V Řecku zůstanou banky od pondělka týden uzavřené

28. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Řecká vláda oznámila, že řecké banky budou od pondělka až do referenda uzavřené. Uzavřena bude i burza a výběr z bankomatů bude omezen.

Řekové v pondělí ráno zjistí, že jsou jejich úspory zablokovány a že jsou banky na týden uzavřeny. Došlo k tomu po osudném víkendu, který vážně otřásl evropskou jednotnou měnou.

Snaží se Evropa přitáhnout Řecko zpět k vyjednávacímu stolu?

28. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici uvedl v neděli v podvečer na Twitteru, že Evropská komise je dál otevřena vyjednávání s Řeckem. Zdůraznil, že Řecko by mělo zůstat v eurozóně. Francouzský premiér Manual Valls řekl v neděli odpoledne, že odchodu Řecka z eurozóny musí být zabráněno. Dodal, že je důležité respektovat Řecko i demokracii, ale také evropské předpisy. "Takže Řecko se musí vrátit k vyjednávacímu stolu."

Evropská komise v neděli odpoledne bezprecedentně zveřejnila nejnovější návrh dohody o řecké krizi, na němž obě strany pracovaly do pátku do noci, kdy Řecko šokovalo eurozónu tím, že oznámilo referendum. EK také tvrdí, že by v sobotu věřitelé jednali o dalším financování Řecka a o změkčení podmínek splácení dluhů. Namísto toho se šéfové eurozóny rozhodli, že podpora eurozóny pro Řecko skončí v úterý večer, a dále plánovali jednání bez Řecka u stolu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 11:

Ztratili Češi lidskost?

26. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Podle mezinárodního práva to není otázka, jestli je nějaký stát vinen nebo nevinen. Je to spíš o odpovědnosti."



Rozhovor Jana Čulíka s Andrewem Stroehleinem, evropským ředitelem pro média z lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. června 2015.

"Tohle je cikánská škola, tu bych vypálil"

28. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, vážený pane Čulíku,

viděl jsem video z diskuze v petičním výboru. Souhlasím s Vámi ve všech bodech, píše Tomáš Linhart. Bohužel většině účastníků diskuze se nepodařilo vyspět a zůstali dětskými "konvičkami". Současný společenský jev selektivní intolerance mě také velmi znepokojuje.

Učím ve škole s nadpoloviční většinou romských žáků. Ty děti nejsou žádní beránci, potýkáme se s celou řadou vážných problémů a řada učitelů po pár měsících ze školy raději odešla. Nikdy mě však žáci doopravdy nepodrazili a nic se mi neztratilo, přestože příležitostí k tomu byla celá řada - například zapomenutý notebook, dataprojektor, vrtačka a já nevím co všechno v odemčené učebně, v dílně atd.

Mrazí mě z reakcí některých dětí "z bílých" škol, když se s nimi potkáváme při školních akcích ve městě nebo na výstavě. Mrazí mě, když slyším před školou poznámky typu: "tohle je cikánská škola, tu bych vypálil".

PŘEČETLI JSME:

Nechceme o sobě slyšet, že jsme bezcitní, že nám je cizí neštěstí ukradené

28. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Problém s tajemnými uprchlíky, kteří k nám nepřijíždějí, pouze výjimečně jednotlivě projíždějí, je dvojí. Nechceme je tady, ale současně nechceme o sobě slyšet, že jsme bezcitní, že nám je cizí neštěstí ukradené. Naši politici tuto komplikaci řeší odmítnutím povinné solidarity a hlásí se k solidaritě výběrové, selektivní a omezené. Nebudeme pomáhat těm, kteří mají největší problém, nýbrž těm, se kterými budeme mít nejmenší problém. Neumíme se vžít do pocitů zoufalce, který nemá budoucnost anebo mu dokonce jde o život. Prostě nevíme, proč bychom se dělili. Nedává nám to smysl.

Zdroj: ZDE

Řecko v současnosti řeší tři problémy

28. 6. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 4 minuty

Řecko řeší tři problémy najednou a zdá se i tři lhůty. Referendum má být primárně k určitému typu hospodářské politiky, která dovedla Řecka tam, kde teď je. To by mělo být 5.7., vládnoucí Syriza bude apelovat na NE. Simultánně a provázaně s tím, je to problém likvidity a ten se řeší teď - bude dát ECB poskytovat ELA (emergency liquidity assistance) řeckým bankám? Podle mě by tedy měla, ale dneska by mělo být sezení ECB k tomuto. Možností je vícero: buď bude pokračovat (a řekne do kdy, např. do 1.7. minimálně, kdy mi to přijde nejlogičtější), nebo to odmítne rovnou, což znamená: zavřené banky, kapitálová kontrola, a urychlený přechod na vlastní měnu (IOU).

Ministři financí eurozóny odmítli prodloužit finanční podporu Řecka na dobu po 30.červnu

27. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Předseda ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem uvedl, že zatímco v pátek pozdě večer pokračovala jednání o podmínkách pokračující finanční podpory pro Řecko, Řecko náhle a překvapivě vyhlásilo, že uspořádá celonárodní referendum o podmínkách jakékoliv dohody.

Tím Řecko "rozbilo vyjednávací proces", řekl Dijsselbloem a dodal, že ministři financí eurozóny budou nyní jednat o důsledcích nejnovějšího vývoje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Krize ohledně Řecka se prohlubuje

27. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

- Francouzský ministr financí Michel Sapin stále tvrdí, že dohoda s Řeckem je ještě možná.

- Dominique Strauss-Kahn, bývalý šéf MMF, přiznal, že udělal chybu, že v čele MMF nedonutil ostatní země eurozóny, aby Řecku více pomohly. MMF se měl postavit proti tvrdým škrtům, které eurozóna vnutila Řecku. Strauss-Kahn požaduje, aby byly splátky řeckých dluhů nyní prodlouženy.

- Alexis Tsipras v sobotu odpoledne hovořil telefonicky s německou kancléřkou Merkelovou a francouzským prezidentem Hollandem. Rozhovor prý nebyl zrovna srdečný. Merkelová chtěla Řecku vnutit otázku pro referendum, že jde o volbu mezi eurem a drachmou. Tsipras na to řekl:

- "Ne, tomu tak není. Řecko je kolébka demokracie. Jsme suverénní země a nenecháme si diktovat, jakou otázku předložit v referendu. Referendum se bude konat bez ohledu na rozhodnutí eurozóny."

- Asi 400 milionů euro si lidé vybrali v Řecku z bankomatů od té doby, co Tsipras ohlásil referendum.

- Janis Varoufakis kritizoval euroskupinu, že odmítla přijmout argument, že Atény musejí předložit návrhy věřitelů občanům. Zdůraznil, že se obává, že to trvale poškodí euroskupinu a její důvěryhodnost jako demokratické instituce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Věhlasní ekonomové o fatálních dopadech úsporných opatření

27. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Dnes se hodně hovoří o dopadech takzvaných úsporných opatření na ekonomické systémy řady evropských zemí - nejen na příkladu Řecka, které stojí tváří tvář svévoli svých nepřátelských věřitelů. Dějiny se opakují proto, abychom v nich nalezli inspiraci a především se na základě konkrétních dějů vyvarovali osudných chyb. Chtěl bych čtenáře BL upozornit na inspirativní článek nositele Nobelovy ceny za ekonomii Amartyi Sena o negativech dopadů úsporných opatření, jež demonstruje především na příkladu Německa po 1. světové válce ZDE.

Rusko odmítlo požadavek, aby byl ustaven tribunál OSN pro stíhání osob podezřelých ze sestřelení letadla MH17

27. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Gennadij Gatilov, náměstek ruského ministra zahraničí, odmítl návrhy na ustavení tribunálu OSN pro proces s osobami odpovědnými za sestřelení malajského letadla MH17 loni na východní Ukrajině. Řekl: "Jsme proti tomu. Není to vhodné a bylo by to kontraproduktivní."

Holandsko, Malajsko a tři další země požadují vytvoření tribunálu OSN, který by vyšetřil incident z července 2014, kdy zahynulo všech 298 cestujících a členů posádky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vlna vraždění je protiislámské zlo. Korán zakazuje zohavování mrtvol

27. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Hovořil jsem včera s Usámou Hasanem, islámským učencem a někdejším džihádistou. Hovořil o svém zhnusení nad zločiny, spáchanými tento týden. Poukázal na to, jak cizí jsou islámskému náboženství, které například zakazuje zohavování mrtvol. Řekl, že vznikl boj o civilizaci, v níž se musejí spojit všechny velké společnosti a velká náboženství světa - křesťanství, islám, hinduismus, judaismus i další - proti tomuto zlovolnému, miniaturnímu kultu smrti.

Kromě vražd v Kuvajtu, v Tunisku a ve Francii došlo v minulých dnech i k dalším zvěrstvům. V úterý byl zveřejněn videozáznam popravy pěti muslimů, které zavraždil Islámský stát. Pět muslimů bylo uvrženo do klece, která byla potopena do vody v plaveckém bazénu. Hypermoderní kamery umožňující natáčet pod hladinou zaznamenaly poslední minuty života umírajících mužů, kteří sebou v kleci házeli, jak umírali. Je to krutost, která dnešek spojuje s hrůzami nacistických koncentračních táborů. Po ukončení druhé světové války napsala v roce 1945 politická teoretička Hannah Arendtová: "Problém zla bude zásadní otázkou poválečného intelektuálního života v Evropě." Měla tím na mysli, že se Evropané budou snažit pochopit, jak bylo možné, že docházelo k hrůzám vraždění v nacistických koncentračních táborech, píše v deníku Guardian Jonathan Freedland.

Teroristy nevytváří náboženství, ale politika

27. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Přijímáme teze o nebezpečí radikálního muslimského náboženství, protože chceme, aby bylo zlo záhadné a aby bylo zosobněním jinakosti. Chceme zdůrazňovat, že s námi to nemá nic společného. Chceme si tvrdit, že my jsme sekularističtí a osvícení a s tímto krveproléváním nemáme vůbec nic společného. Tohle lidi normálně se zlem dělají - konceptualizujeme si ho tak, aby od nás bylo co nejvzdálenější. Avšak islamistický terorismus je o politice a my musíme přiznat, že dlouhá historie katastrofálních západních intervencí na Blízkém východě je součástí příčiny hororu, který pokračuje. Musíme přijmout svou odpovědnost.

Falešný je předpoklad, že radikální teologické myšlenky z islámu jsou příčinou teroristických útoků. Podle této radikalizační hypotézy jsou motivací vražedného chování konzervativní islám a nebezpečné myšlenky obsažené v Koránu, píše Giles Fraser v deníku Guardian.

Otevřená cenzura v České televizi?

27. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

V pátek kolem 17.40 jsem na ČT 24 slyšel názor pana bývalého velvyslance v Tunisku Jaromíra Přívratského,který vyslovil názor že už od osmdesátých let USA intenzivně podporují islámské radikály v boji proti režimům ,které se jim nelíbí atd.... Na vebu ČT však tento rozhovor nebyl zaznamenán Byl přítomen i redaktor ČT Pavel Novotný - telefonicky.

Moderátor Přívratského přerušil a urychleně dali příspěvek o návštěvě prezidenta Zemana v jednom z krajů. Neuveřejnění tohoto rozhovoru pokládám za cenzuru ze strany ČT, píše čtenář Miloš Žák.

POSTAVME SE PROTI ZLOČINNÉ XENOFOBII

Zprávy o násilných útocích jen dál naléhavě potvrzují, že je nutné, abychom uprchlíkům pomáhali

26. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Při pátečním útoku na šiitskou mešitu v Kuvajtu zahynulo při modlitbách 25 lidí. V Tunisku při atentátu, jehož cílem bylo zničit tamější turistický průmysl a zemi tak hospodářsky destabilizovat, zahynulo 38 lidí. Je to jen dalším z nesčetných důkazů, že drtivou většinou jsou obětmi násilných útoků extremistů právě muslimové. Zejména ti jsou násilím, mučením a válkou nuceni opouštět své domovy.

Hysterická antiislámská kampaň českých médií a protiislámských aktivistů je zločinecká, protože povede k ztrátám na životech. Uplatňování kolektivní viny je princip nacistický. Soudný člověk ví, že za zvěrstva záměrně páchaná sadisty z tzv. "Islámského státu" nenesou odpovědnost miliardy normálních, mírumilovných muslimů. Obviňovat z těchto zvěrstev islám jako celek je iracionální.

Když vrah Breivik, běloch a křesťan, usmrtil desítky nevinných mladých lidí, znamená to snad, že za tuto masovou vraždu nesou odpovědnost všichni běloši a křesťané světa? Nesou všichni běloši a křesťané vinu vraha Roofa, který ve Spojených státech nedávno vyvraždil nevinné věřící v kostele?

Pokud z vražd bělošských teroristů neobviňujeme všechny bělochy, je pokrytecké uplatňovat princip kolektivní viny na miliardy mírumilovných muslimů.

Tsipras uspořádá celonárodní referendum

27. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecký premiér Alexis Tsipras řekl v pátek večer svým spoluobčanům, že uspořádá celonárodní referendum ohledně podmínek záchranného balíčku, které chtějí věřitelé vnutit jeho zemi. Referendum se bude konat v neděli 5. července.

Konvička se snaží legitimizovat odmítnutí základních myšlenkových postupů

26. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Čulíku,

dovolte mi, abych Vám touto cestou vyjádřil svou individuální, snad ne zcela bezvýznamnou podporu v boji proti aktivitám hnutí Islám v České republice nechceme a spolku Blok proti Islámu, píše Jiří Pavlásek.

Jako nastupující doktorand sociologie s údivem pozoruji, s jakou lehkostí se v určité části české populace - nikoli však věkově, vzdělanostně, či ekonomicky specifické - šíří fanatická agenda pana doc. Konvičky. O to více mě děsí, že se nejedná pouze o jakýsi názorově vyhraněný proud, který by zastával krajní stanovisko v otázce ryze politické, etické, či estetické, tj. ve veřejné diskuzi o věci hodnotově, nikoli fakticky podložené. Naopak, rétorika tohoto uskupení je zvrhlá jak obsahem, tak svojí formou a logikou.

Elity by měly vystoupit a lidem vysvětlit, že blbnou

26. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

V současné době jsem na studijní pobytu Erasmus na jedné univerzitě v Itálii. Všechnu tu davovou hysterii, propagandu a lži o uprchlících, kterou šíří i veřejnoprávní média, sleduji bohudík jen zpovzdálí, a to především díky vaší stránce Britské listy, píše student, jehož jméno je redakci známo.

Experiment, který by se měl provést v České republice

26. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Německá televize zorganizovala a natočila experiment, jímž se rozhodla otestovat toleranci Němců vůči jinakosti.

V německém městě Essenu vybavila autobus nápisy, informujícími, že přední část autobusu je vyhrazena pouze pro "Němce, držitele německého občanství, kteří se musejí prokázat občanským průkazem" a "imigranti" musejí v autobuse sedět vzadu.

Při útoku na šiitskou mešitu v Kuvajtu zahynulo 25 lidí

26. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Došlo též k útokům v Tunisku a ve Francii

Sebevražedný atentátník zaútočil na šiitskou mešitu v Kuvajtu během pátečních modliteb. Podle tamějšího ministerstva vnitra zahynulo nejméně 25 osob. K útoku se přihlásila skupina sympatizující s Islámským státem. V poslední době IS provedl podobné útoky proti mešitám v Saúdské Arábii a v Jemenu.

V Tunisku zaútočili extremisté na turistický hotel v letovisku Seusse ve snaze ochromit tamější turistický průmysl. Zahynulo 27 osob.

Francie zahájila vyšetřování teroristického útoku poté, co po pravděpodobném atentátu proti továrně jedné americké plynárenské firmy na jihovýchodě země. K incidentu došlo v 10 hodin v pátek ráno, kdy dva muži údajně narazili do továrny patřící americké multinacionální firmě Air Products v městě Saint-Quentin-Fallavier, při čemž vybuchly plynové kanistry. Při útoku jedna osoba zahynula a několik jich bylo zraněno, konstatovala francouzská policie. Jeden z útočníků, Yassine Salim, byl zatčen, druhý usmrcen v přestřelce.

Z místních zpráv vyplývá, že na místě výbuchu byla nalezena lidská hlava a vlajka s islamistickými nápisty. Policejní zdroj sdělil tiskové kanceláři Reuters, že to tak pravděpodobně je.

Reuters uvádí, že byl zatčen jeden muž a že byl už předtím známý francouzské tajné policii. Útočník vstoupil do továrny nedaleko Lyonu a odpálil několik malých výbušných zařízení. Nedaleko byla nalezena mrtvola bez hlavy, sdělil tiskové kanceláři Agence France-Press právní zdroj. Není jasné, odkud mrtvola pochází.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDEZDE

1945: Divošský mír ve střední Evropě

26. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

BBC natočila brilantní dokument o vyhánění etnických Němců z Československa a z dalších zemí střední Evropy v roce 1945 a o hromadném znásilňování německých žen a dětí, většinou ruskými vojáky (2 miliony případů). závěru filmu jsou neuvěřitelné dokumentární záběry. Hovoří samy o sobě, nepotřebují kontext, upozorňuje Amy Mackinnon. Některé záběry vypadají jako z koncentračního tábora. Vrazi postaví do řady 40 Němců - včetně rodiny Švédů - všechny je zastřelí, a pak mrtvoly přejedou náklaďákem. Bezdůvodně, jen ve snaze je potupit a zohavit.

Mezinárodní měnový fond bojuje …. Proti mezinárodnímu měnovému fondu

26. 6. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 10 minut

Velká recese, která signalizovala hluboký systémový problém ve vyspělých zemích, přinesla mimo jiné vlnu přehodnocování teoretických přístupů v ekonomice. V makroekonomii obzvláště zažíváme intenzivní kvas. Ten se projevuje od rostoucích řad stoupenců moderní měnové teorie, která sice není tak moderní (1905, F. Knapp), ale představuje spolu s názory organizací Positive money, hodně odlišný pohled na peníze i na fungování finančního systému jako celku. OECD přispělo rozsáhlou analýzou nerovnosti a prekarizované práce, které se Mezinárodní organizace práce (ILO) věnuje už dlouhá léta.

Zdroj: ZDE

Na Slovensku o utečencoch jednotne a fakticky II.

26. 6. 2015 / Igor Daniš

čas čtení 5 minut

První část tohoto článku je ZDE

V Taliansku žije asi 9% cudzincov z celkového obyvateľstva. V Nemecku alebo vo Švédsku je to okolo 20%. Miera imigrantov narodených v zahraničí (v krajinách Európy aj mimo nej) je v Taliansku okolo 5%, ale v Británii, Nemecku, Rakúsku a Francúzsku je to okolo 8%. Na Slovensku tento počet predstavuje 1,3%. Čísla sa líšia podľa roku, metódy merania, či sú zahrnutí imigranti prvej a j druhej generácie, imigranti iba mimo EÚ alebo podľa jednotlivých medzinárodných organizácii (OSN, EÚ). Oproti rovnako početnej Veľkej Británii a Francúzsku „môže Taliansko prijať“ cca 1,5-2 mil. migrantov. Miera imigrantov je teda v Taliansku relatívne nízka oproti iným krajinám západnej Európy – okolo 5%. Navyše sú lokalizovaní v centrálnych a severných častiach Talianska. Na juhu krajiny sú teda kapacity na prijímanie imigrantov. Nechcem špekulovať akú rolu v tom hrajú vnútro politické tlaky v talianskej politike, hlavne z „demokratického“ juhu.

Křižácké tažení proti muslimům

26. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

To, co předvádí naše protimuslimská inkvizice, nás může do budoucna silně diskvalifikovat při ekonomické a kulturní spolupráci s muslimskými zeměmi. Přeškrtnuté mešity mohou být nahrazeny přeškrtnutými křesťanskými kostely, kterých je v muslimských zemích více než mešit u nás, píše čtenář Jiří Dočekal.

Česká republika se stává živnou půdou pro extrémisty typu Martina Konvičky

26. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Po zhlédnutí veřejného slyšení o kvótách v parlamentu, kde byly s naprostým klidem, či spíše až s frenetickým potleskem brány vážně rasistické a jiné nesmysly, které pronášel šéf krajně extrémistické platformy Islám v ČR nechceme Martin Konvička a další jeho soukmenovci – a na straně druhé zesměšňovány relevantní názory, nabývám pocitu, že ČR je alespoň na papíře fašistická země.

Jan Čulík na Petičním výboru Poslanecké sněmovny... od cca 2. minuty

24. 6. 2015

čas čtení 6 minut

(Druhé vystoupení Jana Čulíka je od minuty 27, začíná dotazem Konvičkova stoupence, jestli Jan Čulík někdy byl v Británii.)

Hugo Fibiger To je silný svinstvo, když sněmovna zesměšňuje někoho, kdo kritizuje trestnost! To jsme opravdu už i zákonodárně fašistickou zemí?

Daniel Veselý A to pozdvižení, když řek Čulík, že obětmi uprchlictví jsou hlavně muslimové...

Další článek v angličtině o aktuální vlně islamofobie v České republice

25. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Server OpenDemocracy.net vydal v angličtině článek Jana Čulíka o vlně islamofobie a protiuprchlické rétoriky v České republice. Zabývá se především incidentem u stánku iniciativy Islám v České republice nechceme, k němuž došlo 29. května v Olomouci, a uvádí ho do kontextu aktivit českých islamofobů a xenofobů.

Jiný článek Jana Čulíka na toto téma vydal globální akademicko-novinářský server The Conversation.

Rozhovor Britských listů 10:

Jak se stalo, že česká společnost neuznává hodnoty?

19. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Kolik desetitisíců lidí v Praze je před vystěhováním a hrozí jim bezdomovectví? Demokratická revoluce má fázi politickou (6 měsíců), ekonomicko-právní (6 let) a občanskou (60 let). Pokud se neuskuteční všechny tři, neuskuteční se ani jedna.

Rozhovor Bohumila Kartouse se sociologem Liborem Prudkým se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu,od pátku 19. července 2015.

Děsivá situace v Calais: "Budu se snažit dál"

25. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Teddy, z Eritreji, sedí u křoví na pokraji uprchlického tábora "Nová džungle" v Calais. Dívá se, jak se skupina mladých mužů snaží přelstít francouzskou policii, která hlídá dálnici nad provizorním uprchlickým táborem.

"Jsem už příliš unaven, abych to teď zkoušel," říká dvacetiletý mladík tiše. "Včera v noci jsem naskočil na tři náklaďáky, ale policie mě ve všech třech případech z nich stáhla. Pro mě už to dnes skončilo."

Na Sicílii je víc mrtvol než ryb

25. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jednou z velmi důležitých poznámek, které pronesl v úterý Andrew Stroehlein, Europe Media Director lidskoprávní organizace Human Rights Watch po naší přítomnosti v Poslanecké sněmovně, kdy tam Konvičkovi nacisté předkládali petici proti přijímání uprchlíků, bylo, že na rozdíl od Stroehleina nikdo z těch omezenců a nelidských hlupáků, kteří hovořili ve sněmovně, nebyl ve Středozemí a nemluvil s žádnými uprchlíky. Zaujalo mě to především proto, že mi dnes řekl můj kolega rusista z Glasgow University, Andrea Gulotta: "Pocházím ze Sicílie a všichni, kdo říkají nesmysly o těch ubohých uprchlících, by měli strávit týden v Lampeduse a hovořit s lidmi, kteří tam uprchlíkům pomáhají a hovořit s rybáři, do jejichž sítí se dostává daleko více mrtvol než ryb..."

Při náhodném poslechu středečního podvečerního zpravodajství na Radiožurnálu jsem ale zjistil, že je jasné, odkud pochází primitivní islamofobie a iracionální strach z muslimského světa. Zcela nepokrytě a drze jej šíří svým bulvárním zpravodajstvím kupodivu i veřejnoprávní Radiožurnál. Není divu, že obyčejní Češi se bojí, když je straší muslimy všude v rádiu a v televizi... Radiožurnál vysílal naprosto zkreslenou informaci o tom, jak britská vláda bude zasahovat proti "agresivním uprchlíkům" v Doveru, a dále si někde našli "exkluzivní rozhovor", spíš blbost, kdy kdesi se skrývající "bývalý příslušník Al Kajdy varuje, že Evropa je ohrožena islámistickými bojovníky". Ten to určitě ví jistě. Televize Nova straší veřejnost šílenými antiislámskými historkami trvale, samozřejmě, šíření poplašných zpráv zvyšuje sledovanost, ale že se k témuž snižuje i veřejnoprávní rozhlas, je naprosto odporné.

Česká televize začíná bránit nacistické propagandě v ČR - chce to ale daleko větší úsilí

25. 6. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Za dob progromů bývalo zvykem šířit zkazky o tom, že židé zabíjejí křesťanské děti, neboť potřebují ke svým náboženským obřadům jejich krev. Stejně tak se šíří dnes mnoho stejně odporných a nepodložených fám o imigrantech. V době pogromů neměli média veřejné služby, jak je chápeme dnes, kdy asi nejdůležitější poslání těchto médií je bránit objektivním zpravodajstvím vzniku podobných hysterických fám, které vedou k rozkladu společnosti. Jsem velmi rád, že Česká televize začala plnit svůj úkol:

"Tady je to jako v Africe!"

25. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

O kouření v českých hostincích a restauracích

"Smyslem zákazu kouření ve veřejných místnostech není chránit kuřáky před jejich návykem (byť i oni by si to možná zasloužili - v průměru zkracuje kouření život o 15 let, nemluvě o jeho kvalitě), nýbrž chránit před jejich návykem nekuřáky. Není nejmenších pochyb o výrazné zdravotní škodlivosti kouření nejen pro aktivní, ale i pro pasivní kuřáky. V ČR ročně zemře výlučně v důsledku pasivního kouření zhruba 3,5 tisíce lidí Zaměstnanci v kuřáckém podniku tráví prakticky 100% pracovního času, tedy skoro čtvrtinu života v aktivním věku (mají-li přesčasy, pak víc). Naprostá většina (80%) těch, kteří jsou v práci vystaveni cigaretovému kouři, jsou nekuřáci. Statistické údaje faktickou nesvobodu zaměstnanců vůči zakouřenému prostředí ilustrují - zhruba 50% zařízení je kuřáckých, ale jen 20% personálu kouří. Z tohoto hlediska považuji za podivné, že ve veřejné debatě na toto téma příliš neslyším hlas odborů. Právě ty by se měly o pracovní podmínky zaměstnanců a jejich hygienické standardy v takto evidentně závažné věci vehementně zasazovat."

Zdroj: Hospodářské noviny ZDE

Pozn. JČ: V úterý podvečer jsme zašli s evropským ředitelem humanitární organizace Human Rights Watch Andrewem Stroehleinem na pražském Starém Městě na jedno pivko. Zasedli jsme v Pivnici U Rudolfina a Stroehlein reagoval vyjeveně: "Ale tady se kouří! To jsem neviděl už nikde v Evropě či v Americe! To je jako v Africe!!"

Na Slovensku o utečencoch jednotne a fakticky

25. 6. 2015 / Igor Daniš

čas čtení 4 minuty

(Iný pohľad na súčasnú krízu)

Na Slovensku poslanci Národnej rady v stredu 24.6. schválili uznesenie, v ktorom odmietla povinné kvóty zo strany Európskej rady resp. EK na prerozdelenie utečencov z Afriky a Ázie, ale zároveň ľútosť nad stavom a vyjadrila tiež ochotu pomôcť riešiť problém a prijať utečencov na dobrovoľnej báze. Uznesenie podporili poslanci naprieč celým politickým spektrom – 125 zo 150 hlasovalo za. Zároveň krajiny V4 spoločne vystúpili proti povinným európskym kvótam Neviem, ako sa v českých médiách informovalo o rokovaní slovenského parlamentu, ale v rámci debaty nielen v parlamente, ale v médiách padlo mnoho zaujímavých faktov, ktoré unikajú.

Papež František se modlil v istanbulské Modré mešitě

24. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Loni v listopadu se papež František modlil mlčky po boky vysokého islámského duchovního v Modré mešitě v Istanbulu. Udělal tak gesto náboženské harmonie mezi dvěma různými vírami v zemi, která je těsně u konfliktů v Sýrii a v Iráku.

František si sundal obuv, když vstoupil do velké mešity a sklonil po dobu několika minut hlavu v modlitbě tváří tvář směrem k Mekce. Stál po boku istanbulského Velkého muftiho Rahmina Jarana. Mluvčí Vatikánu to charakterizoval jako "okamžik tiché společné adorace Boha".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jaké je řešení uprchlického problému?

Rozevřít náruč? Postavit zeď? Sprásknout rukama?

25. 6. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Hned na samém začátku uvažování o té poměrně „nové“ tématice je tu problém s charakteristikou těch, o něž tu běží. Jde vesměs o lidi, kteří prchají před možnou záhubou? Anebo jde spíše o jedince, kteří si jenom (či především) chtějí v životě vylepšit jeho podmínky?

Podpora britských výzvědných služeb pro americké zabíjení "teroristů" mimo válečné zóny "je trestným činem"

24. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský deník Guardian a americký deník New York Times zveřejnily dokumenty od Edwarda Snowdena, z nichž vyplývá, že britské špionážní středisko GCHQ se podílelo na americkém programu usmrcování osob podezřívaných z terorismu mimo válečné zóny bezpilotními letadly. Jde o útok americkými bezpilotními letadly, k němuž došlo v Jemenu r. 2012. K útoku došlo na základě spolupráce mezi USA, Velkou Británii a Austrálií.

Válka a touha po válce

25. 6. 2015 / Pavel Smetana

čas čtení 23 minut

Následující text je výňatkem z magisterské práce, v níž se snažím nahlédnout z různých úhlů pohledu fenomén zneužívání politické moci; je tedy možné, že jako výňatek bude působit poněkud nedokončeně. Publikuji jej ale především proto aby čtenář měl možnost nahlédnout, jak ruský ideolog (a blízký člověk Vladimíra Putina) Alexander Dugin staví neonacistické myšlení, a za čím se toto myšlení schovává; jsou zde užity citace z jeho knihy Velká válka kontinentů (DUGIN, Alexander: Velká válka kontinentů. ZDE), která byla přeložena do češtiny, jež stavím do srovnání s (dle mého soudu) nikoliv nepodobnými výňatky z Goebbelsových projevů (DUFFACK, J, J: Dr. Joseph Goebbels: Propaganda (komentovaný překlad vybraných projevů). Praha: Naše vojsko 2009. 121 s. ISBN 978-80-206-1009-6). Je to kromě současného politického kontextu též takový podnět k zamyšlení nad tématem vzniku a projevů mezilidské hypertrofované pýchy a nesnášenlivosti obecně. A kritika takového myšlení je dle mého soudu člověku nakonec zejména podnětem k sebereflexi.

Proč není terorismus jako terorismus?

25. 6. 2015 / Vojtěch Srnka

čas čtení 6 minut

Přesně před týdnem jednu z lavic v americkém senátu zakryla černá látka a smuteční kytice. Ty měly připomínat památku vycházející demokratického senátora Clementa Pinckney, který se stal jednou z obětí krveprolití v americkém městě Charleston.

Senátor Pinckney sloužíval jako pastor v kostele, kde jedenadvacetiletý americký mladík Dylann Roof zabil devět členů tamní černošské komunity. Roof se podle svědků nejdříve procházel po kostele a dokonce se ve skupině pomodlil s některými jeho návštěvníky, aby je o pár desítek minut později zastřelil.

Rada České televize podporuje nevyvážené zpravodajství

25. 6. 2015 / Lukáš Stříteský

čas čtení 8 minut

Rada ČT píše, že se Česká televize zpravodajstvím o situaci na palestinských území již 25 let systematicky věnuje. Což je pravdou ve smyslu, že se systematicky zpravodajství vyhýbá. Jestliže si Rada ČT, jak se zdá, myslí, že Staré město v Jeruzalémě je podle mezinárodních norem izraelské, tak tím pádem ani neví, kde se palestinské území nachází.

Bodláky Václava Duška

Slimejšovo

25. 6. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Lavina slov zachvacuje denně chtivého čtenáře, k tomu nám do hlavy klove díry televizní zpravodajství zaměřené na neukojené diváky. Půtky v novinách, slábnoucích a hledících do nejisté budoucnosti, vztekle bulvarizujících všelijaký vesmírný pšouk, nahrazují domovnické pořady typu: zeptej se a já tě skandalizuji, zesměšňuji, umlčuji - k čemu tajné služby, holátko?


Nejen komik, Russell Brand je originálním obrazem moderního aktivisty

25. 6. 2015 / Daniel Rejman

čas čtení 4 minuty

Jméno herce a komika Russella Branda v České republice zná málokdo. Čtenář českých médií se toho o Brandovi mimo jeho hereckou kariéru a slavné manželství se zpěvačkou Katy Perry mnoho nedoví. Ve Velké Británii je však Brand významnou figurou komentující především politické dění. Například na Twitteru ho sledují miliony lidí.

Rozhovory o řecké dluhové krizi opět skončily ve slepé uličce

25. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Rozhovory v Bruselu mezi Aténami a jejich věřiteli se zase rozložily

Ve středu večer se vyjednavači znovu rozešli v neshodách. Věřitelé varovali Řecko, že musí přijmout politiku drastičtějších škrtů, má-li se země vyhnout bankrotu.

Ve čtvrtek se sejdou ministři financí eurozóny ve snaze dosáhnout dohody, vzhledem k tomu, že Řecko musí do 30. června splatit Mezinárodnímu měnovému fondu 1,6 miliard euro. Navzdory šesti hodinám středečního vyjednávání mezi Tsiprasem a šéfy MMF, Evropské ústřední banky a Evropské komise nedošlo k dohodě. Tsipras s nimi měl dále jednat ve středu večer.

Tsipras se ve středu na jednání s věřiteli stal od nich terčem ostré kritiky, přestože v pondělí věřitelé jeho nový plán pro Řecko víceméně přivítali. Ve středu však už po něm chtěli tvrdší škrty.

Tspiras hovořil zatrpkle a zraněně po setkání s věřiteli, v jejichž čele stála Christine Lagardeová z Mezinárodního měnového fondu. Věřitelé poukázali na to, co považují za celou řadu problémů v jedenáctistránkovém strategickém dokumentu, který Tsipras předložil. Revidovaná zpráva s červenými opravami od věřitelů byla brzo prozrazena médiím.

"K opakovanému odmítání ekvivalentních opatření určitými institucemi dosud nedocházelo, ani v (krizí postižených) zemích jako je Irsko či Portugalsko," řekl Tsipras. "Tento podivný postoj se zdá naznačovat, že buď věřitelé nechtějí dosáhnout dohody, anebo že podporují jakési soukromé zájmy kohosi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konvička bojoval v parlamentě proti Marťanům

24. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Andrew Stroehlein, European Media Director mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch a Jan Čulík se v úterý podvečer účastnili v Poslanecké sněmovně prezentace protiuprchlické petice Martina Konvičky a jeho extremistů z ilegální, avšak kupodivu nestíhané organizace Islám v České republice nechceme v Petičním výboru českého parlamentu. Zpravodajem pro petici byl poslanec ANO Martin Komárek a předsedkyní Petičního výboru byla poslankyně za KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

EU plánuje vytvořit nový izolační systém pro uprchlíky ze Středozemí

24. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Italský premiér obvinil Evropskou unii ze zrady svých základních hodnot. Připravuje totiž plány na internační tábory pro uprchlíky.

Šéfové EU se rozhodli vytvořit nový systém pro izolaci imigrantů v jižní Itálii a v Řecku. Mělo by to umožnit jejich násilnou a rychlou registraci, odebírání jejich otisků prstů, jejich vyhánění a případně i věznění po dobu až půl druhého roku.

Druhá republika 2.0

24. 6. 2015 / Jiří Vojáček

čas čtení 4 minuty

Česká televize, jak je jejím dobrým zvykem, marní miliony vybrané na koncesionářských poplatcích dalším zbytečným projektem. Reality show Dovolená v protektorátu získala na webu Československá filmová databáze závratných 44% a diváka ani nepřekvapí, že režisér tohoto veledíla je podepsán mimo jiné i pod dnes již kultovní fraškou Farmář hledá ženu.

Za všechny komentáře citujme jeden z těch slušných: „Jiné seriály, kterými se tento pořad inspiroval (Viktoriánská farma atd.) jsou "hrány" odborníky, lidmi, kteří rozumí tomu, o čem mluví. Zde televize zcela chybně zvolila formát reality show s typickou českou či moravskou rodinou "Nováků", kteří, ač ne všichni působí zcela nesympaticky, kvality pořadu deklasují. Po pravdě nechápu, proč ČT musela vytvářet svůj formát a zpotvořit to, co fungovalo jinde.“

Ignorance zdejších protiislámských aktivistů je strašná

24. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

Děkuji Vám za zprávu z včerejší prezentace petice proti imigrantům ve sněmovně PČR. Míra ignorance zdejších protiislámských aktivistů, stejně jako množství nesmyslů, které se v ČR o muslimech šíří, je opravdu alarmující. Díky, že na to upozorňujete. Bohužel, řada politiků raději naslouchá zfanatizovaným facebookovým aktivistům nežli orientalistům či religionistům, je to smutné, ale je tomu tak.

S pozdravem

Bronislav Ostřanský

Orientální ústav AV ČR

François Hollande svolal mimořádné zasedání Rady bezpečnosti státu poté, co Wikileaks uvedly, že Spojené státy špehovaly tři francouzské prezidenty

24. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Z dokumentů vyplývá, že USA odposlouchávaly telefonní rozhovory Jacquese Chiraca, Nicolase Sarkozhoy i Hollandea

Francouzský prezident François Hollande svolal na středu dopoledne mimořádné zasedání Rady bezpečnosti Francie, poté, co Wikileaks zveřejnily dokumenty, že američtí agenti špehovali v letech 2006-2012 po sobě tři francouzské prezidenty. Dokonce byly prý odposlouchávány a nahrávány i jejich telefonní rozhovory.

Jak Francie špehovala americké prezidenty a američtí obránci práv špehují personál Kongresu

...a my jsme to vůbec nevěděli!

24. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

13. října 2013 francouzský list L´Opinion přinesl rozsáhlý materiál věnovaný činnosti zpravodajských služeb ZDE. Čtenáři se dozvěděli, jak francouzská DGSE špehovala mj. prezidenta George W. Bushe.

American Civil Liberty Union, organizace, která se má zabývat ochranou soukromí, zase do svých emailů implantuje software, který jí umožňuje sledovat zaměstnance Kongresu ZDE.

Ani jedno ze zmíněných odhalení nevyvolalo žádný "špionážní skandál".

PŘEČETLI JSME:

Mladík ze Saúdské Arábie v Bratislavě úspěšně dokončil studium lékařství. Zaútočili na jeho rodinu kamením

24. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Mladý muž úspešne ukončil štúdium medicíny. Moslimská rodina prišla na Slovensko na synove promócie zo Saudskej Arábie. Otec s manželkou a dcérou, ich syn s manželkou a malými deťmi prichádzali na hlavnú stanicu. V Bratislave vraj chceli cestovať bratislavskou MHD, keďže u nich doma sa prepravujú iba automobilom.

O zhromaždení extrémistov nevedel nikto z nich. Keď na stanici vystúpili, pribehol k nim dav holohlavých mladíkov. Práve sa vracal z demonštrácie a začal na nich vulgárne vykrikovať.

Syn portálu povedal, že jeho rodina je z útoku dodnes otrasená. Na Slovensko sa on ani jeho príbuzní už zrejme nikdy nevrátia.

Zdroj ZDE

Ebola, viděná očima nakaženého lékaře

24. 6. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

6. června teď vyšel v NewScientist rozhovor s doktorem Ianem Crozierem, lékařem, který jako dobrovolník WHO (tj. Světové zdravotnické organizace) nastoupil v Sierra Leone k pomoci nemocným napadeným ebolou (viz str. 26-29). Rozhovor má nadpis: „Byl bych býval do týdne mrtvý“. Také je známo, že dr. Crozier je v současnosti nejvážněji postiženým pacientem, který nakažení ebolou nakonec přežil. Nejméně polovina všech virem eboly nakažených lidí zemře (což je velmi střízlivý odhad). Doktor Crozier sám vděčí tomu, že zůstal na tomto světě nakonec uzdravený, a tedy živ, že mohl být včas přepraven do univerzitní nemocnice v Atlantě, kde bylo dostatek přístrojů k odlehčení jeho tělesných problémů, když mu začaly postupně vypovídat životně důležité orgány. V Sierra Leone by býval ebolu nepřežil. Nemoc byla identifikována jako vysoce agresivní roku 1976. I to je nutno předeslat úvodem.

Vatikán: Imigranti představují pro Evropu přínos

24. 6. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nejsem žádným příznivcem Vatikánu, spíše je mi tato instituce jako pozůstatek středověku trnem v oku, a to bez ohledu na to, že ji zrovna vede sympatický papež. Ani si nemyslím, že vše na první pohled hezké, co papež František říká, je nutno brát vážně. Mám na mysli třeba paušální odsouzení zbrojního průmyslu ve světě, kde zanechání výroby zbraní ze strany správných křesťanů může přinést smrtonosnou výhodu jejich nepřátelům.

Ruské ministerstvo zemědělství připravuje seznam protisankcí vůči EU

24. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ruské ministerstvo zemědělství připraví soupis sankcí proti dovozu některých druhů zboží z EU. Agenturu TASS o tom informoval zdroj na ministerstvu. Zdroj současně odmítl zprávy, podle nichž byl již dokument předán vládě.

"Dokument se ještě probírá na ministerstvu zemědělství a brzy bude předložen vládě," vysvětlil zdroj.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Den českého jazyka?

24. 6. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

V kalendáři je ten den zařazen na 17. červen. Jenže kromě toho máme také mezinárodní den svého mateřského jazyka, „k vyjádření kultury a identity“ (21. února).

Je zřejmě účelné vždy znovu si připomenout, že ten jazyk obrazně vstával z mrtvých před zhruba dvěma stoletími. Že za tu dobu už dávno znovu – také literárně a pro vědecké účely – plně dospěl.

BÁSEŇ PRO TENTO DEN

Je to ve hvězdách

24. 6. 2015 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta

Ve Středozemním moři
na zrezivělém člunu bez kormidelníka
se tísní desítky uprchlíků
Jeden si něco čmárá do notýsku
Druhý mu nakukuje přes rameno
Jeden je básník
Druhý je literární kritik
Druhý: Psát lyriku po Osvětimi je barbarství
Jeden: Lyrika jsou sračky. Píšu angažovanou poezii
Druhý: Nevíte, proč nám rozdávali ty žluté hvězdy?
Jeden: To je naše šťastná hvězda
po přistání se máme všichni jít umejt
Druhý: To je od nich milé


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
60622