Abdeslama, který je považován za posledního přežívajícího člena buňky ISIS, která provedla útoky v Paříži. Přepad v bruselské čtvrti džungle před týdnem vedl k úmrtí Alžířana podezřelého z vazeb na ISIS, ale Abdeslam zřejmě uprchl do míst, kde strávil dětství, do Molenbeeku, z velké části muslimské čtvrti hned vedle centra Bruselu. S využitím kombinace elektronického vyhledávání mobilních telefonů a informací od obyvatel bezpečnostní složky v pátek obklíčily, zranily a zatkly Abdeslama.


Jeden z belgických představitelů prohlásil, že kromě stovek jmen pravděpodobných zahraničních bojovníků mají bezpečnostní složky více než 200 neuzavřených spisů spojených s hrozbami doma a v Evropě. Ale dál čelí záplavě otázek, jak a proč se jim na více jak čtyři měsíce ztratil klíčový člen skupiny, která spáchala pařížské útoky, a budou muset vysvětlovat, jak to že pouhé čtyři dny po zatčení byla země zasažena dvojitým útokem na mezinárodní letiště a stanici metra, která slouží centrálním evropským úřadům. To jsou sotva oblasti, které lze považovat za snadné cíle.

Jeden představitel protiteroristických jednotek minulý týden prohlásil pro BuzzFeed News, že kvůli malé velikosti belgického státního aparátu a velkému počtu neuzavřených šetření, jež se týkají belgických občanů podezřelých s příslušnosti k ISIS, členství v radikálních skupinách v Belgii a vyšetřování pařížských útoků, jež byly zřejmě přinejmenším částečně naplánovány v Bruselu za účasti několika belgických občanů a osob usídlených Belgii, je prakticky každý policejní detektiv a důstojník vojenského zpravodajství zaměstnán případy mezinárodních džihádistů.

"Nemáme prostě lidi, abychom sledovali cokoliv jiného a jednoduše řečeno nemáme infrastrukturu pro řádné vyšetřování nebo monitoring stovek jedinců podezřelých z vazby na teroristy, stejně jako pro zpracování stovek otevřených případů a vyšetřování," prohlásil dotyčný pod podmínkou anonymity.

"Je to doslova nemožná situace a upřímně řečeno, je velmi nebezpečná."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6705

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016