"Zelená" německá energetika hnědne a černá

8. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Podíl elektrické energie vyrobené v Německu z environmentálně škodlivého hnědého uhlí vloni z roku na rok vzrostl o 6,5%. Dosáhl tak nejvyšší hodnoty od roku 1990. Ukazují to poslední průmyslové údaje zveřejněné v úterý.

Hnědé uhlí bylo použito k výrobě 162 miliard kilowatthodin, tj. cca 25% celkové produkce. Upozornila na to průmyslová skupina Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen.

Také míra využití černého uhlí se meziročně zvýšila a vzrostla o 8 miliard na celkem 124 miliard kilowatthodin. Ve výsledku tyto dva zdroje zabezpečují 45,5% hrubého energetického výstupu, zatímco rok předtím to bylo 44%.

Vysoce dotované obnovitelné zdroje naproti tomu zvýšily svůj podíl na energetickém mixu o necelé 1% a dosáhly 147 miliard kilowatthodin, neboli 23,4%.

Experti konstatují, že návrat k environmentálně škodlivému uhlí je výsledkem politiky směřující k odstavení jaderných elektráren do roku 2022 a podpory obnovitelných zdrojů.

Relativně méně škodlivé a energeticky efektivnější elektrárny využívající zemní plyn byly vytlačeny z trhu, protože obnovitelné zdroje dostávají přednost a energie z uhlí je mnohem levnější.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10121

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2014