EU by měla zrušit obchodování s ilegálními izraelskými osadníky

5. 12. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Málem jsem rovněž propadl euforii nad skutečností, že Palestina získala v OSN status nečlenského pozorovatelského státu. Skutečnost, že si představitelé některých evropských zemí předvolali "na kobereček" izraelské velvyslance kvůli tomu, že Izrael hodlá na okupovaném území protiprávně postavit dalších 3 000 bytů, se zatím zdá být bezzubým aktem. Dokud tyto země v rámci Evropské unie neprovedou konkrétní a rázná opatření, bude toto diplomatické gesto titěrnou bouří ve sklenici vody.

Množí se názory, že Izrael nyní po své porážce v OSN, ale i v Gaze čelí zásadnímu ohrožení. To je samozřejmě bohapustý nesmysl. Ačkoliv je možné, že Izrael může nakonec přijít o roční třímiliardovou podporu Spojených států a jejich diplomatické krytí, je nesmysl, že by se mohl nacházet v existenčním ohrožení. Izrael od planetární supervelmoci získal vojenskou pomoc celkově ve výši téměř 115 miliard dolarů, jak ukazuje letošní zpráva pro americký Kongres. Jak někdo může porazit čtvrtou nejsilnější armádu na světě mající stovky nukleárních zbraní, které mohou být "doručeny" mezikontinentálními balistickými raketami, letadly a ponorkami? Dále tento blízkovýchodní stát s velkou pravděpodobností disponuje chemickými a biologickými zbraněmi. Izrael tedy vlastní zbraně hromadného ničení, které však nebyly nalezeny v případě Iráku kdysi "ohrožujícího civilizovaný svět". I tak byl Irák ztrestán zničující invazí.

Navíc po Izraeli mezinárodní společenství pouze žádá, aby se choval jako ostatní státy a přistoupil na mezinárodní konsensus a stáhnul se za hranice dobyté v roce 1967. I tak by byl židovský stát čtyřikrát větší než hypotetický palestinský stát. Zde ovšem vyvstává problém v podobě půl milionu ilegálních izraelských osadníků na palestinské půdě, jejichž počet se neustále zvyšuje. Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček říká, že podle některých výkladů je výstavba ilegálních osad proti čtvrtému článku Ženevských konvencí. Pan Tureček by měl vědět, že tomu tak skutečně je -- a nikoliv podle některých výkladů -- proti znění čtvrtého článku Ženevských konvencí, protože žádný stát na světě nemá právo osidlovat území, které dobyl ve válce.

Přes dvacet nevládních organizací kritizuje Evropskou unii za "nekonzistentní postoj" ohledně toho, že import zboží vyrobeného ilegálními izraelskými obchodníky patnáctkrát přesahuje import palestinských výrobků. Obchod mezi EU a izraelskými osadníky dosahuje ročně výše 300 milionů dolarů. Pro zajímavost -- řada odpůrců palestinských snah po sebeurčení tvrdí, že EU do "líných" Palestinců narvala miliardy eur a vydržuje pouze ničemy a teroristy. Palestinci v letech 1994 až 2011 získali od Evropské unie 5 miliard eur finanční pomoci, tedy 278 milionů eur ročně v průměru. Je zapotřebí si uvědomit, že obrovská částka z těchto peněz putuje zkorumpované Palestinské samosprávě, jíž řada pozorovatelů vnímá jen jako prodlouženou ruku okupace a represe. EU tedy dvojí medvědí službou pro někoho možná paradoxně udržuje izraelský kolonialistický projekt při životě v jeho nejkontroverznější partii.

I přes uznání nečlenského statutu Palestiny v OSN nadále pokračuje izraelská okupace, zábor palestinské půdy a pitných zdrojů, a především pak intenzivní výstavba nelegálních osad, které i mnozí stoupenci státu Izrael chápou jako překážku při řešení blízkovýchodního mírového procesu. Jestliže Spojené státy a Evropská unie mají pro Palestince nějaké hmatatelné východisko, musí to být víc než jen bezzubé gesto spočívající v povolávání ambasadorů "na kobereček".

0
Vytisknout
8471

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2012