Americký letoun F-35 pronásledují problémy, hrozí odklad zavedení do výzbroje

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Nová zpráva Pentagonu o průběhu vývoje letounu páté generace F-35 Joint Strike Fighter ukazuje na vážnou obavu ohledně spolehlivosti a technických nedostatků - na problémy, které mohou zpozdit zavedení letounu do výzbroje námořní pěchoty, k němuž mělo dojít od poloviny roku 2015.

Podle zprávy firma Lockheed Martin dodala letoun pouze s 50% softwarovou kapacitou vyžadovanou ve smlouvě s Pentagonem, pro který jde o největší a nejdražší program vývoje zbraňového systému v celých jeho dějinách. Vyžádal si již deset let.

Palubní počítačový logistický systém ALIS, podle webu Lockheedu "informační infrastruktura F-35", předvedl "nepřijatelný" výkon a nedokázal splnit ani nejzákladnější požadavky.

Hlavní testovač Pentagonu Michael Gilmore v pětadvacetistránkové zprávě píše, že software verze Block 2B ukázal nedostatky v oblasti fúze dat, radaru, elektronického boje, navigace, elektrooptického zaměřovacího systému, systému distribuované apertury, přilbového displeje a datalinku. Zprávu získala agentura Reuters a byla předána Kongresu minulý týden.

F-35 by měl kombinovat řadu schpností, které dosud v jediném letounu nikdy zkombinovány nebyly. Jde například o nadzvukovou rychlost, technologii stealth, krátký vertikální start a přistání. Program vyvíjí tři různé modely a byl zahájen v roce 2001. Již překročil původní rozpočet o 70% a 2 457 strojů by mělo stát 392 miliard dolarů. Původní odhad ceny ve výši 81 milionů dolarů za stroj se mezitím vyšplhal na nejméně 161 milionů. (Realističtější kalkulace nezávislých expertů, nikoliv budoucího výrobce, hovoří o takřka 190 milionech - pozn. KD.) Program by měl do roku 2037 ročně stát americké daňové poplatníky 12,6 miliardy dolarů.

Nově zjištěné problémy mohou odsunout zavedení letounu do výzbroje nejméně do července 2016. Některé členské státy NATO a Japonsko také projevily zájem o nákup letounu.

Lockheed Martin je i bez Gilmorovy zprávy v problémech, protože tento týden The Center for International Policy publikovalo studii, která tvrdí, že společnost "značně přehnala" tvrzení, podle nějž program zabezpečí 125 000 pracovních míst v 46 státech. Toto tvrzení má přesvědčit Kongres, aby pokračoval ve financování programu. Podle zmíněné studie však bude skutečný počet vytvořených míst přibližně poloviční.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9588

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2014