Kriminálka Anděl

25. 10. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 2 minuty

V Praze na Andělu bylo v úterý 23. 10. večer živo. Policisté měli najet přímo ke stánku s archem s podpisy na podporu prezidentského kandidáta Franze a vyzvali jeho provozovatele k ukončení činnosti.

"Ambasadoři se oprávněně hájili zákonem 85/1990. Přesto nám hrozí možnost uložení pokuty až padesát tisíc korun. Policisté dokonce ambasadorům vyhrožovali ráznou pacifikací," namítá iniciativa na podporu Franzovy kandidatury. Údajně k vyhrožování nedošlo, každopádně však kampaň byla přerušena.

Není to tak dávno, kdy veřejné mínění vzrušil zásah městské policie na totéž místě -- tentokrát proti bezdomovcům.

"Jediné pochybení, které inspekce na zásahu nalezla, bylo nepřiměřené použití pepřového spreje - z toho budou vyvozena odpovídající pracovněprávní opatření, což jsem uložil zastupujícímu řediteli městské policie Ludvíku Klemovi," reagoval na závěry inspekce primátor Svoboda.

Na hodnocení zásahu policie v případě petičního stánku je ještě brzy. Faktem ale je, že policisté často petiční zákon neznají, či ho nechtějí respektovat v celé jeho šíři. A pokud vím, kousek od stánku s podpisy pro Franze stojí jiný stánek, kde je na Hrad propagován podnikatel Kořán -- tam bylo vše v pořádku?

Nejsem rozhodně Franzův sympatizant, naopak. Ale nemohu souhlasit s jednáním, které by mělo (zcela náhodně, podle něčí momentální nálady?) vést k omezení práv, která máme deklarovaná na papíře.

Co se týče bezdomovců, problém zde vnímám, podobně jako Tomáš Fiala, v širším kontextu. I tito lidé mají svá práva -- a především, situaci těchto lidí je zapotřebí řešit, a to ne tak, že se zbijí a vykážou někam, kde nebudou tolik na očích. To už ovšem bude úkol pro někoho úplně jiného než pro Kriminálku Anděl.

0
Vytisknout
10365

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012