Írán byl požádán o zprostředkování příměří v Sýrii

16. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Írán byl požádán, aby přesvědčil syrského prezidenta Bašára al-Asada k vyhlášení zastavení palby na konci října. OSN také apeluje na zastavení přísunu zbraní oběma znepřáteleným stranám syrského konfliktu.

Lachdar Brahímí, který je vyslancem OSN a Ligy arabských států, během víkendové návštěvy Íránu, nejbližšího spojence Damašku, požádal o pomoc při dohodě o zastavení palby na čtyřdenní svátek Ejd al-Adha. V pondělí v Baghdádu vyzval iráckou vládu, aby využila svého vlivu na situaci v Sýrii, zatímco irácký premiér Núrí al-Malikí vyzval k rychlému nalezení politického řešení.

Podle Brahímího by mohlo příměří vytvořit vhodný předpoklad pro politický proces. Jeho mluvčí Ahmad Favzí nicméně popřel zprávy, že by do Sýrie měl být vyslán třítisícový kontingent Modrých přileb OSN ze sousedního Libanonu.

Představitelé EU návrh zlehčují, podle nich by bylo třeba vytrvalého příměří a dalších kroků směrem k politické změně - a během devatenácti měsíců krize pokusy tohoto typu opakovaně selhávaly.

Brahímí nyní pocestuje do Káhiry, která je jeho poslední zastávkou. Minulý týden se setkal se zástupci Saúdské Arábie a Turecka, zemí, které jsou vedle Kataru hlavními sponzory syrských povstalců.

Sýrie mezitím popřela zprávu organizace Human Rights Watch, která ji obvinila, že používá kazetové pumy v obydlených oblastech. Rusko tvrdí, že tyto zbraně Sýrii nedodalo, a Sýrie prohlašuje, že je nemá ve výzbroji. Na videozáznamu jsou však zřetelně vidět původně sovětské letecké kazetové pumy RBK-250 včetně tříštivotrhavé submunice.

EU rozhodla o poskytnutí pomoci "občanské společnosti" v Sýrii, se zvláštním zřetelem k oblastem, které už nejsou pod kontrolou vlády. Další rozhodnutí o rozšíření pomoci by měla brzy následovat.

Mezitím list New York Times přinesl zprávu, že většina zbraní dodávaných syrským povstalcům Katarem a Saúdskou Arábií skončila v rukou džihádistických nebo salafistických sektářských uskupení spíše než Svobodné syrské armády, kterou Západ považuje za hlavní složku opozice. Podle zprávy thinktanku International Crisis Group se ostatní skupiny snaží napodobovat islamisty například tím, že si nechávají narůst plnovousy, ale i dalšími symboly, aby od těchto dárců získaly pomoc.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7787

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012