Proč komunisté nejspíš podpoří Zemana a je to chyba

5. 12. 2012

čas čtení 4 minuty

O přímou podporu KSČM pro prezidentskou volbu 2013 se uchází v tomto týdnu dva kandidáti Miloš Zeman a Jiří Dienstbier, tato strana se svou disciplinovanou voličskou základnou a s připočtením protestních hlasů naštvané populace na vládní koalici dává příslib možná více jak milionu hlasů.

Stručně naťukněme provázaný okruh zahraniční a hospodářské politiky. Zeman přináší zajímavý rozpor, kontrastnější než jeho předchůdce Klaus, který Zemana mimochodem silně podpořil. Názory Miloše Zemana ležící za hranicí evropského politického vkusu a se znaky sektářského šílenství ve výkřicích o Blízkém východu (Palestina a Írán) jsou dostatečně známé, návštěvu Izraele označil za jednu ze tří priorit po případném zvolení. Podobně jako jeho postoj při bombardování nemocnic a elektráren v Bělehradě, kdy Zeman mohl, ale nezahřměl na straně práva či alespoň rozumu. A deklamovaná orientace na podporu obchodu s východem, BRICem a jižní Amerikou dnes již nejsou novum, tím se zaklínají snad všichni kandidáti nemluvě o vládě, parlamentu a většině ekonomických odborníků, píše Václav Rybář.

Zkratkou lze postavit proti sobě odborné týmy stojící za Zemanem a Dienstbierem. Zatímco Zeman dlouhodobě brousí ve vodách blízko podivných podnikatelských struktur a oligarchů, naproti tomu Dienstbierova volba prof. Jana Kellera a dalších se cíleně profiluje jako progresivní proud ochrany posledních zbytků sociálního státu, vyvazující se za pomyslnou kazajku čistě stranického nominanta ČSSD. V otázce programového průniku je Zeman pro voliče KSČM a socdem až tím výrazně vzdálenějším břehem.

Výmluvně působí první vlaštovka, herec Dejdar, který za tuto národem za všech okolností tak adorovanou skupinu, prohlásil,že bude podporovat proti mistru šplhu Fisherovi výhradně Zemana. Asi podobně jako dříve ti samí umělci srdceryvně táhli estrádní káru zbožštělého Klause a ODS až za hrob. Lze se domnívat, že nezůstane jen u Dejdara, jeho extrémní názory o "řeckých líných sockách" jistě konvenují i mnohým dalším kolegům z branže, kteří teprve a jistě v hojném počtu za pět minut dvanáct v panice vytáhnou z obrazovek, časopisů a pódií na Zemanovu podporu.

Někteří komunisté si asi namlouvají, že Zeman je pro ně i přes desetiletou odmlku dostatečně poznaná veličina, která je v budoucnu nemůže v případné kritické chvíli nemile překvapit, což se právě v dobách pokračující, prohlubující se světové krize a globálního neklidu všeho druhu, včetně eskalace domácího napětí, může KSČM velice vymstít.

Zeman již dostal mnoho příležitostí dokázat, že je kandidátem levicového programu pro 21. století a ne jen svého ega a vyžilých dogmat konce minulého století. Sečteno podtrženo, Zeman je pro 2013 jasný nominant zachování osnov středopravicového kurzu, jako klasický záložník establishmentu, kdyby to předem mediálně předopovaný Fischer v čelním střetu s krizí podebranou realitou naštvané populace nezvádl.

A tomu chce KSČM zřejmě v sebedestruktivním zápalu aktivně asistovat. Zdržením se podpory, vyčkáváním do druhého kola či oboupohlavní podporou zmíněným kandidátům, nebo strach z "přesných" předvolebních výzkumů posílající Zemana údajně do 2. kola je dnes akt trapného alibismu. A v této napjaté době možná je do budoucna také celospolečenským hazardem s ČR.

Proč to vůbec? Na truc sociální demokracii, kvůli rozháranosti vnitřních frakcí KSČM? Sponzoři světa globálního turbokapitalismu v klinické smrti, kandidátů Fischera a Zemana se již teď královsky baví nad další elementární hloupostí a nejednotností opozice v Čechách, v této zemi mají přeci želízka v ohni stále žhavá.

0
Vytisknout
10336

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2012