Řecká krize: Věřitelé staví Tsiprase před rozhodnutí

26. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Rozhovory o řeckých financích jsou "komatózní". Věřitelé předložili nabídku, která by měla být opravdu poslední. Nyní je na tahu Alexis Tsipras.

Všichni jednající mají unavené oči a zmučené úsměvy, formulace jsou víc a víc bezmocné. Již déle jak týden se řečtí představitelé a zástupci tří mezinárodních institucí, Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské komise, téměř nepřetržitě snaží vyjednat řešení.

Věřitelé nyní zpracovali komplexní kompromis se všemi potřebnými dokumenty během jednání ve středu a ve čtvrtek. Podmínky jsou známy: Reforma daňového a důchodového systému, strukturální reformy, změny ve mzdové politice, privatizace, snížení výdajů na zbrojení. O tomto dokumentu už se nebude jednat: Tsipras ho může v jednotlivostech modifikovat, avšak celkový rámec musí buď přijmout, nebo odmítnout.

Předchozí vyjednávací taktika řecké strany vyvolala hněv, když se znova otvíraly již uzavřené body nebo Athény vystoupily s ostrou kritikou opatření, o něž samy žádaly.

Tsipras například tvrdí, že Evropa žádá "asociální" zvýšení daně za elektřinu. List Spiegel však zjistil, že to bylo přesně naopak: Řecký premiér chce daň zvýšit a EK poukazuje na to, že takové opatření postihne zejména nejchudší.

Dohody je třeba dosáhnout do 30. června, v opačném případě Řecko nedosáhne na peníze ze záchranných programů a bude muset sáhnout ke státnímu bankrotu.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8575

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015