Lidem se musí vysvětlovat, co je rasismus

10. 11. 2013

čas čtení 3 minuty

Zaujalo mě, že ve zmiňovaném článku pracujete s tezí "Češi ne/jsou rasisty". Obávám se, že to by byla stejná generalizace, která v konečném výsledku vede k projevům, které kritizujete, píše Dalibor Šrámek. Občas se zájmem porovnám formu diskuzí ke kontroverzním tématům na různých webech.Nejsem si jistý, zda čtenáři vůbec dokážou pochopit, v čem jsou jejich představy nebezpečné. Natožpak, jestli by jim to dokázal osvětli zrovna kavárenský intelektuál. Mimochodem, nedal by se tento rasismus vysvětlit teorií uzavírání, o které napři. i ZDE mluví Jan Keller?

Pokud chcete vidět diskusi na dané téma s podstatnějším obsahem, zajímavá ukázka je třeba ZDE.

Zde je vidět, jak musí lidé, kteří chápou, co je rasizmus vysvětlovat těm ostatním. Příklad (diskutující s nickem cover72):

Že to v tom nevidíte? A co jiného tedy pomstychtivě-generalizující rasisté říkají?

"Pokud by kradla jen polovina cikánů, nemohli bychom odsoudit všechny. Ale jich krade tolik, že těch pár, co nekrade jako kdyby nebylo."

Jinak řečeno, "krade-li 50% Romů, není možné za to trestat zbývajících 50% nevinných. Ale krade-li 90% Romů, je v pořádku za to trestat zbývajících 10% nevinných."

Jak je tedy vidno, základní princip generalizujícího rasismu - tedy zevšeobecnění, že "všichni Romové jsou takoví a makoví a proto se k nim všem budeme chovat tak a onak" je donebevolající nespravedlností, kdy je na nezanedbatelném množství lidí pácháno bezpráví - jsou hozeni do jednoho pytle se zločinci a podle rasistů kolektivní viny mají trpět za viny jiných.

Jak by se vám líbilo, kdyby vás někdo na křižovatce vytáhl z auta a umlátil klackem jen proto, že řídíte auto černé barvy a onen primitiv dospěl k názoru, že řidičů černých aut, kteří se chovají jako prasata je "tolik, že těch slušných je zanedbatelné množství"?

Pokud se týče lidí, jejich odsuzování a trestání na základě zevšeobecnění, není žádné množství lidí "zanedbatelné". Buď jsou skutečně a prokazatelně vinni všichni - například všichni dozorci z koncentračního tábora - nebo k nim musíte přistupovat jednotlivě. Jakýmkoli jiným přístupem spácháte bezpráví.

Co chci říct, že je třeba začít u jednoduchých základních principů, jako je třeba poslední citovaný odstavec. Až tyto budou dostatečně pochopeny, můžeme diskutovat o špatnosti rasizmu.

Pozn. JČ: Můj článek samozřejmě nepracuje s tezí, že VŠICHNI Češi jsou rasisti, ale že převládající společenský diskurs je v ČR rasistický a nikdo proti tomu systematicky nevystupuje. Ve všech zemích světa existuje rasismus, avšak aspoň západní společnosti proti tomu většinou zasahují a snaží se funkčními zákony i veřejnou diskusí signalizovat, že je rasismus neférový a nepřípustný. Takové diskuse, jaké najdete na Novinkách či na IDnes, byste nenašli na fórech anglicky píšících deníků prostě proto, že jsou v anglosaském světě takové výroky žalovatelné a policie by proti nim jednala. To je ten podstatný rozdíl. Prostě určitý způsob chování je v západních společnostech právem ve veřejném prostoru stigmatizován, protože je neférový.

0
Vytisknout
8475

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2013