Zabili JFK disidenti v KGB?

25. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Robert Holmes v knize Spy Like No Other (Špión jako žádný jiný) zpochybňuje všechny zavedené verze smrti amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho v roce 1963. Lee Harvey Oswald podle něj nejednal sám, ale ani ve spolupráci s oficiálními sovětskými orgány. Zavraždění Kennedyho prý zorganizovali tvrdí stalinisté v tehdejší KGB jako pomstu za kubánskou krizi, kterou vnímali jako nepřijatelné ponížení.

Zatímco Kennedy s Chruščovem se víceméně snášeli a dokázali spolu vyjít, dokonce posunout vzájemné vztahy obou supervelmocí vpřed, stará garda v KGB chápala ústup z Kuby jako fatální porážku (a tou zřejmě také byla -- pozn. KD), přáli si, aby Chruščov zahájil válku, což neučinil -- takže se rozhodla za zády oficiálních stranických orgánů zasadit protiúder. Do trojice spiklenců na nejvyšších místech sovětských tajných služeb měl údajně patřit i pozdější nejvyšší sovětský představitel Jurij Andropov.

Agenti, kteří pracovali na diplomatických postech, se údajně s Oswaldem sešli na konzulátě v Mexiku 28. září 1963, a to kvůli jeho žádosti o (již druhé) sovětské vízum. To mu ovšem bylo odepřeno.

Oficiální verze zavraždění Kennedyho tvrdí, že Oswald jednal samostatně, zatímco většina alternativních verzí konstruuje velmi komplikovaná spiknutí proti pětatřicátému prezidentovi Spojených států. Holmes tvrdí, že se může mýlit, ale že jeho verze je dosti pravděpodobná.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9602

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012