BRITÁNIE:

Ve snaze získat milion euro z EU se euroskeptická strana UKIP spojila s polským rasistou

21. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská ostře euroskeptická, ultrapravicová strana UKIP Nigela Farage, která v současnosti děsí britské konzervativce, že jim ve volbách na jaře 2015 odebere poslance, se dohodla s polským pravicově extremistickým rasistou a popíračem holocaustu, že vstoupí do jejího klubu v Evropském parlamentu, aby tak získala nárok na parlamentní dotaci ve výši 1 milionu euro. Poslanci UKIP v Evropském parlamentu vůbec nezasedají, evropskou dotaci používají k úsilí Evropskou unii rozložit.

Avšak na dotaci má nárok poslanecký klub Evropského parlamentu pouze v případě, že má 25 poslanců nejméně ze sedmi zemí. Farageův ultrapravicový poslanecký klub Europe of Freedom and Direct Democracy (Evropa svobody a přímé demokracie) se však minulý čtvrtek rozložil, protože z něho odešla lotyšská poslankyně Iveta Grigule, takže dotace milionu euro byla ohrožena.

Farage se nyní dal dohromady s polským europoslancem, Robertem Iwaszkiewiczem z Polského kongresu nové pravice, takže milion euro pro UKIP je zachráněn. Iwaszkiewiczova strana získala v eurovolbách v květnu 7,5 procenta hlasů v Polsku. Jejím šéfem je Janusz Korwin-Mikke. Ten se vyjádřil letos v červenci, že by se měla zrušit minimální mzda. Dodal, že v USA přišlo o zaměstnání v důsledku zavedení minimální mzdy r. 1961 "čtyři miliony negrů". Podle Korwina-Mikkeho se zachází s 20 miliony mladými Evropany "jako s negry", protože existuje minimální mzda.

Korwin-Mikke také argumentuje, že by se mělo ženám odebrat volební právo. Tvrdí, že rozdíl mezi znásilněním a konsensuálním sexem je "velmi malý" a že "Adolf Hitler pravděpodobně nevěděl, že dochází k vyhlazování židů".

Vytvoření aliance v Evropském parlamentu s Polským kongresem nové pravice odmítla Marine Le Penové, šéfka francouzské Nacionální fronty, protože "politické názory Korwina-Mikkeho jsou v rozporu s našimi hodnotami". Straně UKIP a Nigelu Faragemu však zjevně tyto názory nevadí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6860

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2014