Co se skrývá za tajným vojenským plánem EU na vyřešení uprchlické krize?

25. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Západ nejprve destabilizoval severní Afriku, a umožnil tak vznik trhu pro překupníky s lidmi, jehož katastrofálními následkem je, že se ze Středozemního moře stal masový hrob. Řešením této otřesné situace má nyní být plán vojenského potlačení uprchlické vlny, a to ještě na africkém kontinentu.

Evropská unie se koncem května „vytasila“ s návrhem, jak řešit uprchlickou krizi, jak se dozvídáme z „uniklého“ dokumentu zveřejněného organizací Wikileaks ZDE.

Ministři obrany členských zemí EU, v čele s politickými představiteli Velké Británie a Itálie, schválili plán na vojenskou intervenci proti „lodím, které jsou používány k přepravě uprchlíků v Libyi a Středozemí“. Jinými slovy jde o to, aby byl zaražen příliv běženců násilnými prostředky, a to ještě předtím, než se nalodí.

Nemusíme mít křišťálovou kouli na to, abychom dokázali odhadnout, co takový krok může způsobit v již tak labilním regionu. Navíc některé návrhy obsažené v tomto dokumentu vyvolávají znepokojující otázky.

Tsunami uprchlíků z Afriky a Blízkého východu de facto nastalo zanedlouho poté, co byl protikaddáfiovskými rebely za pomoci NATO svržen libyjský diktátor. Zemi a region zároveň zaplavilo obrovské množství zbraní ze Západu, což se projevilo v silné destabilizaci řady tamních zemí, nejen samotné Libye. Víme dobře, že se z militantními buňkami paralyzované Libye stalo eldorádo pro překupníky s lidmi, putujícími na sever přes Středozemní moře, jež se proměnilo v obrovský zející hrob, v němž již zmizely desítky tisíc nešťastníků.

Za této hororové situace přichází Evropská unie s naprosto nelogickým návrhem, kterak vojenskými prostředky zastavit příval běženců směřujících do Pevnosti Evropa. V dokumentu zveřejněném Wikileaks se můžeme dočíst, že „tajný plán EU“ počítá s tím, že případný vojenský útok bude namířen na „uprchlické dopravní sítě a infrastrukturu“, včetně „kotvících lodí“, a vojenské operace se uskuteční na „příhraničním území“ Libye.

Podle návrhu bude vojenská síla nasazena i proti „civilní infrastruktuře v Libyi, aby byl zastaven příval uprchlíků“ do Evropy. „Vzhledem k tomu, že se některé členské země EU a NATO zúčastnily dřívějšího útoku na Libyi – a také proto, že je dokázáno, že v Libyi jsou ropná naleziště, může navržený postup vést k další ozbrojené intervenci v Libyi“.

Pokud by doopravdy došlo k realizaci těchto nebezpečných plánů, jistě by v jejich důsledku umírali nevinní lidé, nikoliv jen pašeráci lidských bytostí, kteří jsou podle plánu legitimním vojenským cílem. Přestože v dnešní Libyi převládá chaos a bezvládí, mohli by její političtí představitelé případný vojenský úder EU vnímat jako porušení mezinárodního práva.

A to není zdaleka vše; z dokumentu jasně vyplývá, že Evropská unie má zájem o libyjskou ropu a je kvůli tomu ochotna se pustit do dalšího, vysoce rizikového vojenského dobrodružství s lehce předvídatelnými následky. Nemohu se ubránit pocitu, že migrační krize je jen vhodnou záminkou, jak zajistit kontrolu nad libyjským nerostným bohatstvím pod kuratelou Evropské unie.

0
Vytisknout
14315

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015