Izrael zahájil pozemní invazi do pásma Gazy

18. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Moše Jalon ve čtvrtek večer nařídili ozbrojeným silám zahájit "pozemní nájezd" do pásma Gazy. Oficiálním cílem rozšíření dosavadní operace "Ochranné ostří" je "poškodit podzemní tunely postavené v Gaze vedoucí na izraelské území".

Izrael ve tři hodiny odpoledne místního času po šesti hodinách zastavení palby obnovil nálety na Gazu. Deklarovaným cílem zastavení palby bylo dovolit dopravu humanitární pomoci obyvatelům Gazy. Podle izraelských údajů dvě hodiny po začátku příměří, kolem jedenácté, začal Hamás odpalovat rakety na izraelské území.

Od konce příměří dopadlo podle uzraelských zdrojů na Izrael přes sto raket a minometných granátů, včetně silných palebných přepadů namířených zejména vůči jihu, ale některé také zasáhly centrální Izrael. Izraelské nálety zabily čtyři palestinské děti, tři v Zejtúnu a jedno v Chán Junisu.

Ve čtvrtek odpoledne také zástupci organizace OSN pro péči o palestinské uprchlíky UNRWA nalezli asi dvacet raket ukrytých ve vyklizené škole provozované jejich organizací v pásmu Gazy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7015

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2014