Britští špioni zuří nad Snowdenovými odhaleními

8. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Šéfové britských špionážních agentur MI5, MI6 a GCHQ vystoupili ve čtvrtek v britské Dolní sněmovně na veřejném slyšení na zasedání parlamentního výboru pro výzvědné a bezpečnostní služby. Tvrdili, že informace prozrazené whistleblowerem Edwardem Snowdenem drasticky ochromily jejich protiteroristickou aktivitu. Někteří přítomní legislativci vyjádřili své znepokojení nad tím, že neexistuje řádný právní dohled nad prací britských výzvědných agentur. Například konzervativní poslanec Tom Field poukázal na to, že členům výzvědného a bezpečnostního výboru vadí, že nemají informace o rozsáhlé zahraniční spolupráci odposlouchávacího střediska GCHQ. Šéf střediska Sir Iain Lobban souhlasil, že tyto informace parlamentnímu výboru poskytne.

Sir John Sawers, šéf MIG, uvedl: "Prozrazené informace od Snowdena nás velmi poškodily. Ohrozily naše operace. Je jasné, že naši nepřátelé si radostí mnou ruce. Al Kajda to všechno dychtivě přijímá."

Lobbal dodal, že za posledních pět měsíců od zveřejnění Snowdenových informací došlo k postupnému nezadržitelnému zhoršení znalostí GCHQ o jejich cílech. "Kumulativními důsledky odhalení v tisku bude, že naše práce bude nyní na mnoho let daleko obtížnější." Úspěch totiž podle něho znamená, že nepřátelé Británie si nesmějí být vědomi metod, které GCHQ používá.

Šéfové výzvědných služeb však neposkytli žádné konkrétní informace o údajném poškození jejich práce. Lobban také vyjádřil obavy, že GCHQ přijde o spolupráci s poskytovateli internetových služeb, zejména těch, které jsou v zahraničí. Popřel, že by GCHQ analyzovalo "nevinné telefonáty a emaily", ale že potřebuje mít přístup "k tomuto obrovskému poli sena, aby nalezlo jehly".

Mluvčí deníku Guardian k parlamentnímu slyšení vydal toto prohlášení: "Oceňujeme, že šéfové výzvědných služeb přiznávají, že musejí být v důsledku Snowdenových odhalení otevřenější, avšak byli jsme překvapeni, že na rozdíl od USA a Evropy vůbec nedošlo k podstatnější debatě o tom, co Snowden odhalil."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10719

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2013