Chyba ve věci Henych se táhne již od roku 1990

5. 12. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 1 minuta

Při prvních volbách obecních zastupitelstev v roce 1990 mně přišla stížnost, že jistý pan Henych, dnes již všeobecně známý, zmanipuloval, jako representant odstupujícího národního výboru pověřený příjmáním kandidátních listin, volby v obci Zvole v mém okrese (Praha-západ). Mělo se to stát tak, že předpokládaný vítěz voleb, Občanské fórum, podalo kandidátní listinu jen v jednom vyhotovení (zákon předepisoval dvě) a Henych je na to neupozornil, listinu schoval do šuplíku a když prošla lhůta, ukázalo se, že kandidují jen Henychovi kamarádi z dob minulých. Stížnost byla marná, Henych se "obhájil" tím, že v zákoně není výslovně uvedeno, že měl na chybu včas upozornit.

Snad právě díky tomuto případu se Henych ujal jako expert na volby, dokonce na centrální úrovni. K mému úžasu byl od těch dob pověřován organizováním voleb všemi ministry vnitra, bez ohledu na to, kdo vládl. Přičítal jsem to tomu, že se od něj, jako schopného manipulátora, očekává přizpůsobení jakémukoliv úkolu bez rozpaků. Ale že bude letos obhajovat takovou hloupost, která v zákoně ani není, to mne překvapilo.

Nepíšu to proto, že by se pan Henych dotkl mých favoritů. Ale počet nepochybných podpisů není to podstatné, co ohrožuje důstojnost volby presidenta. Horší je to s minulostí i přítomností některých kandidátů.

Rád bych optimisticky doufal, že se naši milí občané zamyslí a vyjde jim, že u většiny kandidátů jde o drzost kandidovat, která nás uráží. Realisticky vzato ta volba bude průzkum, který nás dost spolehlivě roztřídí.

(Autor byl přednostou okresního úřadu v době OF)

0
Vytisknout
10559

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2012