Britští experti:

Dekriminalizujte konopí a další měkké drogy

15. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Kouření konopí není o nic horší než konzumace hamburgerů nebo hazardní hry, konstatuje v pondělí zveřejněná britská analýza charitativní organizace UK Drug Policy Commission, která požaduje, aby bylo užívání drog dekriminalizováno.

Zpráva, jejímiž autor jsou vědci a bývalí vysocí policisté, argumentuje, že protizákonné drogy přinášejí některým lidem prospěch a že u jiných není požívání drog o nic horší než umírněná konzumace alkoholu.

Autoři zprávy argumentují, že padesát let vedená válka proti drogám selhala a že je zapotřebí nového přístupu. Britská konzervativní vláda ovšem tuto zprávu zřejmě odmítne.

Zpráva požaduje, aby prvním krokem k dekriminalizaci všech drog byl liberální postoj vůči užívání konopí pro osobní potřebu. Lidé s malým množstvím konopí by měli dostat malou pokutu jako automobilisté porušující rychlostní limit, anebo by měli být posláni na seminář o nebezpečí drog.

Měly by se také změnit tresty pro prodavače a dodavatele drog, protože je zřejmé, že dlouhé vězeňské tresty nijak neovlivňují trvalou dodávku drog.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
8589

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012