Raketa sestřelila malajské letadlo nad Ukrajinou a usmrtila 295 osob

18. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Ukrajinský prezident obvinil ruské vzbouřence na východě Ukrajiny, že sestřelili letadlo Malajských aerolinií a usmrtili tak všech 280 cestujících a patnáct členů posádky. Obrovské ztráty na životech budou mít zřejmě rozsáhlé a nepředpověditelné důsledky. Letadlo, které letělo z Amsterodamu do Kuala Lumpur, bylo sestřeleno nedaleko vesnice Grabovo, v oblasti, kterou ovládají proruští vzbouřenci.

Letadlo letělo jen asi 300 metrů nad zakázaným vzdušným prostorem, informovali evropští letečtí dispečeři. Eurocontrol konstatovala, že ukrajinské úřady zakázaly letadlům letět níže než 9753 metrů, ale zmíněné letadlo letělo ve výši pouze 10058 metrů. Nyní už byly všechny lety nad východní Ukrajinou zakázány.

Ukrajinská vláda obvinila vzbouřence, že letadlo sestřelili. "Byl to teroristický čin," řekl prezident Petro Porošenko.

Vysocí američtí činitelé potvrdili, že letadlo sestřelila raketa země-vzduch. Americké výzvědné služby nyní analyzují, odkud přesně byla raketa odpálena a zda to bylo na ruské nebo na ukrajinské straně hranice.

Vzbouřenci v samozvané Doněcké a Luhanské republice sestřelili v minulých týdnech celou řadu ukrajinských letadel a vrtulníků, Tvrdí ale, že malajské letadlo nesestřelili a že za to nese vinu ukrajinská armáda.

Během konfliktu na Ukrajině jsou šířeny drasticky protichůdné verze násilných incidentů, Kyjevem i doněckými vzbouřenci. Obě strany se navzájem obviňují, že ostřelují civilní oblasti, a pravda se často ve špinavé propagandistické válce ztrácí.

Ti, kdo obviňují proruské vzbouřence, poukazují na prohlášení na sociálních sítích od vzbouřeneckého velitele, který tvrdil, že sestřelil ukrajinské vojenské letadlo právě v tutéž dobu, co přicházely první zprávy o sestřelení malajského letadla. Prohlášení na sociální síti bylo později vymazáno.

Mluvčí Vladimíra Putina Dimitrij Peskov sdělil deníku Guardian, že tvrzení, že se na sestřelení malajského letadla nějak podílelo Rusko, je "pitomost". Peskov uvedl, že Kreml nebude publikovat další prohlášení, protože "nikdo neví", kdo nese odpovědnost. Putin, který se účastní summitu zemí BRICS v Brazílii, informoval Baracka Obamu o tomto incidentu. Praví se to v prohlášení, které vydal Kreml. Podle tohoto prohlášení hovořili Putin a Obama po většinu rozhovoru o zhoršujících se americko-ruských vztazích a Putin vyjádřil své "vážné zklamání" nad nejnovějšími americkými sankcemi proti ruským firmám.

Putin později hovořil telefonicky i s malajským premiérem Nadžibem Razakem a vyjádřil mu pro rodiny mrtvých "nejupřímnější soustrast".

První oficiální prohlášení přišlo od Antona Gerasčenko, poradce ukrajinského ministra vnitra, který napsal na facebooku, že letadlo havarovalo na ukrajinském území, a tvrdil, že ho sestřelila raketa ze systému Buk.

Budou vznášeny otázky, jak je možné, že letadlo letělo přes oblast, kde byla v nedávných dnech sestřelena řada letadel. Celá řada leteckých společností uvedla, že se nyní leteckému prostoru nad východní Ukrajinou budou zcela vyhýbat.

Igor Sutjagin, ruský vojenské odborník v londýnském Royal United Services Institute, souhlasí, že letadlo téměř určitě bylo zasaženo raketou z Buku, mobilního odpalovacího systému ze sovětské éry. Ruští vzbouřenci s kalašnikovy by neměli odbornost odpálit tyto rakety a nutně potřebovali k tomu odborníky z Ruska nebo místní odborníky. Zaznamenal ale, že vzbouřenci stříleli během posledního týdne na ukrajinská letadla.

Zpráva na internetových stránkách státní ruské televize z konce června uvádí, že vzbouřenci z Doněcku ovládli ukrajinskou základnu protivzdušné obrany, která byla vybavena systémy Buk. Zpráva uvádí, že vzbouřenci chtějí "chránit vzdušný prostor nad Doněckem" prostřednictvím tohoto raketového systému.

Ve čtvrtek odpoledne oznámily stránky na sociálních sítích, připisované Igoru Strelkovovi, ruskému občanu, který se stal velitelem vzbouřeneckých jednotek v Doněcku, že vzbouřenci sestřelili ukrajinské přepravní letadlo An-26 a "že existují informace i o druhém letadle". Informace byla později vymazána.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14010

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2014