Matematik: Další nesrovnalost s prezidentskými podpisy, míra chybovosti je astronomicky nepravděpodobná

23. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Koho.Volit.eu

Praha 23. 11. 2012 -- Míra chybovosti podpisů v peticích vyřazených prezidentských kandidátů, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra, je doslova astronomicky nepravděpodobná. Proces ověřování podpisů proto téměř jistě neproběhl tak, jak ministerstvo popisuje a zákon ukládá. Zjistili to matematici ze sdružení KohoVolit.eu.

Ministerstvo vnitra kontrolovalo pravost podpisů ve dvou náhodně vybraných vzorcích po 8500 podpisech. Dnes zveřejnilo dvě čísla: Podíl neplatných podpisů v prvním a ve druhém vzorku. Podle zákonů pravděpodobnosti by obě čísla měla být zhruba stejně velká. Čím větší rozdíl v obou číslech, tím menší pravděpodobnost, že oba vzorky byly vybrány skutečně náhodně a byly kontrolovány za stejných podmínek.

"U Jany Bobošíková je šance, že oba vzorky byly vybrány a následně vyhodnoceny úplně stejně, astronomicky malá, je to přesně 1:1 238 892 476. To je stejné, jako kdybyste 30krát za sebou hodili mincí a pokaždé padl orel," komentuje zjištění Michal Škop, matematik ze sdružení KohoVolit.eu. "U Tomio Okamury odpovídá šance patnácti totožným hodům mincí a u Vladimíra Dlouhého osmi hodům mincí. U ostatních kandidátů se proces zdá být v pořádku, ač i u Jana Fischera a Zuzany Roithové je to `na hraně'".

"Buď jsou čísla, která dnes oznámilo ministerstvo vnitra, chybná, nebo oba vzorky nebyly vybrány náhodně a následně všechny podpisy hodnoceny za stejných podmínek, jak požaduje zákon. Matematické rovnice hovoří jasně," dodal Michal Škop.

0
Vytisknout
15259

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2012