Saúdská Arábie vycvičí a vyzbrojí novou organizaci syrských povstalců

8. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Saudská Arábie se chystá utratit miliony dolarů za vyzbrojení a výcvik tisíců syrských bojovníků z nové národní povstalecké organizace. Ta by měla pomoci při porážce režimu prezidenta Bašára Asada a současně působit coby protiváha stále sílících džihádistických organizací.

Syrské, arabské i západní zdroje hovoří zintenzivňujícím se úslí saúdských sponzorů zaměřeném na organizaci Džajš al-Islám (Islámská armáda, JAI). Ta vznikla koncem září spojením 43 jiných syrských povstaleckých uskupení a měla by fungovat jako nový vlivný hráč na fragmentované povstalecké scéně. Vylučuje ze svých řad spojence al-Kajdy, ale přijímá více nedžihádistických islamistů a salafistů.

Podle nepotvrzených zpráv bude JAI cvičena ve spolupráci s Pákistánem a její síla se odhaduje na 5 000 - 50 000 mužů. Diplomaté a experti však vážně pochybují o vyhlídkách této organizace a také se obávají extrémistů vracejících se ze Sýrie.

Šéf saúdských zpravodajských služeb princ Bandar bin Sultan také vyvíjí tlak na USA, aby se vzdaly námitek proti dodávkám protiletadlových a protitankových raket JAI. Vyzývá dále Jordánsko, aby poskytlo své území jako základnu pro syrské povstalce. Výměnou za to by JAI měla uznat autoritu Západem podporované Nejvyšší vojenské rady vedené Sálimem Idrísem. a Syrské opoziční koalice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6828

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2013