Násilnosti v Iráku dalece převyšují násilí na Ukrajině

5. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zatímco dění na Krymu a Ukrajině obecně sledujeme takřka hodinu po hodině, neutuchající násilí v zemi mezi Eufratem a Tigridem, jíž čeští vojáci ZDE, potažmo česká diplomacie tolik "pomáhala", co do počtu obětí v únoru sedmkrát převyšuje počet zabitých během násilností na Ukrajině ZDE, nepočítaje 300 usmrcených při bojích irácké armády s islámskými militanty v irácké provincii Anbar. Mám za to, že je celkem skandální, že události na Ukrajině, na jejichž běh máme pramalý vliv, úplně zatmívají dění v Iráku, který byl dlouhá léta centrem naší a světové pozornosti.

Investigativní novinář Dahr Jamail, který o tragických událostech v Iráku dlouhodobě informuje, na webových stránkách zpravodaje Truthout obviňuje iráckou vládu ze spáchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti za její útoky na město Fallúdža, kde vede boj proti "filiálce" al-Kájdy v takzvaném Islámském státě v Iráku a Sýrii ZDE. Jamail toto obvinění vznesl na základě zpráv a poznatků místních, lékařů a pracovníků z různých nevládních organizací. Šéf lékařského týmu všeobecné nemocnice ve Fallúdži Dr. Ahmed Shami uvedl, že od chvíle, kdy irácká armáda začala město ostřelovat, tedy počínaje lednem letošního roku, usmrtila nejméně 109 civilistů a dalších 632 zranila.

Podle Shamiho vyjádření při těchto útocích přišlo o život deset dětí a pět žen -- a zároveň armáda iráckého premiéra Málikího zabila a posléze spálila těla mnoha mladých lidí z Fallúdži a zabraňovala v přísunu léků a zdravotnického materiálu zraněným ve městě. Další svědkové hovořili o tom, jak irácké ozbrojené síly ostřelovaly městskou infrastrukturu včetně obytné zástavby, mešity, ba nemocnice. Jeden z lékařů se pod podmínkou anonymity nechal dokonce slyšet, že hlavním cílem Málikího armády jsou civilisté. Ostřelování města přesto pokračuje dále, jak Jamail uvádí ZDE.

Na základě údajů OSN bylo od začátku bojů v provincii Anbar, kde se Fallúdža nachází, usmrceno asi 300 osob a 60 000 rodin bylo nuceno opustit své domovy, celkově pak podle dalších zdrojů své domovy opustilo 300 000 lidí. Tito lidé v důsledku násilností trpí akutním nedostatkem potravin, vody a léků.

Navzdory obecně rozšířeným představám, že militanti z Islámského státu v Iráku a Sýrii představují hlavní sílu v boji proti irácké vládě, to jsou spíš místní kmeny a jejich vůdcové, kteří Fallúdžu ovládají. Jádro těchto bojů více než jeden rok tvořily nenásilné demonstrace namířené proti porušování lidských práv Málikího vládou, včetně mučení a znásilňování vězňů -- a to ještě předtím, než vládní síly smetly protestní stany ve Fallúdži. Násilnosti vypukly také v nedalekém městě Ramádí.

Vláda prezidenta Obamy nadále Málikího vládě posílá zbraně a další vojenský materiál, v prosinci minulého roku Bagdád od Washingtonu získal 75 střel Hellfire ZDE, a 23. ledna Málikího vláda Bílý dům požádala o dalších 500 střel Hellfire. Před dvěma týdny Obamova administrativa Iráku poslala 2 400 raket pro bitevní helikoptéry ZDE a zároveň cynicky a pokrytecky plísní Putinovu vládu za nekrvavé obsazení Krymu.

0
Vytisknout
9966

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2014