Proč svět ignoroval nigerijské vraždění skupiny Boko Haram?

13. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Zatímco se pozornost médií soustředila na teroristické útoky v Paříži minulý týden, islámští extremisté vyvraždili více než 2000 Nigerijců. Co činí jeden masakr významnou zprávou a proč je druhý zapomenut?

Francie truchlila za 17 zavražděných osob. Globální politikové a přibližně 3,7 milionů lidí demonstrovalo v ulicích Francie svou jednotu.

V Nigérii mezitím extremisté z organizace Boko Haram zaútočili na město Baga v severovýchodním nigerijském státě Borno a usmrtili tam odhadem asi 2000 lidí.

Je známo, že novinářská práce reportérů je v severní Nigérii velmi obtížná. Novináři se stávají terčem útoků Boko Haram. Na rozdíl od Paříže jsou lidé v Nigérii izolováni a nemají dobrý přístup k internetu a dalším komunikacím. Útoky organizace Boko Haram komunikaci ještě zhoršily. Znamená to, že v Nigérii neexistuje internetová komunita, která by navzájem sdílela zpravodajství, fotografie a videoreportáže vznikajících zpráv.

Avšak zprávy o masakru v městě Baga se dostávaly do světa, a zatímco světová média zaměřovala svou pozornost na Paříž, mnozí se ptali, proč jsou události v Nigérii téměř ignorovány.

Max Abrahams, analytik terorismu, napsal na Twitteru: "Je ostudné, že Boko Haram zmasakruje 2000 lidí a do novin se to skoro vůbec nedostane."

Proč se média věnovala daleko víc Paříži než masakru, který spáchala organizace Boko Haram?

"Jsem Charlie, ale jsem také Baga," napsal Simon Allison na serveru Daily Maverick, který je součástí sítě Guardian Africa. "Jsou masakry a pak jsou jiné masakry," uvedl a poukázal na to, že životy Afričanů se stále považují za daleko méně zajímavé - a tedy za méně hodnotné - než životy lidí žijících na Západě.

Allison přiznal, že bylo obtížné dělat novinářskou práci - "nejbližší novináři byli stovky kilometrů daleko" - ale také poukazuje na to, že útok byl velmi významný. Ovládnutím města Baga "Boko Haram v podstatě ovládl celý stát Borno. Nejsou to jen teroristi, stali se de facto státem." Další důvod, proč by si toho svět měl povšimnout.

Avšak vinu nenesou jen západní média, v Africe se o tom masakru také nepsalo. Žádní politikové útok neodsoudili, nikdo nehovořil o hnutí solidarity, Allison dodal, že "naše rozhořčení a solidarita s obětmi pařížského masakru je také symbol toho, jak my jako Afričané zanedbáváme vlastní africké tragédie a sami dáváme přednost západním životům před vlastními životy."

Mnoho lidí poukazuje na mlčení nigerijských politiků. Minulý týden vyjádřil nigerijský prezident Goodluck Jonathan svou upřímnou soustrast pro oběti masakru v Paříži, ale neřekl nic o obětech Boko Haram v nigerijském městě Baga.

Mediální analytik Ethan Zuckerman poukazuje na to, že nigerijský prezident si je dobře vědom, že konflikt vznikl za jeho vlády a že ho nedokáže zvládnout. V Nigérii se 14. února budou konat volby. Prezidenta také mnozí kritizovali, že o víkendu oslavoval svatbu své dcery, hned po vraždění v městě Baga.

Západ kritizoval Ignatius Kaigama, katolický arcibiskup města Jos v centrální Nigérii. V BBC argumentoval, že Nigérie se organizaci Boko Haram nedokáže postavit sama.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11220

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2015