Problém s exekucemi je už možná vyřešen

23. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Opravdu mě těší, že se diskuze o exekucích na BL posunuje do racionálnějších rovin (zejména pod článek neznámého autora "Na co se zapomíná..." bych se bez jediné výhrady podepsal) a jen bych chtěl reagovat na Vaši poslední větu, píše Jakub Tatoušek, "Povšimněte si například, že britský zákon nedovoluje exekutorům účtovat za vymáhání dluhu honorář vyšší, než je dluh samotný. Kdyby tento princip existoval v ČR, problém by byl vyřešen." vymáhání dluhu honorář vyšší, než je dluh samotný.Kdyby tento princip existoval v ČR, problém by byl vyřešen."

Dovolil bych si upozornit (a jistě nebudu první ani poslední), na rozhodnutí Ústavního soudu č. I. ÚS 3923/11 z března tohoto roku, které právě tento princip zavádí. Jedná se právě o ty případy, které pranýřujete, kdy se z malé částky stane desetinásobek.

Toto jednoznačně Ústavní soud odsoudil, když judikoval, že náklady řízení o částce pohybující se v pásmu bagatelity (bagatelní spory do výše 10 000 Kč) by (u tzv. formulářových žalob) neměly přesáhnout výši vymáhané jistiny. Dokonce, což nebývá zcela obvyklé, řekl, že tento princip je nutno ihned začít používat ve všech nepravomocných řízeních.

To znamená, že všechny obecné soudy by měly v těchto věcech (bagatelní, formulářové...) již od března snižovat v žalobách navrhované odměny. Nelze než doporučit, aby toto dlužníci namítali a na tento nález soudy upozorňovali (pokud tedy raději nebudou dělat mrtvé brouky a pak se divit, no nic :)

A zběžným googlením právě zjišťuji, že to není poslední vývoj ve věci - viz iniciativa senátorů např.ZDE

0
Vytisknout
10914

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2012