Miloši, proč lžeš?

26. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

K Zemanovu vánočnímu projevu



Damašek, kde pokračuje bombardování a kam Miloš "humanitárně" doporučuje, aby se uprchlíci vrátili

Stačí si otevřít internetové stránky Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky (UNHCR), kde jsou průběžně aktualizované informace o uprchlících přicházejících přes Středozemní moře do Evropy. ZDE, abyste si okamžitě uvědomili, že když mluví Miloš Zeman o tom, že "velká většina nelegálních migrantů jsou mladí zdraví muži", říká nepravdu. 

Podle informací z UNHCR, které si Miloš Zeman mohl otevřít tak, jako každý, trvá to asi vteřinu, přišlo v roce 2015 do Evropy přes Středozemní moře 985 704 uprchlíků. Z toho je 42 procent žen a dětí, 58 procent mužů, zdaleka ne, jak říká Miloš rasisticky, aby je zdiskreditoval, "mladých a zdravých". Jak poukazují odborníci na uprchlickou krizi, mnoho otců rodin se vydává na nebezpečnou cestu do Evropy jako první, protože doufají, že si své bombardováním a vražděním ohrožené rodiny budou moci přivézt poté, co obdrží v Evropě azyl. Jak taková procedura funguje a čím ti lidé musejí procházet - Milošově rodině bych nic takového nepřál, doufám, že nebude také muset prchat -  podrobně ukazuje tato analýza zveřejněná v deníku Guardian, kterou Miloš zjevně nečetl.

Drtivá většina uprchlíků nyní přichází do Evropy přes Řecko. Tam je poměr 45 procent žen a dětí a 55 procent mužů. Zeman se tímto lhaním staví na roveň orbánovským neofašistům v Maďarsku, kteří zakázali maďarské televizi, aby vysílala záběry žen a dětí mezi uprchlíky, protože by to pro ně mohlo v maďarském obyvatelstvu vyvolat soucit. (Konec konců to nepřekvapuje, protože v zahraničí Zeman už považován za ultrapravičáka je.)

Odborníci na uprchlickou krizi poukazují na to, že procento žen a dětí mezi uprchlíky v posledních měsících roste. Jak uvedla v Channel Four News pracovnice humanitární organizace Children in Need, v Evropě je nyní 11 000 uprchlických dětí bez doprovodu dospělých, jimž nikdo neposkytl žádnou pomoc. Co takhle kdyby tu iniciativu pro jejich pomoc vyvinul Miloš Zeman a zasadil se o to, aby jim ČR poskytla útočiště? Neudělala by to slušná země? Neudělal by to prezident, na něhož by obyvatelstvo mohlo být hrdé?

84 procent uprchlíků přichází z 10 zemí světa, které produkují největší počet uprchlíků. 49 procent uprchlíků je ze Sýrie (jak to tam vypadá, se může Miloš přesvědčit ZDE, když uprchlíkům radí, aby bojovali ze země proti barelovým bombám prezidenta Asada, shazovaným z vrtulníků do civilních oblastí, případně, aby se vzbouřili v mučírnách Asadovy tajné policie, která vyvraždila mučením desetitisíce lidí. Doufejme, že se Miloš sám nikdy v takové mučírně neoctne.)

21 procent uprchlíků je z Afghánistánu, 8 procent z Iráku, 4 procenta z Eritreje, Zoufalé země nekonečné vojenské služby.

Česká média nevěnují pozornost hrůzám, vraždění a útlaku, před nimiž uprchlíci utíkají. I Miloš ty hrůzy záměrně bagatelizuje a vytváří falešnou představu, že uprchlíci přicházejí do Evropy za sociálními dávkami. Přitom bylo mnohokrát dokázáno, že uprchlíci utíkají před válkou, vražděním a útlakem.

Lživý je i Milošův výraz "nelegální migranti". Seriozní odborníci na uprchlickou problematiku ho nepoužívají. Uprchlíci, vstupující na území evropských států mají podle Ženevských konvencí plné právo legálně překračovat hranice i bez dokumentů a žádat o azyl. Mají plné právo na to, aby jejich žádost o azyl byla férově posouzena. Jak na to znovu a znovu poukazují odborníci na uprchlickou krizi, země před Rakouskem nemají infrastrukturu na zvládání přílivu uprchlíků. Bezpečnou zemí není oranice v Chorvatsku či v Srbsku, kde v blátě a v dešti přespávají při teplotě 3 stupně Celsia matky s nemluvňaty. V Turecku, v Jordánsku a v Libanonu nesmějí uprchlíci pracovat a jejich děti (400 000) nemají možnost chodit do školy. OSN už nemá finanční prostředky na poskytování potravinové pomoci pro ně, takže ti lidé hladovějí.

Kdyby byl Zeman slušný člověk, vyvinul by úsilí, aby Evropa ve společné koordinaci se o uprchlíky podělila a pomohla vyřešit tuto děsivou humanitární krizi. Kdyby se na jejím řešení podílely všechny evropské národy tak, jak to dělá Německo a Švédsko, problém by zmizel, protože uprchlíků není ani jedno procento evropské populace. Bylo by také odstraněno jejich nelidské utrpení.

Výraz "mladí zdraví muži" je záměrně rasistický. Podprahovým kontextem je ohledávání zubů na otrokářském trhu s černochy. Poukazem na údajný fyzický stav uprchlíků je Zeman dehumanizuje a proměňuje je v dobytek na trhu. Je to zvlášť odporná, obscénní podpásová rána.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu se několikrát obrátila na Milošova mluvčího Ovčáčka, aby zdokladoval, co je zdrojem jeho tvrzení, že "velká většina nelegálních migrantů jsou mladí zdraví muži". Ovčáček nejprve odpověděl, že "to říkal Chovanec", na reakci, že to není seriozní akademický zdroj, už nereagoval. Zeman i Ovčáček dobře vědí, že tvrzení, která šíří, jsou lživá. Je politováníhodné, když prezident určité země šíří prokazatelné lži.

Ve svém projevu Miloš tvrdí, že jeho ideálem je, aby se Česká republika vyrovnala skandinávským zemím. Svými výroky se však od étosu skandinávských zemí drsně vzdaluje a tlačí Českou republiku do neevropského, rasistického, necivilizovaného prostoru šířením nesmyslů, které vyvolávají v zemi atmosféru iracionální hysterie a oddělují ji od západoevropské civilizace, založené na osvícenství a toleranci.

Uprchlický problém je pro Evropu vážnou krizí, a pokud ho Evropa racionálně nevyřeší inteligentní koordinovanou pomocí pro lidi, kteří prchají před nevýslovnými hrůzami, dojde k celkové diskreditaci kontinentu, jehož pověst a ekonomická síla už tak v globálním kontextu výrazně upadá. Vytvořením  "Pevnosti Evropa" (to je nacistický termín) se nic nevyřeší.  V rámci samotné Evropy se už nyní objevují první známky rozkolu ZDE ZDE mezi západními demokraciemi a středo a východoevropskými zeměmi postkomunistického světa. Zdůrazňováním postkomunistického nacionalismu, rasismu a intolerance Miloš ohrožuje stabilitu i bezpečnost své země a vyčleňuje ji ze společenství slušných zemí.

0
Vytisknout
35206

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015