Channel Four News: Jak Izraelci přímo před kamerami stříleli opakovaně na civilistu

21. 7. 2014

čas čtení 2 minuty



Reportér Jonathan Miller v Channel Four News v pondělí večer: Dobrý večer. Byl to tady v Gaze velmi intenzivní den. Musím říci, že nikdy není dobré srovávat počty raněných a mrtvých na obou stranách, protože vždycky existuje bolest a pozůstalí na obou stranách, to uznáváme, jenže srovnejte oněch 25 mrtvých Izraelců, z nichž bylo 20 vojáků, s 550 palestinskými mrtvými a s více než 3000 raněnými. Intenzita bombardování, nevím jestli slyšíte ty výbuchy za mnou, dosáhla dnes dalšího rekordu. Nemocnice, další nemocnice, byla dnes Izraelci zasažena tady na jihu, 4 lidé byli usmrceni. A dnes večer - Gaza City je terčem bombardování po celý den, všude kolem nás. A dnes večer, v posledních několika minutách, izraelské rakety zaútočily na dvě vysoké budovy, kde sídlí média. Je tam celá řada raněných a mrtvých. Nebudu zdržovat a teď uvidíte mou dnešní reportáž, ale, jako obvykle, varuju, že obsahuje záběry, které někteří diváci mohou shledat znepokojujícími.

Z pohledu izraelské strany to vypadá takhle: Bozi války s makabrózními tanky a vrtulníky typu Apache, bojují proti nepřátelskému islamistickému režimu, který odmítá dokonce i uznat právo jejich státu na existenci.

(Pláč) Na druhé straně v Gaze to vypadá takto: Toto je palestinský uprchlický tábor, kde stihačky F16 právě zlikvidovaly obytný dům. Usmrtily rodinu. Nemáme informace, zda někteří příslušníci té rodiny byli součástí Hamasu.

"Pětadvacet lidí je mrtvých!" křičí muž. "Myslíte si, že lžeme, když říkáme, že se Izrael chová krutě?"

"Ani nás nevarovali," říká jiný příbuzný. "Všichni byli usmrceni."

Po apokalytickém ničení v neděli ve čtvrti Šedžaja, bombardování pokračuje. Ale celé město Gaza City je válečnou zónou. Stihačky F16, vrtulníky Apache, bezpilotní letadla a ozbrojené čluny dál ostřelují cíle všude, bez přestání, pořád. Některé bomby dopadají daleko, jiné nebezpečně blízko.

Od minuty 2.33: Dávejte pozor, to, co uvidíte, je šokující. Natočili to palestinští aktivisté ve čtvrti Šedžaja, doprovázejí městské zaměstnance, kteří hledají ty, kteří přežili. Muž, který hledá pohřešované příslušníky své rodiny, je Izraelci postřelen. Jak leží na zemi, Izraelci na něj znovu přímo střílí.

V této chvíli jsme obraz zastavili. Záchranáři nejsou schopni ho dosáhnout.

Vrátíme se k pokračování mé reportáže později v tomto zpravodajství, máme jsme potíže s odesláním další její části.

Malajský premiér se dohodl s proruskými vzbouřenci o předání černých skřínek z letadla MH17

21. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

  • V doněckém hotelu zatím nikdo Malajcům nepředal černé skříňky. Zřejmě dochází k obtížným jednáním a není vůbec zjevné, zda vzbouřenci černé skřínky přinesli.
  • Malajská delegace se setkala s předákem vzbouřenců Alexandrem Borodajem, informuje deník Guardian v pondělí večer z Doněcku. Alexander Borodaj a jeho ozbrojenci právě přišli do hotelu Park Inn, kde večeřela malajská delegace. Bylo nejasném zda Borodaj přinesl černé skříňky. Někteří Malajci se vrátili k večeři, jiní jednají s Borodajem, schůzka není přístupná novinářům.
  • Černé skřínky z letadla MH17 mají být předány v 21 hodin místního času, informoval malajský premiér Najib Razak. Uvedl, že šéf vzbouřenců Alexander Borodaj s ním hovořil a souhlasil, že předá Malajsku obě černé skřínky z letadla MH17 i pozůstatky 282 mrtvol. Obojí bude převezeno nejprve do Charkova a pak do Holandska. Pozůstatky 282 osob, nyní v městě Torez, budou dopraveny do Charkova, kde budou předány zástupcům z Holandska. Vlak odjede dnes večer ukrajinského času a bude ho doprovázet šest členů malajského týmu. Pozůstatky zemřelých osob budou dopraveny do Amsterodamu holandským letadlem C130 Hercules a bude je doprovázet malajský tým. Po nutné forenzní práci budou pak dopraveny pozůstatky malajských občanů do Malajska.
  • Ukrajinský prezident Petro Porošenko popřel tvrzení ruského ministerstva obrany, že v době katastrofy letadla MH17 letělo v jeho blízkosti ukrajinské vojenské letadlo.
  • Pozorovatelé OSCE jsou nuceni dramaticky omezit svou přítomnost v Luhansku.
  • Vlak s obětmi katastrofy letadla MH17 jede do Charkova přes Doněck. Charkov je centrem úsilí o vyšetřování katastrofy, které organizuje Kyjev. V Doněcku probíhají tvrdé boje.
  • Kyjevská vláda popřela, že by vyslala do centra Doněcka pravidelnou armádu, uvedla však, že tam proti proruským vzbouřencům bojují malé proukrajinské skupiny sebeobrany. Pět lidí bylo usmrceno a 12 zraněno při přestřelkách nedaleko nádraží v Doněcku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čtyři osoby byly usmrceny při izraelském útoku na nemocnici

21. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

  • Nejméně čtyři osoby byly zabity, když izraelská armáda začala, podle svědků bez varování, ostřelovat nemocnici mučedníků z al-Asquy v centrální Gaze. Je to čtvrtá nemocnice, která byla zasažena izraelskou palbou od počátku izraelské ofenzívy před téměř čtrnácti dny, jejímž cílem je zabránit raketovým útokům. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze apelovalo na OSN a na další instituce, aby přiměly Izrael, aby nestřílel na nemocnice.
  • Izraelský premiér Binyamin Netanyahu dal najevo, že ofenzíva proti Gaze bude ještě více zintenzivněna.
  • Rada bezpečnosti OSN vyjádřila znepokojení nad eskalací násilí v Gaze a požaduje okamžité příměří.
  • Americký ministr zahraničí John Kerry v nestřeženém okamžiku mezi televizními rozhovory kritizoval bezcílné střílení izraelské armády do všech stran. Kerry sarkasticky zpochybnil izraelská tvrzení, že prý jde o "chirurgické" zásahy. Řekl: "Jsou to tedy zatraceně chirurgické zásahy. Zatraceně chirurgické zásahy."
  • Další vlna raket byla odpálena z Gazy směrem na Izrael. Nejméně šest jich bylo zlikvidováno za letu, jedna poškodila jednu budovu ve Sderotu.
  • Počet Palestinců usmrcených při izraelské ofenzívě stoupl na více než 500 a dalších 3150 osob je zraněno. Izrael uvádí, že usmrtil 10 extremistů poté, co přešli hranice tunely.
  • Izrael vysílá protikladné zprávy o tvrzení, že extremisté z Hamasu zajali jednoho izraelského vojáka.
  • Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že mezi usmrcenými izraelskými vojáky byli dva Američané.
  • Generální tajemník OSN Pan Ki-moon se v Kataru setkal s palestinským prezidentem Mahmudem Abbasem a jednal s ním o možnosti příměří. Abas se ještě v pondělí má setkat s šéfem Hamasu Khaledeem Mashaalem.
  • Izrael usmrtil desítky Palestinců v předměstí Gaza City při dosud nejvražednějším útoku. Nejméně 67 osob - někteří z nich byli bojovníci, ale mnoho z nich byli civilisté - bylo usmrceno během noci intenzivního násilí ve čtvrti Shujai'iya. Palestinský prezident Mahmoud Abbas to charakterizoval jako masakr. Stovky lidí byly zraněny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obama požaduje okamžité příměří v Gaze

21. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama požaduje "okamžité příměří" mezi Izraelem a Hamasem, poté, co nejkrvavější den bojů v Gaze vedl k zvýšení počtu palestinských mrtvých na 476.

Izrael zintenzivnil svou ofenzívu, která si v neděli vyžádala 120 palestinských životů, třetina z nichž byly ženy a děti. Téhož dne bylo také usmrceno třináct izraelských vojáků, dva s americkým občanstvím.

Izraelská média v pondělí informovala, že izraelská vojska pokračují v útoku na čtvrť Shujai'iya, východní čtvrť Gaza City, kde došlo v neděli k nejintenzivnějšímu zabíjení a po intenzivním izraelském bombardování jsou ulice plné trosek a mrtvol.

Propaganda Studia Zet na frekvenci rádia BBC

21. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zprávy v pondělí v 9 hodin: "Při izraelských útocích na extremistické cíle zahynula dnes ráno jedna žena."

Takto pojatá zpráva Studia Zet je ve své zaujatosti nechtěně komická. Její autor chce být stůj co stůj na straně Izraele, přestože izraelská armáda při svých vojenských akcích zabíjí velké množství žen, starých lidí a dětí. Proto do ní začleňuje hodnotící, stranický výraz "extremistické cíle". Zaujaté hodnotící výrazy ve zpravodajství nemají co dělat. Zpravodajství není komentář. Slušná média nenálepkují znesvářené strany v konfliktech výrazy jako "extremista" či "terorista". Kdo je totiž pro jednoho člověka extremista či terorista, je pro jiného hrdinný bojovník za svobodu. Od 11. září 2001 se výraz "terorista" či "extremista" stal výhodnou nálepkou pro všechny diktátory a propagandisty. Čínská vláda označuje tibetské disidenty za "extremisty" či "teroristy", stejně jako pro Putina jsou čečenští bojovníci "teroristé", osoby, které se vzbouřily proti vládě syrského prezidenta Assada jsou přece také "teroristé", pro Izraelce jsou "teroristé" Palestinci, pro Kyjev jsou "teroristé" východoukrajinští vzbouřenci, pro Putina jsou naopak "teroristé" členové kyjevské vlády. Slušná česká média by se na těchto propagandistických hrátkách neměla podílet.

Když údajně podle Studia Zet útočila izraelská armáda na "extremistické cíle", jak to, že obětí byla "jedna žena"?

MH17: Svět zuří, na místě katastrofy vládne chaos

21. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Experti se obávají, že důkazy o tom, proč a jak bylo sestřeleno malajské letadlo, budou zřejmě v chaosu na místě katastrofy nenávratně zničeny

Maskovaní muži v kápích běhali nervózně po nástupišti a mávali samopaly, velké šedivé dveře jednoho z pěti vozů vlaku se otevřely. Zevnitř zavanul odporný zápach: uvnitř bylo vidět záblesk černých pytlů s mrtvolami. Skupina mezinárodních pozorovatelů z OBSE krátce do vozu nahlédla a pak byly dveře zase zavřeny.

Hry, které Putin hraje

21. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Podle profesora New York University Marka Galeottiho, specialisty na ruské bezpečnostní služby, je reportáž TV Zvězda, že došlo k ukořistění Buků, pravděpodobně dezinformací předem prezentovanou jako krytí pro rozhodnutí Kremlu dodat právě tento systém separatistům.

Důkazy, že separatisté podporovaní Kremlem na východní Ukrajině sestřelili let Malajsijských aerolinií s číslem MH17 jsou nyní natolik přesvědčivé, že vylučují jakékoliv jiné podezření, přinejmenším mimo imaginaci konspiračních teoretiků nebo profesionálních propagandistů Kremlu, napsal Michael Weiss.

Izraelská armáda usmrtila desítky osob při své dosud nejvražednější ofenzívě v Gaza City

21. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta



Kde je světová veřejnost, proč mlčí OSN, když tady Izraelci vraždí tolik civilistů, ptali se reportéra Channel Four News místní lidé v Gaze.

Peter Beaumont, reportér deníku Guardian, vydal v neděli večer apokalyptickou reportáž z předměstí Gaza City Shujai'iya, kde prchající a ranění občané svědčí o mnoha mrtvolách, ležících uprostřed trosek. Při sobotní a nedělní ofenzívě izraelská armáda usmrtila v této čtvrti dalších 67 osob, z nichž bylo 17 dětí, 14 žen a čtyři přestárlí občané. Ředitel ambulantního oddělené nemocnice v Shifě, Dr.Mohammad El Ron, konstatoval vyčerpaně: "Většina osob, které sem byly dosud přivezeny, je mrtvá."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zahraniční studenti ve Skotsku jsou obětí "komunistického sledování"

21. 7. 2014

čas čtení 12 minut

Zahraniční studenti ve Skotsku jsou na zdejších vysokých školách obětí "komunistického sledování" v důsledku tvrdých opatření britské vlády proti přistěhovalcům, tvrdí kritici. Univerzitní učitelé si stěžují, že jsou nuceni proti své vůli vykonávat práci britských pohraničníků a špehovat studenty. Studenti konstatují, že podmínky nového vízového systému, který společnosti vnutila současná britská vláda, jsou kastovnické, diskriminují určité státní příslušníky, vyvolávají stres a ponižují komunitu zahraničních studentů, píší Billy Briggs a Amy Mackinnon v týdeníku Sunday Herald.

Nový britský systém víz pro zahraniční studenty tzv. 4. kategorie (Tier 4) platí pro občany všech zemí, které nejsou součástí Evropské hospodářské oblasti nebo Švýcarska.

70 let od Bretton Woodu jsou Keynesovy ideje stále nepřekonané

21. 7. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 8 minut

V červencových dnech si připomínáme již sedmdesát let od veledůležité konference, která podle místa svého konání dostala jméno Bretton-woodská. Dohodl se na ní nejenom měnový systém stejného jména, ale také vznik bretton-woodských institucí, Mezinárodního měnového fondu a Světové banky (resp. její součásti Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj).

Trampoty s výběrem kandidáta

21. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Jsou to ale s výběrem českého kandidáta na eurokomisaře trampoty. Možná se mnohým z nás vybavily patálie Vladimíra Špidly, který před lety nejprve u Kalouska narazil s Teličkou, potom vše vsadil na nemastného neslaného M. Kužvarta, aby se nakonec do Evropy vypravil sám.

Normalizační objektivismus Karla Dolejšího

21. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Dnes (20.7.) a včera (19.7.) se na Britských listech objevily dva zajímavé články pana Dolejšího o možnostech separatistů sestřelit malajské dopravní letadlo. Oba články vyvolávají zdání odborného nestranného textu, sepsaného po důkladných analýzách a ověřování zdrojů. V následujících řádcích nastíním jejich meze, ukážu na účelovost argumentace pana Dolejšího a na pseudoobjektivismus, který v nich převládá, píše čtenář Luboš Šalomoun.

Máme i vlastní problémy

21. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vůbec se mi nelíbí replika jakéhosi Šalamouna Dolejšímu, aby se spláchnul, píše František Řezáč. Já bych spláchnul Šalamouna, který sáhodlouze "argumentuje" tak, že se v tom mišmaši člověk nevyzná.

Buďme vděčni p. Dolejšímu, že nám dává zpravodajství z jiných zdrojů, než je český rybníček. Já bych vůbec v oné věci přibrzdil, taktéž ve zpravodajství z Gazy. Nemusíme být u všeho hned a máme své vlastní problémy, například záměry rozšířit Temelín i Dukovany. O sobotní demonstraci v Pačejově proti úložišti jaderného odpadu česká média ani nepípla.

Ke spolupachatelům masových vražd v Gaze

21. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nedělní masakr izraelské armády během tankové ofenzivy ve čtvrti Šadžaja v pásmu Gazy si vyžádal nejméně 60 obětí ZDE. V neděli byla v pásmu Izraelci zavražděna více než stovka Palestinců. Jde zatím o nejkrvavější den izraelské vojenské ofenzivy, která byla zahájena před 13 dny. Od začátku operace "Ochranná hrana" přišlo podle posledních údajů televize Al-Džazíra o život 435 Palestinců a tisíce dalších byly zraněny. Toho by však Izrael těžko sám dosáhl, kdyby na své straně neměl mocné komplice.

Byla nalezena černá skříňka sestřeleného boeingu. Je v Doněcku.

21. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Proruští separatisté působící na východě Ukrajiny jsou pro vyjádření, která sami zveřejnili v reakci na sestřelení malajsijského letadla, primárním, i když jistě ne jediným podezřelým ze spáchání tohoto činu", napsal jsem. S tím je dále konzistentní zpráva, že tato strana bránila vyšetřovatelům v přístupu na místo havárie, kterou přinesl britský Guardian ZDE, i čerstvá zpráva o tom, že povstalci nalezli černou skříňku z letadla, avšak místo předání mezinárodním vyšetřovatelům ji odvezli do Doněcku ZDE. Trosky letadla, které podle některých jedinců bez potuchy o tom, jak funguje přibližovací zapalovač raketové hlavice se střepinovým účinkem "nevybuchlo", se nacházejí na ploše 15 km2, což samozřejmě přispívá k celkovému chaosu při shromažďování důkazů.

Jakými protiletadlovými zbraněmi disponují ukrajinští separatisté? A odkud je mají?

20. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Proruští separatisté působící na východě Ukrajiny jsou pro vyjádření, která sami zveřejnili v reakci na sestřelení malajsijského letadla, primárním, i když jistě ne jediným podezřelým ze spáchání tohoto činu. Pokusy zpochybnit autenticitu informací o tom, že se k sestřelu sami přihlásili, nemohou obstát, jak bylo dokázáno pomocí zkoumání webového archívu ZDE. Není pochyb o tom, že později vymazané přiznání hlavního velitele jednotek separatistů v Doněcké oblasti, ruského plukovníka v záloze Strelkova, na účtu ve službě VKontakte bylo autentické.

Kdo že je tu viníkem?

19. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je nebetyčně tristní a tragikomické pozorovat, jak v českých médiích a na sociálních sítích vypukla další fáze informační války ukrajinsko-ruského konfliktu se sestřelem malajského civilního letu s 298 lidmi na palubě. Kdo byl možným pachatelem tohoto zločinu? Vypadá to, že řada lidí má jasno, většinou však podle toho, které straně konfliktu straní.

Děsivá úroveň české veřejné debaty o ukrajinské krizi

19. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Navzdory tomu, co tvrdil Kyjev počátkem týdne po sestřelení vlastního dopravního letounu An-26, separatisté prokazatelně sami disponují prostředky, jimiž mohli takovou akci provést, a kterými také později mohli provést sestřelení malajsijského letounu Boeing 777. Vyplývá to jednoznačně ze zpráv ruských médií například ZDE, ZDE, ZDE, ZDE, ZDE. Nemluvě o spoustě dalších zdrojů v podobě separatistických příspěvků na sociálních sítích a novinářských fotografií ze čtvrtka. A nemluvě o videozáznamu vystoupení Sergeje Kurginjana z 14. července ZDE, který byl během včerejška stažen ze služby Youtube.

"Expert" českého ministerstva obrany Martin Koller nicméně pro Českou televizi kategoricky tvrdil, že povstalci takovou věc provést nemohli - viz např. ZDE, respektive ZDE.

USA se nerozhodují podle názorů disidentů, ale podle vlastních zájmů

19. 7. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 11 minut

Přiznám se, že jsem zatím prakticky vždy souhlasil téměř se vším, co jsem od Václava Bělohradského četl. Stejně tak kritika prvního náměstka ministra zahraničí Petra Druláka "havlovské" zahraniční politiky, kterou nazval "lidskoprávním atlantismem", plně odpovídá mému přesvědčení a zkušenostem. I proto jsem dlouho váhal zda mám reagovat na jeden odstavec v článku Václava Bělohradského "Lidskoprávní spanilé jízdy" (Právo, 28.6.2014). Nakonec jsem se rozhodl napsat tuto poznámku, neboť mé osobní zkušenosti jsou v diametrálním rozporu s úvahou Václava Bělohradského, že bez "ochotného pomahačství" Václava Havla a dalších bývalých disidentů nemuselo vůbec dojít ke krvavé invazi do Iráku na jaře 2003.

Počet mrtvých v Gaze překročil 300, jsou to často děti

19. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Obyvatelé Gazy čelí krvavým důsledkům dramatické eskalace deset dní trvajícího konfliktu ze strany Izraele a odmítání Hamasu přijmout příměří. Izrael v sobotu ráno pokračoval se svou pozemní ofenzívou v Gaze, počet mrtvých Palestinců stoupl nad 300, často umírají děti.

Intenzivní boje donutily desetitisíce Palestinců uprchnout ze svých domovů. Izraelský premiér Binyamin Netenyahu varoval, že jeho armáda je připravena na "podstatné rozšíření" pozemní operace. Nařídil zlikvidovat tunely Hamasu vykopané pod hranicí s Izraelem.

TTIP škodí zájmům Evropy, TTIP škodí lidem

19. 7. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 7 minut

odpověď na otázku pro Parlamentní listy

Objevují se pochybnosti kolem americko-evropské dohody o volném obchodu TTIP. Zatímco čeští exportéři se na ni evidentně těší, sociolog a europoslanec Jan Keller nebo ekonomka Ilona Švihlíková varují před nárůstem moci nadnárodních korporací. Je nutné dohodě přičítat epochální a téměř až démonický charakter? Proč bychom se neměli radovat z toho, že získáme přístup na významný americký trh?

Jak to bylo se sestřelením malajského letadla?

18. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Kdo a proč vlastně včera na východě Ukrajiny sestřelil malajské letadlo, to se světová veřejnost možná dozví teprve za hodně dlouhou dobu; a možná to nezjistí vůbec. V danou chvíli je k věci možno přičinit pouze pár poznámek ve stylu "vyšetřovacích verzí".

Konec míru nad mraky?

18. 7. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 1 minuta

Když jsem se dověděl, že byl nad východní Ukrajinou z výšky přes deset tisíc metrů sestřelen letoun Malajsijských aerolinií mířící do Kuala Lumpuru, velmi se mne to dotklo, protože právě do Kuala Lumpuru nedávno odletěla na návštěvu svých rodičů má malajsijská žena a já jsem přímý let z Amsterodamu původně zvažoval.

Raketa sestřelila malajské letadlo nad Ukrajinou a usmrtila 295 osob

18. 7. 2014

čas čtení 4 minuty

Ukrajinský prezident obvinil ruské vzbouřence na východě Ukrajiny, že sestřelili letadlo Malajských aerolinií a usmrtili tak všech 280 cestujících a patnáct členů posádky. Obrovské ztráty na životech budou mít zřejmě rozsáhlé a nepředpověditelné důsledky. Letadlo, které letělo z Amsterodamu do Kuala Lumpur, bylo sestřeleno nedaleko vesnice Grabovo, v oblasti, kterou ovládají proruští vzbouřenci.

Letadlo letělo jen asi 300 metrů nad zakázaným vzdušným prostorem, informovali evropští letečtí dispečeři. Eurocontrol konstatovala, že ukrajinské úřady zakázaly letadlům letět níže než 9753 metrů, ale zmíněné letadlo letělo ve výši pouze 10058 metrů. Nyní už byly všechny lety nad východní Ukrajinou zakázány.

Taky povstaneme proti vládě?

18. 7. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Pokud má občan(ka) práci, dokonce takovou, která ho (ji) uspokojuje, a má-li navíc také střechu nad hlavou, a jako dospělý člověk přijatelné rodinné vazby, zpravidla nemá mnoho důvodů k rebelování.

Vzbouřenci blokují přístup na místo havárie letadla MH17

18. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

První vyšetřovatelé z OSCE byli nuceni ustoupit po hodinovém konfliktu s ozbrojenými separatisty, kteří stříleli varovné výstřely.

Prezident Barack Obama pohrozil, že "zvýší náklady" pro Rusko, pokud Moskva nedeeskaluje situaci na Ukrajině. Američtí a jiní západní politikové uvádějí, že roste množství důkazů, že letadlo MH17 Malajských aerolinií bylo sestřeleno ruskými separatisty.

Všechny strany požadují podrobné a nestranné vyšetřování příčin havárie, při níž zahynulo všech 283 cestujících a 15 členů posádky. Avšak první skupina mezinárodních vyšetřovatelů nebyla vpuštěna na místo katastrofy u Grabova. Místo ovládají ozbrojení separatisté, kteří tam vyšetřovatele z OSCE odmítli vpustit.

Americký senátor navrhuje novou alianci na ruských hranicích

18. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

V americké Senátu se od května jedná o návrhu republikánského senátora Boba Corkera (Tennessee) přiznat Ukrajině, Gruzii a Moldávii status spojenců be členství v NATO. V Kyjevě doufají, že projekt bude rychle schválen. A připouštějí, že by mohlo dojít současně k propojení s projektem ukrajinsko-polsko-litevské spolupráce v obranné oblasti. Experti upozorňují, že projekt je v raném stádiu a bude patrně ve Sněmovně reprezentanů čelit opozici většinové Demokratické strany.

Sekání trávy a sekání hlav

18. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Tráva umírá, člověk umírá, člověk je tráva.
Gregory Bateson

Inbar a Šamir v krátké studii Mowing the Grass (Sečení trávy, pdf) publikované v říjnu loňského roku popsali novou izraelskou strategii v boji s arabskými sousedy.

Strategie a priori vychází z předpokladu, že politické řešení konfliktů neexistuje a nemá smysl usilovat o získání "hlav a srdcí" obyvatel, jak se o to neúspěšně snažily USA v pozdějších etapách válek v Afghánistánu a Iráku.

Proto je cílem Izraele čas od času "posekat trávu", jak to autoři nazývají. To znamená: Když se někde v sousedství začne tvořit potenciální centrum ozbrojeného odporu, IDF tam vpadne, způsobí co největší škody a na čas se opět stáhne. Až do dalšího nájezdu. Do dalšího sekání hlav.

V Gaze probíhají kruté boje poté, co Izrael zahájil pozemní invazi

18. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Izraelská vojska a tanky se podílejí na krutých bojích v Gaze po zahájení vojenské operace, jejímž cílem je likvidace tunelů organizace Hamas, jimiž by bylo možné zaútočit na Izrael. Hamas varoval Izrael před "strašlivými důsledky" eskalace konfliktu a Spojené státy naléhají na svého spojence, aby se omezil na "precizní" operaci.

Během silného nočního bombardování zahynul jeden izraelský voják, pravděpodobně v důsledku přátelské palby, dva další byli zraněni. Počet usmrcených Palestinců přesáhl 250, včetně nejméně 24, kteří byli usmrceni přes noc. Izrael zaútočil letecky přes noc na více než 100 cílů. Nejméně 11 osob bylo usmrceno při jednom leteckém úderu na Rafah.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izrael zahájil pozemní invazi do pásma Gazy

18. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Moše Jalon ve čtvrtek večer nařídili ozbrojeným silám zahájit "pozemní nájezd" do pásma Gazy. Oficiálním cílem rozšíření dosavadní operace "Ochranné ostří" je "poškodit podzemní tunely postavené v Gaze vedoucí na izraelské území".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
40542