Moskva varuje Bosnu a Hercegovinu před dodávkami munice Ukrajině

29. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Důkazů o dodávkách ruských zbraní nepravidelným separatistickým jednotkám v Donbasu je tolik, že o tom již pochybuje opravdu málokdo. Naposledy se v tomto smyslu jednoznačně vyjádřil generální tajemník OBSE Lamberto Zannier ZDE.

Zatímco Rusko posílá zbraně k sousedům jako na běžícím páse, dnes vydalo varování adresované Bosně a Hercegovině, která má údajně v úmyslu dodat munici Kyjevu ZDE.

Je užitečné si toto varování přečíst. Za prvé, námitky proti bosenskému záměru dodat Ukrajině munici jsou současně velmi přesně formulovanými námitkami proti tomu, co Moskva sama dávno a masivně provádí; tudíž asi tak to poslední, co si zrovna ona může dovolit, je kritizovat Sarajevo. Za druhé, málokdy si lze tak vychutnat krystalicky čistou diplomatickou licoměrnost konstruovanou podle osvědčených pravidel maskirovky ZDE.

"Vyzýváme úřady Bosny a Hercegoviny, aby se vzdaly plánů dodat Kyjevu munici. Takové plány protiřečí mezinárodním normám a závazkům v rámci OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě)", prohlásil mluvčí ruského MZV Alexandr Lukaševič. Takový krok podle něj nepřispěje k mírovému řešení a "povede k novým nesmyslným obětem mezi civilisty".

K mírovému řešení podle představ Moskvy prostě přispěje, jestliže jednotky samozvaných republik v Donbasu budou mít neomezený přísun zbraní a munice z Ruska, zatímco ukrajinské nebudou moci kvůli nedostatku munice vést ani kontrabaterijní palbu proti dělostřeleckým postavením ostřelujícím kupříkladu Mariupol. Tak je to správně. Protože Moskva mezinárodní normy a závazky v rámci OBSE porušovat může, kdežto Bosna a Hercegovina nikoliv. Pro vás normy platí, pro nás ne.

Copak má snad napadený stát mít právo a prostředky k obraně? Kam bychom přišli?

0
Vytisknout
7518

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2015