Česká televize -- tentokrát vidět, místy neslyšet

5. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 1 minuta

My koncesionáři ani za omluvu nestojíme?

Situace Ukrajiny je ve středu pozornosti. Televizi máme ukrajinské problematiky plnou, až po okraj. Kompetentně i naopak. Zaujatě i občas nestranně. Se znalostí věci i bez, i nahoře bez. Mnohokrát jsme slyšeli a bylo opakováno, že prezident Putin mlčí. Čekalo se jeho vystoupení. Mnohými netrpělivě. Z britských zdrojů bylo překrouceno vyjádření jednoho /snad člena Dolní sněmovny / hovořícího o tom, že je Putin iritovaný, na slova, že je fyzicky a mentálně ve špatném stavu.

Setkání prezidenta Ruské federace s novináři bylo oznámeno v úterním brzkém dopoledni. Tiskovou konferenci začal kanál ČT 24 vysílat v přímém přenosu před polednem. Zdálo se, že nějak rozpačitě, jako by byl zmeškán její začátek. Budiž. Putin chvíli hovořil, překlad obvyklou, nepříliš příjemnou dikcí, běžel. Poté došlo na otázky novinářů. Při asi třetí /v cca 12:03 hod./ se do vysílání prolnul na moment jiný hlas -- možná z poledních zpráv vysílaných ČT 1. Po malé chvíli zvuk z Moskvy pokračoval, překlad však ani muk. To trvalo několik minut. Poté bylo lze zaslechnout úryvky dohadování překladatelky s někým ve studiu. Po další chvíli překlad pokračoval.

Na to, co jsme spolu s pracovníky ČT čekali, tedy stanoviska prezidenta Putina, proběhlo nějak neprofesionálně. Diváci důvody nevědí, pracovníci ČT ano, ale za to víme, že se nevysvětluje, a už vůbec asi nemůžeme čekat omluvu za jasné pochybení. Tak tedy alespoň v tom máme jasno.

Zpravodajcům přejme ostrý obraz a jasný zvuk.

0
Vytisknout
18061

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2014