Americký novinář je bezdůvodně zadržován venezuelskými úřady

9. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Žurnalista deníku Miami Herald Jim Wyss je již druhý den zadržován venezuelskými úřady. Bezpečnostní síly ho zatkly, když se věnoval zpravodajství o ekonomické krizi v zemi.

Jim Wyss, šéf andské pobočky listu, byl zadržen ve čtvrtek Národní gardou v San Cristóbalu, městě na západě země u hranic s Kolumbií. Toto město je centrem černého obchodu, který obchází rigidní měnovou kontrolu vykonávanou Caracasem. Podle webu Heraldu se venzuelští žurnalisté pokusili Wysse kontaktovat, ale bylo jim to zakázáno. Podle redakce listu neexistuje žádný důvod k Wyssově zadržování.

Venezuelské úřady neposkytly žádné informace ohledně zadržení Wysse, není ani jasné, kde se nachází a zda bude obviněn. V pátek prezident Nicolas Maduro čtyři hodiny řečnil v televizi, ale o zadržovaném novináři se nezmínil.

Organizace Inter American Press Association se připojila k výzvě redakce Heraldu ohledně okamžitého propuštění Wysse. Tvrdí, že byl v pátek převezen do Caracasu a je držen na samotce.

Americké ministerstvo zahraničí dnes prohlásilo, že o kauze ví, snaží se od venezuelské strany získat další informace a pokud budou dosavadní zprávy potvrzeny, bude trvat na kontaktu prostřednictvím konzula.

Wyss má kancelář v kolumbijské Bogotě a často cestuje do sousední Venezuely. Do San Cristobalu odcestoval kvůli zpravodajskému pokrytí místních voleb, které se odehrávají v podmínkách 54% inflace a nedostatku základního zboží, jako je mléko nebo toaletní papír.

Venezuelský prezident Maduro obviňuje z ekonomických potíží spekulanty a soukromý sektor. Viní také pravicové agitátory a americkou vládu z vedení "ekonomické války" s cílem destabilizovat venezuelskou vládu. Ekonomové však tvrdí, že jedině zrušení dlouholetých regulací zavedených bývalým prezidentem Chávezem může zastavit proces rychlé devalvace měny na černém trhu.

Minulý týden byli v Caracasu zadrženi tři reportéři opozičního listu Diario 2001 a jeden z nich byl údajně zbit policií. zadržení byli svědky prolomení barikády ze strany kupujících, kteří se snažili dostat k vládou poskytovanému vánočnímu potravinovému balíčku.

Ačkoliv představitelé režimu pravidelně věřejně denuncují mezinárodní média coby nepřátele chavistické revoluce, zadržení zahraničního novináře na déle než pár hodin bylo až dosud takřka neznámým jevem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7170

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2013