Protestuji proti radikálním muslimům v České republice

14. 12. 2011 / Lukáš Lhoťan

čas čtení 8 minut

Tisková zpráva Lukáše Lhoťana k projevům nenávisti a islámského radikalismu v brněnské mešitě

Po zveřejnění radikálních názorů z pátečních kázání v brněnské mešitě se jejich hlasatel Větrovec hájí tím, že vlastně sice četl páteční kázání, ale protože nebyl "oficiální" imám (kazatel), tak je vše v pořádku. Oficiální imám? A kým tedy jsou lidé, co čtou páteční kázání v brněnské mešitě již 12 let? Nebo to si snad může kdokoliv přijít a kázat, co chce, jen když není označen za oficiálního imáma?

Větrovec se hájí tím, že vlastně za vše může jistý žid Matana Vilnaie, který řekl, že pokud Palestinci nepřestanou s útoky na izraelské civilisty čeká je katastrofa. Hebrejsky použil Matana Vilnaie slovo šoa, které znamená katastrofu, ale v kontextu nacistického vyvražďování židů se používá i jako hebrejský termín pro holocaust. Této jazykové hříčky v překladu využili mnozí islamisté a odpůrci státu Izrael ke kampani, že Izraelci vyhrožují Palestincům holocaustem po vzorů nacistů.

Bohužel zde použili vůči židům a Izraelcům stejný postup, jaký vytýkají islamofobům ve vztahu k islámu a muslimům.Tento jazykový problém ale Větrovec nevysvětlil ani v uvedeném kázání, ale ani teď. Vlastně svaluje vinu za svůj výrok na Matana Vilnaie a Lhoťana, který záznamy kázáni zveřejnil.

Větrovcovo tvrzení, že "Vilnaiovo vyjádření kolovalo zahraničními médii v okamžiku pronesení kázání již dostatečně dlouho na to, aby jeho posluchači věděli, na co je činěna narážka", vnímám spíše jako snahu opravdu svést vinu za jeho názory na izraelského úředníka, protože znám spoustu muslimů z Brna, co chodili v té době do mešity a vůbec je zprávy z blízkého východu příliš nezajímaly. Vsadím se, že kdybychom i dnes šli a položili brněnským muslimům otázku ohledně Matana Vilnaie a jeho slov o holocaustu, většina by o něm nic nevěděla.

Zde se dostáváme k dalšímu aspektu uvedeného Větrovcova kázání, po skončení tohoto pátečního kázáni šli totiž mnozí muslimové za Muneebem Alrawim a stěžovali si mu na to, proč dlouhodobě dovoluje v mešitě takovéto nesmysly a nenávist, že to je islamistický radikalismus a ne islám. Ještě včera (tj. úterý) mi volal jeden muslim, co toto kázáni slyšel, a požádal mně, abych neopomenul toto zdůraznit, že z těmito kázáními (bylo jich mnohem více) oni obyčejní muslimové nesouhlasí.

Větrovcova a Alrawiho argumentace, že vlastně je celý záznam vytržen z kontextu - mohu dodat pouze to, že je to nesmysl a lež. Na webu youtube.com je zveřejněn celý záznam jeho kázání bez jakéhokoliv vytržení a každý si ho může poslechnout ZDE.

Obdobně se musím smát snaze Lukáše Větrovce a Muneeba Alrawiho (předsedy brněnské mešity) svést Větrovcovo kázání a verše z koránu na historický kontext. Je zajímavé, že dokud se na veřejnosti neobjeví informace o jejich názorech, tak o historickém kontextu nehovoří.

Znám Větrovce několik let a vždy přizvukoval Muneebu Alrawimu, Jalalu Atasimu (místopředseda brněnské mešity) v jejich názorech o tom, že dnešní židé jsou zákeřní, přetvařují se, chtějí zničit muslimy a islám apod. Vždy argumentovali tím, že korán je věčné slovo Alláha, které je nezměnitelné a jeho "rozsudky" platí na všechny časy a místa (cituji zhruba jejich argumentaci), vždy tvrdě odmítali a útočili na reformní a liberální muslimy, za jejich snahu učinit z koránu "historickou" knihu (obdobně jako se dnes staví většina křesťanů a židů k Bibli) a dnes když veřejnost má možnost poznat jejich skutečné názory se ohánějí "historickým kontextem"?

Obdobně jako neonacisté a antisemité se Lukáš Větrovec ohání legálnosti kritiky sionismu, jistě bylo by to pochopitelné, pokud by nebyl pro něj, i podle jeho vlastních slov, sionistou každý kdo se staví do cesty jediným správným muslimům a jejich zájmům.

Tedy i žid, který se bráni rozpínavosti radikálního islámu, nebo usiluje o stejná právo pro židy a Palestince ve státech Izrael a Palestina, je podle jeho interpretace koránu a Mohamedových výroků oprávněným cílem zabíjení. Je to stejné tvrzení jako vyjádřil místopředseda Ústředí muslimských obcí as ředitel islámského centra v Praze Vladimír Sáňka, že je oprávněné útočit sebevražedným atentátem na izraelské civilisty. Zatím jen stačí, když se přestěhuje k řece Jordán ...

Rozepsat Větrovcovu argumentaci by bylo na pěkně dlouhý text a nebyl by problém ji vyvrátit a dokázat, že jde jen o snahu zastřít skutečné názory jeho i jeho mentora a celé jejich skupinky, která je oproti skutečným umírněným muslimům v ČR dosti malá.

Já bych chtěl jen závěrem reagovat na Větrovcovu, a nejen jeho, snahu učinit ze všeho odpovědné židy a Lhoťana. Nahrávka byla zveřejněna až teď protože se mi dostala do rukou před krátkou dobou a opravdu nemám tolik času, abych si všechna kázání poslechl rychle. Moc dobře si pamatuji na to, jak jsem organizoval v Brně protesty proti "násilí na blízkém" východě a jak mi za to Lukáš Větrovec a Muneeb Alrawi nadávali, protože jsem veřejně i soukromě řekl, že jde o odpor proti izraelskému a palestinskému násilí a že se zločinů dopouštějí obě strany konfliktu.

Nejsem nadšen z toho jak se mnohdy chovají někteří izraelští politici a je v Izraeli hodně co zlepšovat, ale Izrael je demokratická země v které se svádí nenásilný boj o to, jaká bude jeho budoucnost, stejně jako u nás v ČR, a rozhodně nemohu souhlasit s tím jak se snaží Lukáš Větrovec a další lidé kolem jeho osoby interpretovat vše jako boj správných muslimů proti špatným židům, křesťanům as nepřátelům Alláha -- byť ne všem.

Stejně tak i pokus učinit mě osobně "agentem" islamofobů odkazováním na různé lidi, kteří se vyjadřuji kriticky k islamistům a i islámu, je od Lukáše Větrovce velice vtipné, protože on sám udržuje styky s lidmi, které Rakouska kontrarozvědka považuje za podhoubí radikalizace muslimských komunit v Evropě. Bohužel jsem se pokoušel mnoho let, zhruba od roku 2005, umírnit kolektiv kolem brněnské mešity a Islámské nadace v Praze a ukázat české veřejnosti, že muslimové nejsou stejní a ne všichni jsou radikálové a přetvařují se. Bohužel jsem vždy měl opozici v Lukáši Větrovcovi, Muneebovi Alrawim, Vladimíru Sáńkovi a dalších.

Neočekávám, že mně budou tito lidé "milovat", mluvit o mně pravdu nebo nesnažit se bagatelizovat a čestně přijmout odpovědnost za své názory a pojetí islámu. Vím, že ještě na mou osobu vyliji hodně lži a nenávisti za to jak budu postupně zveřejňovat zpracované materiály o tom jaká je jejich pravá tvář a vím, že to bude obtížné. Ale je to jediný způsob jak pomoci v konstruktivní diskuzi o probíhající islamizaci Evropy, muslimském přistěhovalectví a pod. A to dříve než díky takovýmto "pravým" muslimům jako je Lukáš Větrovec a spol. dostanou legitimitu snahy na vyčištění Evropy od všech muslimů.

Doporučuji také poslechnout si toto další páteční kázáni z brněnské mešity o tom, že nepřátele Alláha bojují proti islámu propagací demokracie: ZDE. Referovala o něm již před nějakou dobou tisková agentura Mediafax ZDE.

Inspiraci mi je také tato zpráva z Britských listů: Hrozí Kanadě islamizace vinou multikulturalismu? ZDE.

Lukáš Lhoťan, v Ostravě dne 14. prosince 2011

0
Vytisknout
7404

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2011