POSTAVME SE PROTI ZLOČINNÉ XENOFOBII

Zprávy o násilných útocích jen dál naléhavě potvrzují, že je nutné, abychom uprchlíkům pomáhali

26. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Při pátečním útoku na šiitskou mešitu v Kuvajtu zahynulo při modlitbách 25 lidí. V Tunisku při atentátu, jehož cílem bylo zničit tamější turistický průmysl a zemi tak hospodářsky destabilizovat, zahynulo 38 lidí. Je to jen dalším z nesčetných důkazů, že drtivou většinou jsou obětmi násilných útoků extremistů právě muslimové. Zejména ti jsou násilím, mučením a válkou nuceni opouštět své domovy.

Hysterická antiislámská kampaň českých médií a protiislámských aktivistů je zločinecká, protože povede k ztrátám na životech. Uplatňování kolektivní viny je princip nacistický. Soudný člověk ví, že za zvěrstva záměrně páchaná sadisty z tzv. "Islámského státu" nenesou odpovědnost miliardy normálních, mírumilovných muslimů. Obviňovat z těchto zvěrstev islám jako celek je iracionální.

Když vrah Breivik, běloch a křesťan, usmrtil desítky nevinných mladých lidí, znamená to snad, že za tuto masovou vraždu nesou odpovědnost všichni běloši a křesťané světa? Nesou všichni běloši a křesťané vinu vraha Roofa, který ve Spojených státech nedávno vyvraždil nevinné věřící v kostele?

Pokud z vražd bělošských teroristů neobviňujeme všechny bělochy, je pokrytecké uplatňovat princip kolektivní viny na miliardy mírumilovných muslimů.

0
Vytisknout
6613

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2015