Použijme demokratických mechanismů

15. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Pan Kučera se pozastavuje nad článkem "Hrozí rozklad" s tím, že by se někde rád dočetl, "JAK to zlo svrhnout". Je přitom podivně bezradný a skeptický jako asi většina téhle pasivní společnosti. Nevím, jaký konkrétní návod tito lidé hledají, ale myslím, že ten úplně nejpřirozenější, je použít demokratických mechanismů, které nám zatím ještě naštěstí zbyly a to v první řadě masové stávky vedoucí k pádu vlády a vypsání nových voleb, doporučuje Luděk Švehla.

Přijde mi, že mnohým připadá tento postup snad zbytečný, nebo dokonce podle pana Kučery, komický, protože se do parlamentu a vlády prý dostanou ti samí lidé atd. atp.Ti se tam však dostanou pouze za předpokladu, že je většina lidí opakovaně zvolí nebo pokud budou volby zfalšované tak, jako nyní v Rusku. Bohužel, nebo bohudík jiná legitimní cesta ke zlepšení neexistuje. Cestu násilného převratu bych si dovolil zavrhnout. Nevidím přitom nic v cestě tomu, kdyby se nová vláda vzniklá ze svobodných voleb opět neosvědčila, opakovaně ji protestními stávkami svrhnout a vypsat další volby.

Je však potřeba jednat promptně a s veškerou razancí ihned jak se objeví první indicie neférového a podvodného jednání. Možná je to zakódováno v lidské povaze, že se postaví na odpor až když padne téměř na kolena, ale každopádně si myslím, že nenásilné prostředky k nápravě máme k dispozici a nestály by nás ani moc námahy. Jen chtít.

Problémem jsou určitě také zmanipulovaná patolízalská média a to je myslím ten problém úplně největší přesto, že většina lidí má přístup k internetu a svobodným informacím z celého světa. Bohužel však uplynulé vlády z nás velice chytře vytvořili podfinancováním školství pologramotný národ, který většinově není schopen číst v cizích jazycích a bohužel ani racionálně přemýšlet a vyhledávat informace na internetu alespoň v češtině. Nezanedbatelnou příčinou tohoto stavu bude i nedostatek času kvůli pracovním povinnostem a nechuť se nepříjemnými politickými a občanskými záležitostmi vůbec zabývat.

Většina lidí, včetně pana Kučery mají přitom jakýsi odpor k odborovým organizacím a hnutím typu ProAlt, protože s nimi sice částečně, nejlépe tajně, sympatizují, ale nikdy by do stávky nebo demonstrace jimi organizované nešli, protože přeci někam nepůjdou společně "s komunisty a cikány jak nějaké socky"! A tak si raději nechají na hlavě dříví štípat a hledají všude možně nějaký jiný způsob, který by byl pro ně dostatečně na úrovni, "JAK to zlo svrhnout".

0
Vytisknout
8684

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2011