Strava založená na bílkovinách je "tak škodlivá jako kouření"

5. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Lidé středního věku, kteří pojídají stravu bohatou na bílkoviny, tedy maso, vajíčka, mléko a sýr, mají čtyřikrát větší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu než ten, kdo se tomuto druhu stravy vyhýbá. Riziko rakoviny je obdobné, jako když někdo kouří 20 cigaret denně. Studie je založena na zkoumání 6381 lidí ve věku padesáti let a starších. Odborníci na stravování však varují, že je zapotřebí ještě dalších studií.

Záporný dopad konzumace bílkovin byl téměř úplně anulován, pokud bílkoviny pocházely z rostlinných zdrojů, jako jsou fazole či luštěniny.

Strava obsahující vysoké procento bílkovin je definována jako strava, která obsahuje 20 procent bílkovin. Lidé by se měli omezit na ne více než 0,8 gramů bílkovin denně na jeden kilogram tělesné váhy, to je 48 gramů bílkovin na osobu vážící 60 kg a 64 g na osobu vážící 80 kg.

"Lidé musejí přejít na stravu, kde jen 9 až 10 procent kalorií pochází z bílkovin." "Kus kuřete k obědu může obsahovat až 50 gramů bílkovin.

Naopak u lidí nad 65 let je intenzivní bílkovinová strava ze zdravotního hlediska pozitivní, protože v tomto věku lidé začínají ztrácet váhu. Pro lidi nad 65 let snížila strava bohatá na bílkoviny riziko smrti z různých příčin o 28 procent a riziko rakoviny o 60 procent. Výsledky výzkumu vyšly v časopise Cell Metabolism.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11381

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2014