OSTUDNÉ POKRYTECTVÍ EVROPY OHLEDNĚ UPRCHLICKÉ KRIZE

Je si opravdu Evropa tak nejistá svou vlastní kulturou, že se bojí pár statisíců uprchlíků?

29. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Jak je možné, že Libanon a Jordánsko - malé, chudé země - dokázaly přijmout daleko více uprchlíků než celá Evropa dohromady?

Turecko je hostem více než 2 milionů uprchlíků ze Sýrie, v Jordánsku žije 1,5 milionu uprchlíků a ve čtyřmilionovém Libanonu více než milion uprchlíků. Tvrdou realitou je, že Evropská unie adekvátně nereaguje na uprchlickou krizi, protože mnoho jejích členských zemí prostě nechce, píše v deníku Independent Rachel Shabi.

Reakce Evropy skoro vůbec není: "Jak můžeme pomoci lidem, prchajícím před válkou". Je jí sebeposedlé dilema ohledně toho, že by lidé "z jiné kultury" mohli Evropu pozměnit. Což vyvolává zásadní otázkou: Jak nejistí jsou Evropané ohledně své národní kulturní totožnosti, že si musejí myslet, že by ji příchod muslimských imigrantů mohl ohrozit?

A jak zkreslené jsou naše priority, když převažující reakcí na zdrcující pohled na tisíce zoufalých, topících se uprchlíků, je nikoliv nabídka pomoci, ale vyjádření strachu, co "asi udělají naší kultuře", "našim tradicím" a "hodnotám"?

Naštěstí reakce obyčejných občanů na rozdíl od ostudné reakce politiků - kteří se jen hašteří a snaží se uzavírat hranice - je inspirující a povzbuzující. Obyčejní lidé jsou motivováni soucitem a empatií a praktická humanitární pomoc uprchlíkům od organizací i jednotlivců po celém kontinentě dokazuje, že ve srovnání s nimi by se evropští politikové měli stydět.

Doufejme, že otevřená lidská a přímá reakce na uprchlickou krizi se stane v roce 2016 normou, nikoliv jen pozoruhodnou výjimkou, uzavírá autor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7457

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015