Skotský ministr školství zaútočil na "anglickou xenofobii"

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty
Skotský ministr školství Michael Russell zaútočil na britskou vládu. Ve svém středečním projevu zdůraznil, že britská imigrační politika je založeena na "odporné xenofobii". Označil imigrační politiku londýnské vlády za "hnusnou" a vyjádřil názor, že jejím zdrojem je euroskeptická ultrapravicová strana UKIP (Strana britské nezávislosti) a že poškozuje skotské univerzity.

Russell je ministrem za Skotskou nacionální stranu. Ve středu ve svém projevu na pedagogické konferenci v Edinburku obvinil londýnskou vládu, že se staví k zahraničním studentům s podezřením a že tak poškozuje globální pověst skotských univerzit. Uvedl: "Debatě v Anglii stojí v čele UKIP a je motivována odpornou xenofobií, která se mi hnusí a myslím, že se hnusí i mnoha jiným lidem." Russell obvinil londýnskou vládu, že snížila počet studentů z Indie loni o polovinu, "což je pošetilé a destruktivní". Kritikové ovšem poukazují na to, že se naopak zvýšily o čtyři procenta počty studentů z komunistické Číny, jichž nyní studuje ve Skotsku 7795. Celkem poklesl počet zahraničních studentů ve Skotsku loni o jedno procento.

Russell dodal, že skotské univerzity čelí "imigrační politice, která je stoprocentně založena na snižování počtů zahraničních studentů a která měří úspěch omezováním a vylučováním".

Pokraačoval: "Když jsou studenti vylučováni, když se na autentické vědce pohlíží s podezřením, pak je pověst Británie - a nutně i Skotska - jako místa, kde se dá studovat, poškozena. Je nezbytně nutné, aby Skotsko mělo vlastní imigrační politiku. Skotsko musí mít mezinárodní pověst jako země, která vítá studenty a výzkumníky a je více než ochotna napomoci tomu, aby u nás talenty zůstaly, pokud si tu chtějí vybudovat nový život a kariéru."

Skotská nacionální strana na rozdíl od londýnské vlády chce zvyšovat přistěhovalectví, aby tím vyřešila problém svého stárnoucího obyvatelstva.

Skotský ministr školství je kritizován za to, že Angličané ve Skotsku musejí platit univerzitní školné, nikoliv však studenti z jiných zemí Evropské unie. Podle zákona EU totiž musejí mít studenti z jiných zemí EU stejné finanční podmínky ke studiu jako domácí studenti. Anglie ovšem není jinou zemí EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8978

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2014