Vysoký komisař Rady Evropy kritizoval Británii za "alarmistickou rétoriku" ohledně migrace

24. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


"Uprchlíci nejsou ilegální"

Nils Muižnieks, vysoký komisař Rady Evropy pro lidská práva obvinil britského premiéra Davida Camerona a ministryni vnitra Theresu Mayovou, že "zintenzivňují alarmistickou rétoriku" ohledně migrace a líčí migranty jako "hrozbu britské společnosti", čímž posilují xenofobní atmosféru v Británii.

Ve své oficiální zprávě odsoudil komisař Rady Evropy pro lidská práva ministryni Mayovou za to, že se intenzivně snaží "vytvořit opravdu nepřátelské prostředí pro imigranty. Nils Muižnieks doporučuje britským politikům, aby přestali používat termínu "ilegální imigrant": "Lidi nejsou ilegální. Jejich právní status může být neregulérní, ale to neznamená, že to nejsou lidi. Výrazy jako ´ilegální migranti´ vyvolávají neprávem v očích veřejnosti podezření. Z tohoto důvodu používají mezinárodní organizace včetně Rady Evropy neutrálnější výraz "neregulérní migranti".

"Celonárodní politický diskurs musí být objektivnější a zdůrazňovat konkrétní pozitivní důsledky, které migranti přinášejí do britské společnosti stejně jako do mnoha jiných evropských států.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6070

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2016