Rusko "nacvičovalo invazi do Švédska"

26. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Tvrzení, že Rusko letos za účasti tisíců vojáků nacvičovalo obsazení švédského ostrova Gotland, vyvolalo ve Švédsku znepokojení.

Ve dnech 21. - 25. března 33 000 ruských vojáků nacvičovalo vojenské obsazení baltského regionu, včetně obsazení švédského ostrova Gotland, Alandských ostrovů patřících Finsku, severního Norska a dánského ostrova Bornholm. Napsal to analytik amerického Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA) Edward Lucas ZDE.

Lucas tvrdí, že úspěšné provedení zmíněných operací by NATO znemožnilo vyslání posil do Pobaltí.

Švédské ozbrojené síly nechtějí zprávu komentovat, nicméně v zemi vznikly obavy. Výzkumy veřejného mínění letos ukázaly, ža takřka každý třetí Švéd je pro vstup do NATO, což znamená ohromnou změnu způsobenou především agresívním chováním Ruska vůči jiným zemím, jež s ním sousedí.

Švédská zpravodajská služba Säpo nedávno prohlásila, že vloni se největší bezpečnostní hrozbou stalo Rusko. V květnu se švédské ozbrojené síly účastnily mezinárodních manévrů s účastí NATO.

Lucasova zpráva vyšla zhruba týden poté, co ruský velvyslanec Voktor Tatarincev varoval, že Švédsko v případě vstupu do aliance bude zřejmě čelit vojenské akci.

Švédsko plánuje v roce 2018 umístit na ostrově Gotland 230 vojáků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9171

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2015