Poznámka:

V oblasti PR byla kubánská krize pro SSSR naprostou katastrofou

24. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Daniel Veselý bohatě faktograficky podkládá revizionistický výklad kubánské krize v roce 1962. Dvě věci mu však přece jen unikly - a bohužel jsou dost podstatné. Volně cituji svědectví pamětníka:

"Byla to strašlivá ostuda. Nejdřív jsme všichni hromadně podepisovali prohlášení o tom, že na Kubě žádné rakety nejsou, a za pár dnů nám v televizi ukazovali, jak je odvážejí."

V tom je jistý nikoliv malý rozdíl mezi postojem USA a SSSR: Američané nepochybně jako první namířili na Sovětský svaz rakety středního doletu z evropské půdy, to je pravda - ale na druhé straně nikdy netvrdili, že tyto rakety neexistují. Naproti tomu Chruščov se svou proslulou obratností zorganizoval naprostou propagandistickou katastrofu, při níž se dokonale historicky znemožnil i před prostými poddanými impéria a zadělal si na sesazení...

Kromě toho americké prostředky středního doletu se navzdory kubánské krizi později do Evropy opět vrátily, a sice zhruba za dvacet let, v dobách prezidenta Ronalda Reagana. Zato Sovětský svaz se už po zkušenosti z pověstného roku 1962 o odvetné rozmístění raket na Kubě nikdy nepokusil.

0
Vytisknout
8217

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012